Leverpostej og rødbeder. Der er nemt!

Jeg har altid bagt leverpostej selv – og hjemmelavede rødbeder dertil. Det er jeg vokset op med, og min mors opskrift holder stadig. Jeg bruger lidt mindre spæk og er lidt mere large med krydderbøssen, end hun var. Jeg har også tilføjet ansjoser til opskriften, det er det nye Umami.

Ingredienser
til leverpostej:
  • 1200 gr lever.
  • 300 gr spæk.
  • 3 ansjoser, blendet.
  • 2 revne æbler.
  • 1 stort løg eller 2 små, revet.
  • ½ tsk knuste nelliker.
  • ½ tsk Allehånde.
  • Salt og peber.
Opbagning:
  • ½ dl oliven.
  • 2 spsk mel.
  • 3 dl mælk.
  • 2 æg.
Ingredienser
til rødbeder:
  • 1 kg rødbeder.
  • ¾ liter eddike.
  • 350-500 gr sukker.

Opskrift: Sådan bager du
en lækker leverpostej

Til hjemmelavet leverpostej hører der hjemmelavede rødbeder.

Opbagning:

1 Varm olivenolien op i en stor gryde. Tilsæt melet og rør det godt igennem. Tilsæt mælken lidt af gangen, mens der piskes. Når al mælken er pisket i opbagningen har du en tyk sovs.

2 Tag gryden af varmen og pisk to æg i opbagningen.

3 Kom spæk i sovsen. Det er nemmere at få spækket opløst, når sovsen er varm, så undgår man klumper af spæk.

4 Kom krydderierne i blandingen. Herefter de blendede ansjoser og revne æbler og løg.

5 Leveren kommes i og det hele røres godt sammen.

6 Leverpostejen kommes i forme. Bages 50 – 60 min ved 200 grader ved varm luft.

Leverposten kan fryses i formene. Bag dem direkte fra fryseren eller tø dem op i køleskabet natten over inden de skal bages. 

Det er også en mulighed at få lun leverpostej i morgen, selvom det hele ikke blev spist i dag. Man kan komme den kolde, færdigbagte leverpostej i mikroen. Det praktiserede vores søn Christian ofte, når han er kom hjem fra skole og var sulten. Hvis du bringer aluforme, så husk dog at lægge leverpostejen over i en porcelæns– eller keramikskål inden den kommes i mikroovne.

Jeg bruger så vidt det er muligt ildfast stentøj, og det er virkelig praktisk. De kan fryses, puttes i ovnen til bagning og genopvarmes i mikroen.

Rødbeder: Opskrift

Når jeg er i gang med at lave leverpostej, kan jeg lige så godt sylte rødbeder også.  Rødbeder og leverpostej hører sammen.

Opskriften har jeg fra ‘Den grønne syltebog’ – den kan jeg ikke undvære. Efterhånden har jeg dog frigjort mig fra den i et vist omfang, men jeg har den altid lige ved hånden hvis jeg f.eks. skal tjekke måske op på fordelingen af ingredienserne.

Rødbeder er noget af det nemmeste at sylte.

Ingredienser:
  • 1 kg rødbeder, små runde eller aflange.
  • ¾ l lagereddiek.
  • 400 g sukker.

Tilberedning
Syltede rødbeder:

1 Kog rødbederne i 35 minutter i let saltet vand.

2 Hæld vandet fra gryden og hæld koldt vand over de varme rødbeder. Skallen er derefter let at gnide af.

3  Skær rødbederne i pænt tykke skiver, og kom  dem i glas, som er skyllet i atamon.

4 Kog eddike og sukker op i en gryde. Den skal blot koge indtil sukkeret er opløst.

5 Lagen hældes over rødbederne med det samme, og låget skrues på. Det skal skrues rigtig fast, så det er lufttæt, ellers bliver rødbederne dårlige. Jeg lader dem stå og trække et par dage.

Hjemmelavet leverpostej med hjemmelavede rødbeder bør selvfølgelig serveres på hjemmelavet rugbrød. Her er min opskrift på rugbrød. 

Gem eller udskriv denne artikel

%d bloggers like this: