Rugbrød – bageopskrift

Rugbrød bager jeg rutinemæssigt. jeg bager altid brødet i weekenden, da det tager to hele dage at bage. Det skyldes den lange hævetid, ikke selve arbejdet med at røre dejen sammen. Det tager sammenlagt højst en halv time.

Den sidste og bedste opskrift har jeg fået at min gode nabo og ven Vigdis.

Rugbrød

Jeg bager 3 brød af gangen og fryser dem ned, så jeg har til flere uger. Hvis vi er alene, så halverer jeg brødene.

Dag 1
  • 15 dl koldt vand
  • surdej – et syltetøjsglas fuldt
  • 300 gr hvedemel
  • 1100 gr rugmel

Surdejen røres ud i vandet. melet hældes i og det røres sammen til en tyk grød. Dejen står på køkkenbordet til næste dag – ca. 20 – 24 timer

Dag 2
  • 3 dl koldt vand
  • 1 kg rugkerner, hele eller knækkede

Vand og rugkerner blandes i dejen. Der tages surdej fra til næste gang svarende til et syltetøjsglas. Der strøs salt ovenpå og låget skrues på. Det stilles i køleskabet. Surdejen kan holde sig i køleskabet i ca. en måned.

Dejen hældes i smurte forme. Dejen hæver 4 – 6 timer.

Bages ved 175 gr. C i 90 min.

Vendes ud på en bagerist og afkøles inden det kommes i plastikposer og fryses.

Hjemmebagt rugbrød

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: