Tip: Gør kaffe til kogekunst og nydelse

Kaffe er ikke kun kaffe.

Kaffemaskine har været bandlyst i vores hjem i mange år. En termokande hvor det kogte vand er løbet igennem et kaffefilter er at foretrække, hvis det skal gå hurtigt. Men det skal det ikke, når jeg laver kaffe.

Vi opererer med tre slags kaffe her i huset. Kolbekaffe, stempelkaffe og espresso.

En vigtig forudsætning for en god kaffe er også kaffebønnerne. Hvor kommer kaffen fra, hvor hårdt er den brændt. Vores venner, som også går op i god kaffe, køber kaffe med hjem fra Spanien. Dernæst skal bønnerne helst males i tilknytning til kaffebrygningen.

Samtidig skal kaffebønderne også have et godt liv, som beskrevet her hos Fairtrade.

En ganske almindelig kop kaffe kan laves direkte på en termokande. Men efterhånden er vi kommet frem til at kaffekolben giver den bedste kaffe. Efter at kaffekolben, som jeg også har skrevet lidt om, har gjort sit indtog i vores hjem, så er stempelkanden kommet lidt i baggrunden. Men hvis der kun skal brygges  et par kopper, så er det nemt og hurtigt, at anvende en lille stempelkande.

Når de skal kæles for kaffe

Espresso laver vi, når der skal kæles ekstra for kaffen, gerne en rigtig kaffe latte, eller måske skulle jeg sige café au lait. I Frankrig bestiller vi en café crème. Min mand foretrækker i den forbindelse at bruge en lille elektrisk espressomaskine, hvor jeg foretrækker at bruge en espressokande, som kommer på komfuret.

Vores egen kaffe-bar
Vores “kaffehjørne”, på et gammelt, solidt spækkebræt fra IKEA. Den hævede placering gør, at vi ikke hele tiden kommer til at skubbe til tingene. Fra venstre: 1: Den elektriske espressomaskine. 2: Damppiskeren lavet af en gammel espressokoger, hvor kafferøret er fjernet og hullet plomberet med en solid møtrik. 3: Kaffekolbe Classic. 4: Espresso-kande til gas/el, 5: Stempelkande – og endelig en virkelig god kaffemølle, som vi købte  for 20 kr. på et loppemarked tilbage engang midt i 80’erne, og som stadig maler upåklageligt i forskellige finheder.

Tilberedelse af mælken er lidt af en forestilling. Her har min mand og jeg også hver vores foretrukne metode. Min mand har konstrueret en dampskummer af en gammel espressomaskine til komfuret. Han går meget op i, at mælken har en bestemt temperatur. Når sandheden skal frem, så kan jeg ikke finde ud af at anvende det fancy apparat..

Jeg varmer mælken i en gryde, og bruge en elektrisk mælkepisker.  Jeg foretrækker at mælken får rigtig skum. Det bryder min mand sig i virkeligheden ikke om. Han mener, at mælken også skal “luftes” som det sker når man damper den, skummet er så en positiv “bivirkning”. Derfor elsker han også den franske café crème.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: