Sidste chance i år: Syltetøj af hyben

I år har jeg besluttet at jeg vil lave tre slags syltetøj af hyben: Syltede hyben, hyben konfiture og hyben marmelade. De syltede hyben er fantastiske at servere til en osteanretning. De ser smukke ud på fadet, og så giver de en fantastisk smag til de fleste oste.

Syltede hyben: 
 • 500 gr rensede hybenskaller
 • 375 gr sukker
 • 1 dl eddike
 • 2½ dl vand
 • Korn og skal af en vaniljestang

Vand, sukker, korn af vaniljestang, samt vaniljestangen og og eddike koges op, hybenskalderne kommes i lagen og koges i 20 min. De syltede hyben kommes på Atamonskyllede glas. Jeg kommer et par halve vaniljestænger i hvert glas.

Konfiture af Hyben:
 • 500 gr rensede hybenskaller
 • 500 gr sukker
 • skal og saft af 1 citron

Jeg har ændret lidt i opskriften fra den Grønne Syltebog. Jeg kommer ikke vand i, og jeg bruger ikke Melatin.

De rensede hybenskaller hakkes i en foodprocesser, og koges derefter med sukker, skal og saft af citronen. De koges i godt en time, så konfituren bliver mere fast. Låget tages af efter ca. en halv time. Jeg tjekker konsistensen ved at hælde en smule ud på en tallerken, for at se, hvor fast/flydende konfituren er, når den bliver kold. Hvis ikke den er fast nok, koger jeg konfituren lidt længere uden låg. Det er vigtigt at røre i den hele tiden, da den lidt brænder på.

Konfituren kommes i Atamonskyllde glas. Låges skures tæt på.

Marmelade af hyben:
 • 500 gr rensede hybenskaller
 • 400 gr sukker
 • Saft af en citron

Hybenskallerne koges sammen med citronsaften og sukkeret. De koges ca. ½ time med låget på. Røres i jævnligt.

Marmeladen blendes med en håndblender i gryden. Koges op igen. Hvis konsistensen er som den skal være – tjekkes som ovenfor på en tallerken. Hældes marmeladen på Atamonskyllede glas.

Hyben konfiture

I min optik er konfiture en form for marmelade, med en lidt fastere konsistens end marmelade. Da jeg slog det op, fik jeg en tysk definition, at det er et produkt, som er tilberedt af sukker og frugtstykker. Nå men min konfiture er lidt fastere i konsistensen, og så kan man se små stykker af hyben. Den er nok også en anelse sødere end marmeladen.

Marmeladen er en rigtig smuk marmelade, uden frugtstykker og en blød konsistens.

Opskriften til syltetøjet har jeg fra ‘Den Grønne Syltebog’. Jeg har dog med undtagelse af de syltede hyben ændret lidt i opskrifterne.

Jeg hentede to store spande med hyben hjem fra vores strand ved Norsminde.

Invasiv art

I foråret så jeg til min skræk, at de var ved at rydde alle hybenplanterne fra stranden. Jeg læste i aviserne, at Hyben, som Naturstyrelsen kalder “Rynket Rose”, bliver anset som en invasiv art, som forhindrer de andre strandplanter at gro. Altså Marehalm og Klitroser, derfor skulle den udryddes på de danske strande. Den har dog trods alt været her i de sidste 100 år, så hvorfor lige nu?

Jeg har fulgt udviklingen tæt, da jeg frygtede, at jeg ikke kunne samle hyben til det syltetøj, som jeg har lavet de sidste 20 år. Hjælp!!

Vi overvejede at grave nogle planter op, og sætte dem på vores grund, så vi i det mindste kunne høste vore egne hyben.

Nå men jeg har heldigvis kunnet ånde lettet op. De fleste hyben står stadig flot nede på stranden.

Hyben - nemt at samle

I weekenden fyldte jeg to fulde spande med hyben. Jeg kan simpelthen ikke få nok. Da jeg havde renset 1½ spand måtte jeg give op. Det var hvad jeg havde overskud til i denne omgang. 5½ kg rensede hybenskaller – det kan også blive til en del syltetøj. 2 kg til syltede hybenskaller, 2 kg til marmelade og 1½ kg til konfiture.

Det blev til 9 glas med syltede hybenskaller, 6 glas med konfiture, og 8 glas med marmelade.

Jeg har brugt glas, som jeg har købt sild i. Jeg synes at glassene er smukke. Den eneste hage er, at lågene er dekoreret med navnet sild. Men jeg kan garantere, at glas og låg er vasket, skoldet og skyllet med Atamon. Der er bestemt ikke nogen rest af sildelugt eller smag. Det er udelukkende den skønne syltetøjssmag.

 

(Her er en lille YouTube-lynvideo hvor jeg stiller de tre forskellige syltninger op – bagefter følger nogle andre, men det har ikke noget med mig at gøre …)

God fornøjelse.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: