Samliv: Forventning skaber mening

Præsten og debattøren Edith Thingstrup sætter i en kronik fokus på en væsentlig forudsætning for samliv og livet. Ja jeg mener det helt bogstaveligt. Det er eksistensielt når hun i sit indlæg i Jyllandsposten den 22. august 2016 skriver, ‘at det forventningsløse liv er det ligeglade liv’.

Hvis ikke vi har forventninger til hinanden, så er livet meningsløst. Vi skal tage ansvar, for de beslutninger som vi tager, så som at sige ja til et samliv og få børn. Hvis ikke vi har forventninger, så behøver vi heller ikke at tage ansvar.

Samliv er at være forbundet

Vi er i et parforhold forbundethed af hinanden. Vi er på den måde forpligtet i kraft af vores beslutning om at leve sammen, og som Edith Thingstrup så godt skriver, ‘den konsekvens  vi må drage af kærligheden’.

Som jeg også skriver i min artikel ‘Den idéelle kærlighed’, så kræver det også, at vi er generøse over for hinanden. Det må være en af de forventninger vi kan stille. En gensidig generøsitet og rummelighed. Generøsiteten bunder i den tillid vi får til hinanden, når vi kender hinandens forventninger og lever op til dem.

Jeg tror at debatten om forventninger er opstået, fordi mange mener, at de skal leve op til nogle forventninger fra det omgivende miljø, som ofte bunder i prestige og materielle standarder, som kan være svære for mange at leve op til.

I stedet skal vi værdsætte de immaterielle værdier som den forpligtelse der ligger i at være forbundet af hinanden.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: