Spiseforstyrrelse: Hverdag for mange

Hver fjerde pige i 9. Klasse har risiko for at få en spiseforstyrrelse.

Det er ifølge TV2 resultatet af Børnerådets børn og ungepanels undersøgelse.

Det handler om slankekure, forbudte madvarer og opkastninger.

Undersøgelsen konkluderer, at 23 procent af de unge piger og ni procent af drengene er i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse. Det er man, hvis man har “flere end tre symptomer på risikoadfærd”, som det hedder i rapporten.

For eksempel er 18 procent af pigerne ofte eller meget ofte på slankekur, og 18 procent føler, at det er nødvendigt at følge en streng diæt eller overholde andre mad-ritualer for at kontrollere, hvad de spiser.

Jagten det perfekte
kan give spiseforstyrrelse

De unge drenge og piger jager efter at være perfekte, både hvordan de skal se ud og hvad de skal interessere sig for, og hvad der er rigtigt at spise.

Forældre jager også det perfekte, den perfekte familie, den perfekte karriere og det perfekte udseende. Det smitter af på børnene, som skal leve op til glansbilledet. De skaber et kopi af glansbilledet i deres egen forståelse. Der er stilles store krav til børnene.

Spiseforstyrrelse kan komme af manglende opmærksomhed
K.E. Løgstrup var en dansk teolog, som beskæftigede sig meget med, hvordan mennesker påvirker hinanden og på mange måder er hinandens forudsætninger. Hvis omgivelserne er støttende, føler vi os selv støttede. De forventninger vi har til hinanden sætter standarden for vore relationer og de værdier, som samværet bygger på. 

Vi kender alle de dygtige 12-tals piger, som bryder sammen, hvis de får mindre end 10. Hele deres liv er bygget op om det perfekte.

skal det på et eller andet tidspunkt gå galt.

Forældre må skabe værdier.

Derfor må forældrene skabe nogle andre billeder og værdier for familien, som jeg skrev om i artiklen Hæv barren – Forventning skaber mening i samlivet.

Værdierne er ikke 12-tallet, det smukke udseende og den rigtige mad. Det er til gengæld samværet og værdierne i familien som bl.a. ærlighed, anerkendelse, leg og livsglæde.

Selvfølgelig er det vigtigt at spise sundt, men det skal være med fornuften i behold, og uden at være hysterisk.

Forældrene skal også se på sig selv, og tænke over, hvordan de kan være rollemodeller for deres børn, så de viser, at de selv har et naturligt forhold til mad. Det kan godt lade sig gøre at spise sundt uden hele tiden at italesætte, hvad der er sundt.

Forældrene bør tænke over, at det fællesskab de skaber, er fundamentet for deres børns fremtidige liv. Det skal de kunne glæde sig over, når de ser dem vokse op og få deres egne familier.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: