Syltning af asier: Et flerdages projekt
Mine asier er klar til fase to i syltningen. Lagen af eddike og krydderier skal tilberedes og asierne skæres i skiver. Fase 1 skrev jeg lidt om i denne artikel. Nu til Fase 2:
Der er rigtig mange opskrifter på asier, så det er lidt af en udfordring at vælge.
I år har jeg valgt at bruge opskriften på Sønderjyske asier. De skal ligge i saltlagen et døgn længere end sidste gang, så jeg er lidt spændt på smagen. For at huske smagen fra de forskellige opskrifter skriver jeg årstal på, hvilket år jeg har brugt dem.

Man kan også se på mængden af grøntsager i opskriften i Den Grønne Syltebog, at det var store husholdninger, eller at surt tilbehør var mere almindeligt end i dag. Jeg har derfor tilpasset opskriften til en mindre portion.
Sønderjyske asier, råsyltede:
- 2 asier – ca 2 1/2 kg
Saltlage: 3 ltr vand og 300 gr salt
Krydderi/syltelage: 2 ltr eddike, 300 gr skalotteløg, et brev af Tørsleff’s Tawana syltekrydderier, 4-5 små dildskærme, 1 kg sukker, flydende Atamon til skylning af glassene.
Dag 1:
Asierne skrælles, flækkes og udhules. De lægges i en skål og saltlagen hældes over. Asierne stilles koldt i 2 døgn.
Dag 3:
- Sylte/krydderilagen tilberedes:
Løgene skoldes og pilles. De koges sammen med krydderierne. Jeg tager krydderierne ud af posen og hælder dem ned i eddiken. Det ser også flot ud sammen med asierne i glassene. Dildskærmen skoldes et øjeblik. Sukkeret kommes i og koges op. Lagen afkøles.
Imens skæres asierne i skiver og lægges i atamonskyllede glas.
Den afkølede lage hældes over asierne. Dildskærmene fordeles i glassene. Låget lukkes tæt – eller som der står i syltebogen: “Glassene bindes til…”
Jeg er meget spændt på, hvordan de smager. Lagen smager i hvert fald godt.
Min dejlige svigerinde Marie har også syltet asier. Jeg tror, hun har brugt en anden opskrift, så det bliver sjovt at sammenligne.
Skriv et svar