Lavendlerne dør, lavendler længe leve

Lavendler har alle de steder vi har boet, været en vigtig plante i vores haver. De er smukke og dufter godt. Jeg nyder duften, og i højsommertiden at se de små humlebier svirre rundt om blomsterne, som jeg tidligere har skrevet om.

Den første gang jeg skulle have lavendler i haven, købte jeg lavendler i dyre domme på planteskole. Men rent faktisk, så er lavendler så nemme at få til at gro, at man kan stikke en afskåret gren ned i jorden, og så danner de rødder og bliver hurtigt store og kraftfulde. De kræver heller ikke særlig meget jord.

Lavendler langs huset

De lavendler, som jeg har stående langs hele huset ud mod haven har jeg dyrket frem ved at stikke kviste ned i den sparsomme jord der findes langs fliserne og husmuren.

Jeg klipper lavendlerne ned tidligt om efteråret i september, så kan de nå at få lidt kraft inden vinteren. Jeg renser godt ud og fjerner døde grene og planter. Så sætter jeg afklippede kviste ned de steder, hvor jeg har fjernet gamle planter. På den måde bliver hækken fornyet hele tiden.

Intet dufter så skønt som lavendler

Jeg fik kvistene af min nabo, som lige havde klippet sine lavendler. Det var tidligt på efteråret. Jeg satte dem tæt og vandede hver dag en uge. Næste år havde de sat rødder de fleste af dem.

lavendeler_efter
Færdigt arbejde – for i år. Til næste år vil de igen nå op til vinduerne, mindst.

Lavendel er også en nyttig plante. Desuden bliver man aldrig træt af duften. Den indeholder æteriske olier, som anvendes i cremer, parfumer og ikke mindst i sæber.

Man kan også bruge den i madlavning. Rent faktisk så indgår lavendler tit i krydderiet ‘Herbes de Provence’. Man kan også anvende blomsterne direkte i salater. Det er meget lækkert.

Lavendelblomster i undertøjsskuffen

I gamle dage lagde man poser med lavendelblomster ned i kommodeskuffen blandt undertøj og sengetøj. Måske ikke så hygiejnisk. Man kan stadig købe poser med lavendel på de franske markeder.

Der er heller ikke et fransk marked med respekt for sig selv, som ikke har flere boder med sæber. Der findes flere forskellige udgaver af lavendelsæber. De karakteristiske violette sæber, som dufter kraftigt af lavendel, og sæber hvor blomsterne er indlejret i sæberne. De er lige skønne, og jeg plejer at købe dem med hjem i dusinvis, når vi er i Frankrig.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: