Lækre koldhævede boller

Opskriften på disse boller har jeg fået af min svigerdatter Cille, som bagte dem til Osvalds fødselsdag. Cille har fundet opskriften på nettet, hvor anneauchocolat.dk har lagt dem ud. Hun har igen fundet opskriften hos Claus Meyer. Sådan bliver opskrifter sendt rundt og videregivet. Det er det nye univers.

boller_kurv

Jeg bagte bollerne sidste weekend og de blev mere end vellykkede. I modsætning til andre koldhævede boller, som jeg har prøvet, hævede de meget, og blev som opskriften lovede, flotte og luftige.

Dejen skal røres på en kraftig røremaskine, som min Kenwood. Dejen skal æltes længe og til slut på høj hastighed.

Gluten-testen

Man kan lave glutentesten, for at se om dejen er klar. Hold en lille klump dej og stræk dejen mellem hænderne, så den bliver næsten gennemsigtig uden at gå i stykker. Så er den klar til hævning. Det tager ca 20 minutter at ælte dejen. Jeg har fundet en lille, illustrativ YouTube om gluten-testen her.

Koldhævede boller
Netop ud af ovnen. I baggrunden skimtes min uundværlige Retap-flaske. Den er et genialt design og koncept opfundet af en ung dansk iværksætter. Retap-flasken sælges verden over og har fået succes fordi den er smuk, behagelig at holde på og drikke af … og er med til at løse det gigantiske miljøproblem, som plastik udgør, ved at erstatte de alt, alt for mange plastik-flasker. Det har jeg tidligere skrevet lidt om.

Opskrift  20 boller:

  • 600 gr hvedemel
  • 150 gr rugmel
  • 7 dl vand
  • 15 g gær
  • 15 g havsalt

Gæren røres ud i vandet. Kom mel og salt i og rør så dejen. Først på lav hastighed, indtil dejen er jævn. Derefter skrues op på høj hastighed indtil dejen er klar. Dejen sættes på køl med et stykke vådt viskestykke over til næste dag.

Ovnen skal forvarmes til 240 gr. Bollerne lægges på en bageplade med bagepapir. Jeg bruger en ske, som jeg skyller i vand, så dejen let slipper skeen.

Jeg dryssede bollerne med mel. Det giver dem et lidt rustikt udseende.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: