Lasagne, den personlige ret

En klog mand sagde engang: “Man kender en husmoder på hende lasagne” … mon det var Sokrates, eller måske Abraham Lincoln, eller Marlon Brando, måske..? Lasagne er i hvert fald en meget personlig ret: Nogen bruger ketchup som dominerende smag, andre kan bedst lide den tør … og alt mulig der imellem. Her er min variant:

Opskrift på lasagne til 6 personer

lasagne

Husk rigelig med lasagneplader og et stykke parmesanost til at rive over lasagnen

Kødsauce

 • 600 g oksefars
 • 2 store løg skåret i tern
 • 2 revne gulerødder
 • 3 fed hvidløg
 • 2 ds hk tomater
 • 1 stor ds eller 2 små ds koncentreret tomatpuré
 • 2 tsk oregano
 • Et par stilke frisk timian
 • 1/2 frisk chili fint hakket
 • Nogle dråber Tabasco-sauce
 • Salt og peber
 • Olivenolie til stegning

Svits løg og hvidløg i olien til løgene er blevet klare, svits de revne gulerødder et øjeblik sammen med løgene. Kom kødet i og steg det godt igennem, indtil farsen ikke klumper. Kom de flåede tomater og tomatpuréen i saucen. Koges igennem.

Tilsæt krydderierne efter smag. Pas på med Tabasco-saucen. Smagen kan let blive for skarp.

Lad kødsaucen simre mens bechamelsaucen tilberedes.

Bechamelsauce
 • 2 dl olivenolie
 • 8 spsk hvedemel
 • 6 dl mælk
 • Revet muskatnød
 • Salt og peber

Varm olien i en gryde, rør melet i olien. Der skal så meget mel i, at olien ikke kan tage mere. Rør mælk i lidt adgangen, så den ikke klumper, indtil det bliver en tyk sauce. Smag til med revet muskatnød og salt og peber. Jeg kan godt lide at bechamelsaucen smager meget af muskatnød.

Kom skiftevis kødsauce, lasagneplader og bechamelsauce op til kanten af det ovnfaste fad. Slut med et lag bechamelsauce.

Riv rigelig med parmesanost over lasagnen.

Lasagnen bages i ovnen ved 200 gr i ca. 30 min til parmasanosten er gylden.

Lasagne serverer jeg helst, når vi er flere end 2 personer. Retten kan godt fryses, men det er for os en familieret.

Hvis du vil have et glas rødvin til, så kan jeg anbefale en Italiensk Chianti Classico. Man kan drikke mange andre vine, men der er noget specielt ved vin og mad fra samme kultur. De “klæder hinanden” bedre, som regel.

Husk rigeligt med bechamel

Når jeg i gang med at tilberede lasagne til familien, får jeg altid bemærkningen. ‘Husk at der skal være rigelig med bechamel-sauce’. Det er efterhånden blevet en standard bemærkning, og jeg bliver skuffet, hvis den udebliver.

Jeg er helt enig, der skal være rigelig med bechamelsauce.

Jeg har langt om længe fået det perfekte ovnfaste fad til lasagne. Et fad med høj kant og tilpas stort i omfang til at der kan ligge tre lasagneplader ved siden af hinanden.

Sagen er, at der skal mange lag til for at få den perfekte lasagne, og saucen er altid løbet over, når den er kommet i ovnen, fordi fadet har været for lavt.  Det ser ikke for godt ud, når lasagne skal serveres.

Smagen på lasagnen, skal også have et personligt præg. Min er stærk uden at den stærke smag overgår de andre smagsnuancer.

Jeg serverer en enkel grøn salat med cherrytomater til. Til dressing stiller jeg olie og eddike frem, så man selv kan dosere. Her kan jeg godt lide en Vinaigre de Framboise –  hindbæreddike hjemtaget fra Frankrig – til olivenolien. Karsten kan bedst lide en almindelig fransk rødvinseddike. Tidligere lavede han den selv, men vores eddikemor af afgået ved døden, og han har endnu ikke fundet en ny.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: