Tapas: Her er tips til tre lækre

Pomfritter i ovn med Gorgonzola, Timian og Oliven, græskarsuppe og en elegant pæretærte er “dagen-derpå”-tapas-kontrast til Mortens aftens traditionelle andesteg og risalamande.

Det er måske en tilsnigelse at kalde det tapas bare fordi det er små retter. Men vi kalder det nu tapas. Det er måske også en tilsnigelse at kalde det nemt (i overskriften). Men det ér nemt, det tager bare lidt tid. Derfor har jeg skrevet opskriften så du også kan planlægge efter den.

Pomfritter med Gorgonzola kan måske virke lidt tung, men det løste jeg ved at servere en tomatsalsa til retten. Vi har stadig kartofler fra haven, og med en rest af Gorgonzola fra køleskabet bliver det en billig ret.

Råvarerne til aftenens tapas
Råvarerne til aftenens tapas

Græskarsuppen blev en ny opdagelse, den var fantastisk smagfuld. Et smukt måltid er det også med den orange farve. Til at toppe suppen kom jeg Creme Fraiche og ristede småtern af Chorizo.

Jeg læste et sted at skallen fra græskarret skal med i græskarsuppe. Det overaskede mig, men det smagte jo godt.

Desserten var sjov at tilberede, men jeg vil anbefale, at gå i gang et par timer før maden skal serveres. Jeg har kun en ovn, derfor kræver det koordinering, når både kager og grøntsager skal i ovnen. I mit næste køkken vil jeg have to ovne.

Det blev en hektisk aften i køkkenet, men det var arbejdet værd.

Opskrifter:

Alle opskrifterne er til 4 personer.

Pomfrit’er med gorgonzola 

  • 3 store kartofler
  • Olivenolie
  • 50 g gorgonzola
  • 10 grønne oliven
  • 1 bundt frisk timian
Tomatsalza:
Alle ved hvordan tomatsalt ser ud, så her er den serveret sammen med fritter og gorgonzola på en af mine silkegræs-tallerkener.
  • 2 store tomater
  • 1 håndfuld hakket persille
  • 1 håndfuld hakket rucolasalat
  • 1 fed hakket hvidløg

Vask kartoflerne godt og skær dem i passende både, kom dem i et ovnfast fad, vend kartoflerne i olien, kom salt og lidt af timianen over kartoflerne. Kartoflerne bages i ovnen ved 200 gr. ca 1/2 time eller indtil de er møre og sprøde.

Kartoflerne tages ud af ovnen, og gorgonzolaen fordeles over kartoflerne, drys med den friske timian og oliven.

Det kan serveres varmt, men med fordel kan man vente til det blot er lidt lunt. Er kartoflerne godt bagte er de kremede og går op i en højere enhed med gorgonzolaen, som får mere karaktér af at have været varmet op.

Bland tomatsalzaen og server den til.

Hokkaidogræskar-suppe

graeskarsupper_chorizo

  • 1 hokkaido
  • 1 gulerod
  • 1 kartoffel
  • 1/2 persillerod
  • 2 skalotteløg
  • 4 fed hvidløg
  • 1/2 chili
  • 2 grøntsagsterninger
  • Salt og peber
  • Spidskommen
  • Chorizo i terninger

Vask hokkaidoen godt, halvér den og skrab kernerne ud. Skær hokkaidoen i store terninger.

Gør de andre grøntsager i stand og skær dem i terninger.

Varm olien i en gryde og svits hokkaidoen godt, kom derefter de andre grøntsager ned til hokkaidoen. Vend det hele godt i olien. Hæld vand over grøntsagerne og kom grøntsagsterningerne i suppen. Kog suppen til grøntsagerne er møre. Blend suppen og smag den til med krydderierne.

Steg chorizostykkerne på en tør pande til de er sprøde.

Server suppen med creme fraiche og chorizostykkerne

4 pæretærter

paseretaerte_mini_close

  • 150 g mel
  • 75 g smør
  • 50 g flormelis
  • 1 æg

Ælt dejen sammen, lægges i køleskabet 1/2 time.

Rul dejen ud til 4 små tærteforme, gem noget dej til låg. Læg dejen i de smurte forme.

v-paeretaerte_mini

Tilbered pærerne:

  • 2 pærer
  • 1/2 vanillestang
  • 15 kardemommekapsler
  • 25 g sukker
  • Saft af 1/2 citron

Skræl og del pærerne i to. Kog den i sukkerlagen i 15 minutter. Tag dem op og lad dem dryppe af.

Tilbered cremen.

  • 25 g sukker
  • 20 g maizena
  • 1/2 vanillestang
  • 1/4 l sødmælk
  • 2 æggeblommer

Pisk sukker og Maizena og 1 dl mælk sammen og pisk æggene i.

Kog resten af mælken op med vanillekorn og vanillestangen. Pisk æggeblandingen i og rør den til en cremet masse. Den må ikke koge, når æggeblandingen er kommet i. Sættes på køl.

Tilbered abrikosgeléen

  • 4 tørrede abrikoser
  • 2 dl vand
  • 25 g sukker

Kog abrikoser med vand og sukker 15 min. Tag abrikoserne op og kog sukkerblandingen ind til halvdelen.

Bag marcipansløjferne.

  • 30 gr marcipan
  • 1/2 spsk mel
  • Lidt vand

Bland marcipan sammen med mel. Kom et par dråber vand i. Rul marcipanen ud i 4 tynde slanger. Form dem som sløjfer. Bages ved 100 gr i 20 min.

Bag tærterne

Fordel kagecremen i tærteformene, tryk de halve pærer ned i cremen, rul den resterende dej ud til låg. Tryk lågene ned over tærten og tryk kanterne sammen.

Bag tærterne i 18 min ved 190 g. Tærterne afkøles. Pensl tærterne med abrikosgeleen. Varm den let op, hvis den er blevet for stiv.

Pynt tærten med sløjferne og server.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: