Kvædegele. En helt unik frisk smag

Årstiden er kommet til at sylte kvæde. De må gerne have fået lidt frost. Inden de har fået frost er de ikke til at skære i, og skal koges før man kan sætte en kniv igennem dem.

I år har jeg besluttet at lave gelé af æble-kvæde fra den japanske kvæde, vi har i haven.

kvaeder

Der findes flere slags kvæder. Der er den pæreformede kvæde,  som vokser på kvædetræet Cydonia oblonga. Træerne  vokser under sydlige himmelstrøg. Jeg fik nogle med hjem sidst jeg var i Spanien, lidt nord for Malaga.

Den type kvæder er gode til marmelade. Det siges at være den første frugt der blev lavet marmelade af på grund af den høje indhold af pektin.

Med citron smager marmeladen himmelsk.

Den blev også tidligere brugt til kvædebrød. Drysset med sukker kan det sammenlignes med det søde “flæsk” vi spiser som juleslik.

Den danske kvæde er en prydplante. Det er en Japansk kvædebusk. Den har smukke røde blomster. Frugterne fra busken ligner æbler og kaldes æblekvæder. De er ikke egnede til marmelade. De koger helt ud. Til gengæld er de gode til sirup og gele.

Første gang jeg ville udnytte æblekvæderne i haven, lavede jeg sirup. Jeg har serveret siruppen til pandekager, men ellers er det ikke noget jeg bruger, andet end til de brune småkager. Måske skulle jeg bruge det jeg har tilbage til de brune småkager til jul.

I år besluttede jeg mig for at til tilberede gelé. Den japanske kvædebusk vi har i haven, har givet ret mange frugter i år. De har fået frost, og derfor var de nemme at skære i stykker.

Geléen får en smuk rød farve. Der blev så meget saft af frugterne, at jeg måtte sende Karsten op i Brugsen efter flere glas. Når geléen er hældt på glas, skal den stå til næste dag inden den bindes til, som det er skrevet i Den Grønne Syltebog.

Opskrift på kvædegelé.

kvaede-gele

Æblekvæder

1 kg sukker til 1 ltr saft

Kvæderne vaskes godt og skæres i stykker og koges med skal og kernehus i til de er møre ca. 1/2 time.

Hvis kvæderne ikke har fået frost, skal de koges ca. 15 min. før de kan skæres i stykker. Frugtstykkerne koges i det samme vand til de er møre

Frugtsaften sies gennem et klæde. Hvis man har en frugtpose og et stativ er det bedst.

Mål saften og kog den op i en gryde. Sukkeret hældes i under omrøring. Når sukkeret drypper fra skeen i tunge dråber har det fået nok sukker.

Saften skummes og saften hældes på glas. De skal stå uden låg til de er afkølede. Læg et viskestykke over for at holde støv og insekter borte.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: