Spaghetti Bolognese og Chianti Classico

Spaghetti bolognese kræver rødvin, hvilket er en god lejlighed og undskyldning til også at drikke et glas rødvin.

Spaghetti bolognese er ikke bare en kødsauce. Der skal kæles for retten. Kødet skal være af god kvalitet og bacon’en skal gerne være tørsaltet og håndskåret for at tilføre den kraftige baconsmag. Retten skal også helst simre i nogle timer for at få den rette sammensatte smag af oksekød, bacon, krydderier og rødvin.

Når nu retten er fra Bologna, så burde man jo også bruge en vin fra egnen omkring Bologna. Ligesom man vil vælge en vin fra Bourgogne til en boef Bourgignon.

Karsten og jeg har tidligere brugt meget tid på at smage på vine og jeg har læst vineksperten Hugh Johnsons store vinbog fra a – z flere gange. Jeg har haft den med til Frankrig for at lære om de franske vine.

chianti_c

De italienske vine har vi ikke dyrket specielt meget. Jeg har følt mig handikappet af ikke at kunne læse vinetiketterne, når de som regel har stået på italiensk. Hugh Johnson, som måske også er lidt forældet, har også kun nævnt de italienske vine i en bisætning.

Bologna, som sjovt nok for en bilelsker som min mand huser Lamborghinifabrikkerne, er centrum for regionen Emilia-Romagna.

Emilie-Romagna ligger i den nordlige del af Italien og omfatter det meste af Po-sletten. Det er Italiens rigeste region. Regionen er, foruden Lamborghini og Ferrari, kendt for Parmigiano Reggiano, aceto Balsamico, Parmaskinken og vinene Lambrusco.

Regionens vinhistorie går 2500 år tilbage, og der produceres selvfølgelig mange forskellige vine i forskellige klasser. Det lykkedes mig at finde frem til, at der er et vinområde, som hedder Colli Bolognesi.

Regionen og dens kulinariske skatte, må vi udforske nærmere i fremtiden. Måske kan vi kombinere en ferie med vandring og smagning af egnens kulinariske specialiteter,

Det nærmeste vi kunne komme i vores vin-gemmer var en Chianti Classico. En hæderlig vin til prisen.

Vi genfandt min Hugh Johnson vinbog fra 80’erne, som jeg forøvrigt har fået af Karsten, og fandt resultater fra vores tidligere vinsmagninger frem. Vi har haft mange gode stunder med at dechiffrere nuancerne i forskellige vine. Det tilfører vinen og måltidet lidt mere andægtighed og højtidelighed, når man går i detaljer med smagsoplevelserne.

Chianti Classico er ikke nogen stor vin, men den supplerede vores spagetti Bolognese glimrende.

Opskrift på spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognaise

 • 1 almindeligt gul løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 gulerod
 • 400 g hk oksekød
 • 2 skiver tørsaltet bacon – håndskåret
 • 1 ds hakkede tomater
 • 1 lille dåse koncentreret tomatpure
 • 1 Kvist timian
 • 1 Kvist rosmarin
 • 1 dl rødvin
 • salt og peber
 • olivenolie til stegning

Rens løg og hvidløgsfed og hak dem fint. Skræl og riv guleroden groft. Skær baconskiverne i mindre stykker. Varm olivenolien op i en gryde. Steg baconstykkerne i nogle minutter til de har taget farve. Kom løg og hvidløg i gryden til baconstykkerne. steg dem med til de er klarede. Kom derefter den revne gulerod i gryden og steg den med et øjeblik.

Kom det hakkede kød ned i gryden og steg det hele til kødet er stegt godt igennem.

Hæld de hakkede tomater og tomatpuréen i gryden sammen med timian og rosmarin og en terning oksebouillon. Kog det op, mens det hele røres godt igennem. Til slut hældes rødvinen i. Lad det simre mindst et par timer. Smag til med salt og peber.

bolognaise_thumb

Server almindelig spagetti til retten og riv parmasanost over inden. Jeg brugte dog den danske ost Havgus, som er fremragende til retten.

bolognaise_havgus

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: