Brunkager når Julen nærmer sig

Julen er tiden for mange gode traditioner, bl.a. brunkager – helst bagt sammen med familien, så selve bagningen bliver en del af julestemningen.

Opskrift på brunkager:

  • 250 g sirup
  • 375 g smør
  • 200 g stødt melis (sukker)
  • 2 spsk hakket pomeranskal
  • 2 tsk stødt nelliker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk allehånde
  • Reven skal af 1 citron og 2 appelsiner
  • 150 g smuttede og hakkede mandler

Smelt smør, sirup og sukker og kom krydderierne og den revne skal af citron og og appelsin.

Det hele koges op til sidst med potaske. 2 tsk. potaske røres ud i lidt koldt vand. Når det koges op bliver blanding tyk og sej. Det afkøles.

750 g mel æltes i den afkølede masse.

Dejen deles i 5 portioner som formes til aflange ruller. Pak rullerne ind i bagepapir og læg den i køleskabet til de er helt kolde. Vent eventuelt til næste dag.

Skær dine brunkager i den tykkelse du ønsker, og bag dem ved 180 g i 6 – 8 min. Brunkagerne afkøles på en bagerist inden de lægges i en tætsluttende dåse. Holder sig ca 4 uger.
Brunkager

Julestemning

Vi har passeret første søndag i advent og julen er så småt ved at præge vores hjem.

Min sønnesøn Osvald og hans far Christian kom i weekenden, og så skulle der pyntes op og bages småkager. Men først skulle vi lige en tur ind på DOKK1. Det er et ideelt sted for en familieudflugt, når det regner og blæser. Det er virkelig godt tænkt at blande legeplads og bibliotek, hvor børnene først kan få brugt deres energi fysisk, hvorefter der er basis for at læse bøger, og vi har jo været der før med Osvald.

osvald_dokk1

Hjemme igen fik jeg gang i småkagebagningen sammen med Osvald.

Traditionen tro er de første småkager jeg bager, brunkager. Det er min mors opskrift, som jeg altid har brugt. Det er selvfølgelig de bedste brunkager.

osvald_brunkager_thumb

Jeg plejer at skære småkagerne, men det er ikke så sjovt for en lille fyr på 3 år, som elsker at rulle dej.

osvald_kagerulle_brunkager

Osvald og jeg fik rullet og bagt mange brune kager.

osvald_brunkager

Jeg var imponeret over hans tålmodighed. Da han ikke syntes, at det var interessant mere, gik han over til at spise dem sammen med sin far og farfar.

Juledug

Derefter skulle juledugen på bordet. Juledugen, som er fuld af juleengle på mellemblå baggrund, har vi arvet fra Karstens barndomshjem da Christian blev født. Dugen har været på spisebordet hver eneste jul fra den 1. december til juleaften. Den har selvfølgelig mistet noget af farven, men utroligt nok holder den altså stadig. Jeg har spekuleret på, om en af vores børn skal have dugen. Men det er ligesom ikke moderne at have dug på bordet, derfor bliver det formodentlig ikke aktuelt.

Adventskrans

Adventskransen blev tændt og Osvald skulle bestemme, hvilket lys, der skulle tændes.

Adventskransen lavede jeg for en uge siden. Der kom jeg på lidt af en opgave. Normalt plejer jeg at købe en halmkrans og pynte den med gran og sløjfer. I år havde jeg besluttet at lave den udelukkende af ting jeg kunne  finde i haven. Pilekviste, gran, hortensia og bær af vilde roser. Det krævede flere forsøg inden jeg fik den ønskede størrelse, Måske bliver den bedre til næste år.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: