Vaniljekranse, som min mor lavede dem

Julekagebagningen er en af de traditioner, som ikke må brydes – herunder bagning af vaniljekranse.

I mange år har sortimentet i julekagerne bestået af brunkager, vanillekranse, jødekager, finskbrød og brosten. Et år havde jeg fået nok af at bage småkager, og derfor var finsk brød en af dem jeg udelod. Jeg synes, at det er de småkager, som er mest omfattende at bage. Men da vores datter kom hjem i december, og fandt ud af at jeg havde droppet lige netop dem, mente hun at det var helt uacceptabelt.

Min mors opskrift
på vaniljekranse
(der bliver ganske mange):

  • 500 g hvedemel
  • 400 gr smør
  • 300 g sukker
  • 1 æg
  • 120 g mandler
  • Frø af 1 1/2 vaniljestang

Mandlerne smuttes og hakkes fint.

Bland alle ingredienser til en fast dej. Hvis man bruger en elektrisk kødhakker skal dejen sættes i køleskabet i nogle timer til den er helt fast. Hvis man bruger en sprøjtepose, skal dejen blive ude og have  stuetemperatur.

Form små kranse på en plade med bagepapir. Kagerne bages ved 180 g i 10-12 min.

Småkagerne lægges på en bagerist og kommes i en kagedåse, når de er afkølede.

Vaniljekransene kan holde sig i ca 4 uger.

vanillekranse

I år: Kun to slags småkager

I år kommer børnene ikke hjem, og vi skal holde jul i hos dem. Jeg har besluttet, at der kun bliver bagt to slags småkager, brunkager og vanillekranse.

Opskrifterne stammer fra min mor, og dem bagte hun også uden undtagelse.

Brunkagerne, som jeg bagte sammen med min sønnesøn Osvald på 3, bager jeg istedet for at købe pebernødder i begyndelse af december.

osvald_brunkager_thumb

Jeg nægter at købe pebernødder, fordi jeg bliver så skuffet hver gang. Jeg har aldrig prøvet at bage dem, og jeg synes at mine brunkager er bedre.

I denne weekend er vi så kommet til vaniljekransene.

vanillekrans-thumb

Min mor havde en elektrisk kødmaskine, som vi brugte til at producere lange strimler af dej, som blev skåret op til at forme de små kranse. Min mor var meget påpasselig med at de skulle have den rette længde. Jeg fik kun lov til at håndtere kniven de sidste år hun levede.

Jeg bruger en sprøjtepose til at få de stjerneformede kranse.

Gang i vanillekranse-sprøjten

Det er lidt af et arbejde at få dejen ud af sprøjten. Mens jeg står midt i arbejdet sværger jeg, at jeg køber en kødhakker til næste år, hvor jeg kan sprøjte dej med den rigtige stjerneform ud, uden besvær.

Nu er jeg klar, småkagerne er bagt. Tidligere gemte jeg småkagerne af vejen, så de kunne holde til jul. Men jeg er efterhånden kommet til den erkendelse, at småkagerne skal spises i december måned, og de fleste skal helst være spist inden juleaften.

Når det først bliver jul, er det julekonfekten, der er rift om, og småkagerne bliver i skålen. Og hvem gider spise Julesmåkager i januar.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: