Saltstegte sild: En bornholmsk klassiker

Saltstegte sild er en fast ret på julefrokostbordet, når man kommer fra Bornholm. Sildene lægges i en stor skål med rigeligt vand i 12-24 timer, afhængig af, hvor længe de har været saltede, og hvor salte man ønsker sildene. Jeg kan godt lide at der er bid i sildene. Min mand vil gerne have dem lidt mildere.

Opskrift:
Saltstegte sild

Hvis sildene har været saltet efter den gammeldags metode, tager man dem op af spanden et døgn før, man skal bruge dem. Sildene renses, hvis det er hele sild. Efterhånden kan man få spande med saltede sildefiletter. Det er noget nemmere.

Når du nu er i gang, så tilbered en stor portion sild. Saltstegte sild er velegnet til frysning. De stegte sild lægges i fryseren, evt. i mindre portioner. Når de skal spises, varmes de på panden i lidt olie og smør inden servering.

Saltlage til 25 ferske, rensede sild.
  • 125 g salt
  • 2 l vand

Bland salt og vand til saltet er opløst. Fold de rensede silde ud inden de kommes i saltvandet og lad dem ligge i vandet i 24 timer.

Sildefiletterne tages op af vandet og tørres. Rygfinnen klippes af. Sildefiletterne dyppes på skindsiden i mælk og rugmel, foldes sammen og steges i en blanding af olie og smør, til de er gyldne og sprøde.

Serveres på rugbrød med rødbeder og en god, kraftig sennep.

I min ungdom startede det på havnekajen. De friske, hele sild blev lagt i lag i en tønde eller stor plastikspand med skiftevis sild og rigeligt groft salt – og så var det bare at vente, til salten trak væsken ud af sildene og dannede saltlage, som sildene lå i.

Hvis væsken ikke dækkede silden, tilsatte vi lidt vand. Det er vigtigt at sildene er helt dækket, ellers kan de blive harske.

Normalt saltes sildene om efteråret, hvor de er blevet fede. De kan tages op af salttønden efter en måneds tid eller mere og bruges til de skønneste og mangeartede hjemmelavede marinerede sild – og så altså saltstegte sild.

Saltsild tages op af salttønden og vandes ud i 12-24 timer afhængig af, hvor lang tid de har ligget i tønden. Derefter renses de, og finnerne klippes af.

Hvis der er saltsild til overs til Påske, kan man også være så heldig at få saltstegte sild til påskefrokosten. På det tidspunkt er sildene så salte, at der skal en længere udvanding til.

Store islandske sild duer ikke til saltning

Sildene som bruges til denne ret, må dog ikke være for store og fede, for så bliver det en omgang miskmask på panden. De skal have en passende størrelse. De må hellere være lidt for små.

Jeg forsøgte mig en gang, i desperation over manglen på små Østersøsild, at bruge de meget større islandske, som jeg saltede. Det blev ikke vellykket, og jeg måtte smide dem ud.

Det er en udfordring, at bo langt fra øen, da det er tæt på umuligt at få en spand saltsild, hvor størrelsen er rigtig. Det er kun på Bornholm det altid kan lade sig gøre.

I de seneste år har vi et par gange saltet sildene selv. Vi har bestilt små sild hos fiskehandleren, hvor jeg meget udførligt har beskrevet den krævede størrelse.

Jeg har også med held brugt frosne, rensede sildefileter, som de kan købes i de fleste supermarkeder. Jeg har tøet dem op i køleskab, før de er blevet saltet.

Snydesaltede sild

Det kan også lade sig gøre at snyde lidt og familien kræver saltstegte sild til lørdagsfrokosten.

Min svigerinde Marie har givet mig en opskrift, på hvordan man kan salte sild, ved at lægge dem i en kraftig saltlage i et døgn. Ulempen er, at de ikke er helt så drænet og faste som hvis de saltes efter den traditionelle metode.

Fordelen er, at sildene ikke skal udvandes før de steges. Det trick har jeg måttet ty til et par gange, og således også i år.

Sildene spises på rugbrød, med sennep og rødbeder. Ja det er i hvert fald en af måderne man kan spise den, og som jeg foretrækker det. Det er flere “skoler” for saltstegte sild på Bornholm, og selv om Bornholm er en lille ø, så er der flere madkulturer, ligesom der er flere traditioner for kogt torsk, bl.a. torsk med “gudhjemmadyppa”, som jeg tidligere har skrevet om.

Sildene serveres af nogle med bløde ristede løg. Det er ikke noget jeg er tilhænger af. Men det er jo, hvad man er vokset op med. Fælles for begge retter er dog, at de skylles ned med rigelig snaps og øl.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: