Spaghetti med chorizo og tomatsalat

Spaghetti med chorizo er et godt alternativ til den mere konventionelle ret med kødsovs. Simple retter smager forbavsende godt, hvis de få råvarer man vælger at vende i spaghettien smager af noget.

Spaghetti med chorizo

Opskrift:
Spaghetti med chorizo
til to personer

  • Spaghetti
  • 8 små chorizopølser
  • 6 fed hvidløg skåret i halve
  • Olivenolie til stegning

Pølserne skæres i mundrette stykker, og steges på panden i lidt olivenolie sammen med halverede hvidløg. Den kogte spaghetti vendes på panden sammen med pølserne og hvidløgene.

Parmasanost rives over retten og frisk basilikumblade drysses med rund hånd over retten.

Jeg serverede en tomatsalat til spaghettiretten.

Tomatsalat til to personer

  • 3 tomater
  • 1 lille rødløg
  • 2 tsk Kapers
  • Frisk basilikum

Tomaterne skæres i skiver og lægges i lage med løgringe af rødløg. Kapers drysses over. Hæld olivenolie og rødvinseddike over og lad det trække en halv time. Server med friske baslikumblade.

Spaghetti eller pasta
Et spørgsmål om ‘smag’ og historie

Min mand Karsten og jeg har haft nogle diskussioner om forskellen på pasta og spaghetti. Jeg har hidtil kaldt alle retter med tørret pasta eller spaghetti for pastaretter. Karsten mener, at det hedder spaghettiretter, når jeg bruger de lange tynde, runde stænger. Derfor slog jeg det op, så jeg kan bruge den rette betegnelse. Og så fik jeg selvfølgelig…

…pastaens historie.

Pasta er en fælles betegnelse for al slags pasta som lasagneplader, skruer og penne (og alle de andre forskellige korte typer figur-pasta) samt spaghetti og makaroni, som er tykkere end spaghetti, og hule. Konklusionen må altså være, at vi begge har ret, men alligevel må jeg erkende, at spaghetti med fordel kan bruges som betegnelse for en ret, hvor man anvender spaghetti og ikke skruer.

…og så har jeg slet ikke nævnt båndspaghetti og alle de andre mere eller mindre eksotiske varianter, som f.eks. i dette italienske udstillingsvindue.

Foto: “Sputnikccp”

Pastaens historie går mere end 2500 år tilbage. Der er rent faktisk noget der tyder på, at pasta stammer fra de arabiske lande, da det er fundet redskaber til at producere pasta i etruskernes grave. Pastaen bredte sig fra de arabiske lande til Grækenland og Sicilien, som var arabiske kolonier.

Opskrifter med pasta er nævnt så tidligt som omkring Kristi fødsel. Den første italienske opskrift med pasta er 1000 år gammel og beskriver, hvordan man koger siciliansk makaroni.

Den Italienske by Trabia 30 km fra Palermo er dog den første by, hvor der er konstateret en industrialiseret produktion af pasta. Der blev eksporteret til muslimske og kristne lande med skibe. I 1574 blev sammenslutningen af pastaproducenter etableret i Genova. Tre år senere blev regler for pastaproducenternes faglige sammenslutning nedfældet i Savona.

Op igennem de seneste 70 år er spaghettiretter blevet stadig mere populært, her et er par sjove eksempler fra USA:


Bemærk kokkenavnet “Boy-ar-dee” – det fik navnet på kokken til at lyde fransk … Boyarde. 

Streg

Har du smagt min spaghettiret med svampe, bacon og rucola? Se opskriften her.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: