Tapas-night: Muslinger, and og dadler

I morgen, fredag, er tapas-night igen. Efter alle julesammenkomsterne med dejlig julemad og nytårsfestlighederne skal vi ind den gamle rytme igen og nyde vores fredag aften i køkkenet ved køkkenbordet med et glas vin og leg med mad.

I dag skal vi have tapas som en blanding af nyt og gammelt: Tapas af rester fra køleskabet og fryseren, og lidt nyindkøbt: Muslingesuppe, ande-rillette og dadler med ost og bacon.

Muslingesuppen er en rest fra de marinerede muslinger. Jeg tog de resterende muslinger ud af skallerne, lagde dem ned i kogelagen og frøs det hele ned. Se opskriften her.

Jeg har også en rest Confit de Canard fra de nytårstapas vi serverede nytårsaften.

Det nye er dadlerne i ovn med ost og bacon.

Vi drikker en tør sherry til muslingesuppen, her er Tio Pepe min yndlingssherry. Der findes mange gode sherry’er. Hvis man skal eksperimentere med sherry og vælge efter et større udvalg skal man ind til en god vinhandler.

Supermarkederne har ikke noget stort udvalg, hvis man kan finde en enkelt sherry på hylderne skal man være glad. Det er som om der er en forestilling her i landet, om at sherry udelukkende bruges i madlavningen. De fleste supermarkederne har en “Fino” til omkring en 50’er. Den går an, men er ikke nogen stor oplevelse i det lange løb.

Til rilletten og dadlerne drak vi en fantastisk rødvin – Mas des Bressades fra 2014, som vi havde fået af nogle venner

Tapas-opskrifter:

Tapas med en blanding af gammelt, nyt dansk og eksotisk

Muslingesuppe 4 personer (har du ikke muslinger i fryseren kan du altid købe en dåse muslinger i lage, de kan fås i de fleste supermarkeder)

  • 1500 g muslinger med skal, eller muslingerne fra en dåse.
  • 2 skalotteløg
  • 4 fed hvidløg
  • 1/2 rød chili
  • 2 kviste timian
  • 11/2 dl piskefløde
  • 1 bouillonterninger
  • 2 dl hvidvin
  • Olivenolie til stegning

Hvis muslingerne er i skal, så skyl dem i koldt vand og kassér dem, der er gået i stykker og dem der ikke lukker sig. Pil skalotteløgene og hvidløgene, svits dem i olien i en gryde, hvor der kan være plads til alle muslingerne. Rens chilien for kerner og hak den fint, kom den ned til løgene sammen med timian og ægte safran. Hæld hvidvinen i og kom muslingerne ned i gryden. Hæld fløden i og bouillonterningen.

Når muslingerne har åbnet sig er de færdige. Tag muslingerne op og kasser dem, der er lukkede. Tag muslingerne ud af skallerne og gem dem. Kog suppen ind til 2/3. Kom muslingerne i.

Suppen serveres med hvidløgsbrød. Jeg brugte en skive Ølandshvedebrød til hver portion. Brødskiverne lægges på en plade med bagepapir. Kom olivenolie og knuste hvidløg på brødet sammen med lidt salt. Ristes i oven på 200 g til de er sprøde.

Anderillette med rødløg
  • En rest confit de canard – det skal bare være et lår eller andre rester fra anden
  • Syltede rødløg

Tag kødet af låret og riv det til trevler med en spids gaffel, steges let på panden i det andefedt, som det ligger i.

Serveres med syltede rødløg og hjemmebagte rugkiks.

Dadler med danablue og bacon.

  • 4 dadler
  • Et lille stykke danablue
  • 4 stykker bacon
  • 600 g frisk spinat
  • Revet muskat
  • Salt og peber

Jeg bruger israelske dadler, de er størst, lidt tørre og ikke for søde og derfor mest velegnet til denne ret. Tag stenene ud af dadlerne og læg et lille stykke Danablue i dadlen. Fold bacon rundt om dadlen og hold baconen sammen med en træstik.

Bages i ovnen til baconen er sprød.

Skyl friske spinatblade og steg dem på en pande til de falder sammen. Spinaten kan krydres med revet muskat og salt og peber. Men det er en smagssag, da dadlen er meget kraftfuld i smagen. Karsten syntes, at spinaten i sig selv og uden krydderier var et godt, bitter-frisk modstykke til den kraftfulde daddel.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: