Chili con Carne á lá Disney

Chili con Carne forbinder jeg med en ret man serverede på prærien med ristede majs.Min forestilling kan skyldes, at jeg har set cowboys i de tidlige cowboy film, spise Chili con Carne, hvor de spiste på tintallerkener, og hvor retten sydede i en gryde over bålet.  Her er min opskrift, yihaaaa.

Opskrift: Chili con Carne
til 4 – 6 personer

Chili con Carne med creme fraiche

 • 250 g kidneybønner
 • 400 g hk oksekød
 • 1 stort gult løg
 • 4 fed hvidløg
 • 1 frisk chilileber
 • 2 tsk paprika
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 oksebouillonterning
 • 2 ds flåede HK tomater
 • Salt og pber
 • Nogle dråber tabasco
 • Olivenolie til stegning

Sæt bønnerne i blød i 24 timer. Hæld vandet fra og kog dem i 45 min.

Skræl og hak løg og hvidløg fint. Svits dem i olie til de klares. Rens chilien for korn og hak den fint. Svits chilien sammen med løgene. Kom paprika over og lad det stege i nogle minutter. Pas på det ikke brænder på.

Kom kødet i gryden og steg det godt igennem til kødet er findelt. Hæld de flåede og hakkede tomater i gryden til kødet sammen med oksebouillonen og lad det simre i 10 min. Hæld vandet fra bønnerne og kom det i retten. Smag til med salt, peber og spidskommen og eventuelt tabasco.

Serveres rygende varmt med hakket persille og kold creme fraiche. Lidt revet mørk chokolade sublimerer smagen.

I øvrigt er chili mange ting. Styrken måles i Scoville, opkaldt efter den amerikanske farmaceut William Scoville, som omkring 1912 beskrev smagsstyrke i chili for sit firma.

 

Chili til cowboys
og nonner

Med vores børn på tur i Disneyland Paris oplevede vi et Wild West show med cowboys og indianere i bedste Wild West stil / Disney-stil. Med i billetten var Chili con Carne serveret i tinskåle og kander med cola til børnene og øl til de voksne.

Her er et af Disneys egne billeder:

Serveringen ved showet bestod af Chili con Carne, baked corn og Apple pie. Drikkevarer blev serveret ad libitum i store kander: Fadøl til de voksne, Cola til børnene.

Den gængse opfattelse i dag er til gengæld at Chili con Carne kommer fra Mexico. Det skyldes at chlilien stammer fra Sydamerika.

Nonnen der elske stærke sager

Det er dog ikke Mexico, men San Antonio i Taxas de fleste historier stammer fra. Den meste sensationelle historie fortælles om den fromme nonne Mary i 1700-tallet. Søster Mary af Agreda i Spanien var på mystisk vis kendt som La Dama de Azul (kvinden i blåt) af indianerne i det sydvestlige Amerika.

Søster Mary gik i langvarige trancer, hvor hun bagefter fortalte, at hun tog til det ukendte Sydamerika for at omvende de vilde. Her fik hun opskriften på Chili Con Carne, i Texas simpelthen kaldet Chili. Hun forlod aldrig Spanien, så hvordan indianerne har fået historien, og hvordan opskriften senere er kommet til Texas, kan man ikke spore.

Men sandt er det, at flere spanske familier fra de kanariske øer blev sendt til Texas i år 1731af den spanske kong Philip den V af Spanien, og kvinderne serverede en krydret spansk sammenkogt ret, som ligner Chili con Carne.

Den mest sandsynlige historie er nok den, at de fattige i Texas blandede det dyre kød med lige så meget chili i en gryderet, for at få kødet til at række til hele familien. Nogle mener, at det også var for at kamouflere smagen af kødet, når det begyndte at blive for gammelt til egentlig at smage godt.

Det er rimelig nemt af tilberede en god Chili con Carne, og selv om der ikke er lige dele chilifrugter og kød i min Chili con Carne, så er der rimelig mange bønner i. Jeg laver en stor portion, så der er til flere dage, og retten smager faktisk bedre på anden-dagen.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: