Burgerboller til pulled røget laks

Det er svært at ændre vaner og præferencer, især når det gælder mad. Det er specielt brødet, der er svært at ændre på her i familien. Burgerboller skal være fremstillet af lyst hvedemel. Grove burgerboller er no go. Men det har jeg nu tænkt mig at ændre lidt på denne gang.

Opskrift på burgerboller
med et strejf af sundhed

Burgerboller -grove og mere sunde

Der bliver ca. 14 boller af denne opskrift:

  • 25 g gær
  • 5 dl vand
  • 100 g fuldkorns ø-landshvedemel
  • 800 g hvedemel
  • 3 dl groftrevet gulerødder
  • 15 g salt
  • 1/2 dl rapsolie – koldpresset fra Bornholm
  • Sesamfrø til at dyppe bollerne i.

Gæren røres ud i vandet. Ælt resten af ingredienserne i og ælt dejen godt. Gerne i en røremaskine. Lad dejen hæve på køkkenbordet 1 time.

Slå dejen ned og del den i to dele. Rul dejen ud og del hver del i 7 stykker. Form dem som boller og dyp bollerne i sesamfrø før de sættes på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve 1/2 time. Herefter trykkes bollerne flade med den ene bageplade, som sættes over bollerne. Derefter skal de hæve endnu en time.
Bollerne bages ved 220 grader i 14-15 min.

Fyld til burgere med pulled varmrøget
laks til 2 personer

  • 100 g. varmrøget laks revet i trevler
  • Ca 20 spinatblade
  • 1/2 avocado skåret i skiver
  • 1 tawana syltet agurk
  • 1 spsk hakket tørret tomat i olie
  • 1 spsk kapers
  • 1 spsk citronmayonnaise
  • Dild til pynt
Citronmayonnaise
  • 2 spsk mayonaise
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk revet citronskal
  • 1 fed hvidløg – presset

Rør det hele sammen til en tynd creme.

Man kan også starte fra bunden og lave mayonnaisen selv. Det er ikke så svært, som mange siger. Det kan næsten ikke gå galt.

Opskrift på mayonnaise
– det er det nemmeste i verden.
  • 1 æggeblomme
  • Rapsolie – det skal være en ganske almindelig rapsolie – ikke koldpresset. da den smager for meget igennem.

Pisk æggeblommen med en håndmixer og hæld olie i en tynd stråle ned i æggeblommen mens du pisker. Bliv ved med at piske olie i til mayonnaisen har fået den rigtige konsistens.

Mit kolesteroltal…

Jeg synes ikke at det er fair at mit kolesteroltal er forhøjet, i betragtning af at jeg mener, at jeg spiser rimelig sundt og dyrker motion regelmæssigt. Men jeg bliver nok alligevel nødt til at tage det alvorligt.

Jeg løber 6 km. 3 gange om ugen og går gennemsnitlig mere end en halv time om dagen. Jeg står altid op, når jeg er på mit kontor, og arbejder med pc’en. Så jeg mener ikke, at jeg kan ændre mit kolesteroltal ved at dyrke mere motion.

Det eneste jeg kan ændre på nu er det jeg indtager.

Jeg har besluttet mig for at starte i det små, og ændre på ingredienserne der, vor jeg synes at det er let. Da jeg skal bage burgerboller til aftensmaden, er det der jeg starter. Jeg har skiftet sukkeret ud med revne gulerødder og skiftet noget af hvedemelet ud med fuldkornsølandshvedemel. Smørret har jeg ændret til rapsolie.

Jeg har tænkt mig at servere burgere med pulled varmrøget laks. Fisk er sundt, og laks er en fed fisk med masser af god fiskeolie, som skulle påvirke kolesterolet i blodet. jeg bruger godt nok en citronmayonnaise på brødet, men fylder til gengæld masser af grøntsager i bollen.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: