Kylling persillade – en smag af Provence

Kylling stegt i hvidvin, hvidløg og persille – en fransk klassiker, kylling eller poulet “Persillade” som i øvrigt siges at være en af Donald Trump’s favoritretter. Hurtigt og nemt og med masser af smag – ideelt hvis man har en rest kylling, god til at fryse. En nem ret som alle kan lide.

Kylling 'persillade' med en sprød salat

Kylling Persillade, opskrift

For at komme tilbage til retten: Det er en rimelig let og hurtig ret af tilberede. Der er masser af olie i retten, men jeg vil stadig betragte den som sund. Karsten har brugt mekanisk presset olivenolie, som er en af de bedste olier til madlavning. Hvis man er bekymret for kalorierne, kan man undlade at spise den skønne sovs, som kyllingen svømmer i.

Vi serverer ofte et godt brød til, som vi kan dyppe i sovsen. Det er som regel Ølandshvedebrød. Du kan finde opskriften her på bloggen.

Ingredienser:

 • Kylling
 • Hvidløg – seks fed
 • Persille – to bundter
 • Olie til stegning
 • 1 fl. halvtør hvidvin

Skær kyllingen i store stykker – lår og vinger for sig, brystkød i to-tre stykker.

Kyllingestykkerne brunes på panden eller i en stor, tykbundet gryde. Brug gerne en gammeldags pande eller gryde, da slip-let køkkentøj modarbejder denne ret.

Har man frigjort kyllingens rygrad, kan den fint skæres i stykker og steges med. Gumpen og andre rester har også ret. Disse stykker skal dog ikke spises, men er primært egnet til at give smag og aflevere småtrevler af kød til sauce-blandingen.

Når kyllingestykkerne er godt brunede, tages de op og gemmes i en skål. Rygrads-stykkernes smides væk.

En halv flaske hvidvin (eller mere) tømmes ud i olien med kyllingerester. Groft hakkede hvidløg og groft hakket persille vendes i, og gryden/panden skrabes med en træ-spatel under opkogning, så kyllingeresterne frigøres og flyder sammen med hvidløg og persille i hvidvinslagen.

Lad det hele koge nogle minutter til hvidløgsstykkerne virker klare og lagen svinder lidt. Kom derefter de brunede kyllingestykker ned i lagen, tilfør evt. lidt mere olie og vin.

Det hele skal nu koges godt igennem, gerne under et stort låg. Lagen må gerne koge ind så den tykner lidt, men ikke for meget. Det skal kunne bruges som sauce.

Servér groft, lyst brød og salat efter eget valg til retten.

Salat, ingredienser:
 • ½ spidskål
 • ½ æble
 • ½ appelsin
 • 4 spsk Olivenolie
 • 2 spsk Rød balsamico
 • Rødbedespirer til pynt

Spidskålen skæres meget tyndt og anrettes på et fad. Skær æblet i tynde skiver. Det skal ikke skrælles. Pil appelsinen og skær også den i tynde skiver. Anret æbler og appelsiner ovenpå spidskålen.

Til dressing bruge jeg en koldpresset olivenolie og en rød balsamico. Jeg hældte olien og balsamicoen over salaten uden at blande den. Jeg synes ikke at en olieeddike dressing skal være for dominerende.

Drys rødbedespirer på salaten.

Kylling og kilden i Provence

Poulet Persillade er en ret, som min mand Karsten har fået overleveret fra sin gamle klassekammerat Niels Jørgen.

Vi har besøgt Niels Jørgen og hans kone Kirsten flere gange i deres skønne hus i den lille by Vaugines. Byen har et smukt springvand med den karakteristiske top af mange års mos, og en kirke, hvis ur slår dobbeltslag en gang i timen fra kl. 6.00 morgen til 6.00 aften med en gennemtrængende lyd. Først en gang timeslag – to minutter efter gentages slagene

Grunden til dobbeltslagene, som er kendt mange steder i Frankrig, skulle være, at man ved første runde slag under arbejde i markerne blev opmærksomme på, at klokken nu var … et-eller-andet. Man var derefter opmærksom, når timeslagene blev gentaget et par minutter efter. Til vores store sorg døde Niels Jørgen alt for tidligt året efter.

Historien om Manon og Kilden stammer fra dette område. Det lille legendariske springvand står diskret midt på byens plads. Det ser ikke ud af meget, men er et sted, som mange valfarter til. Vandet kommer direkte ud af bjerget og kan drikkes direkte fra springvandet – skønt og friskt.

Det er et skønt område ca. 100 km. fra Middelhavet. Det er her det rigtige Provence udfolder sig, efter min mening. Der er mange små byer med deres karakteristiske markeder og lave bjerge Les Alpes-de-haute-Provence. Vi har haft mange gode vandreture i nationalparken Luberon.

Her er et billede af Vaugines på afstand, taget en diset morgen:

Når Karsten serverer Poulet Persillade får jeg hver gang disse billeder på nethinden, og jeg er parat til at tage afsted.

Niels Jørgen og Kirsten viste os rundt i egnen og dens mange, smukke gamle byer.

Heldigvis har vi planer om at tage syd på gennem Frankrig til sommer. Så skal jeg ose på alle de markeder jeg møder, og først og fremmest fylde mit lager med de lækre sæber med de skønne dufte fra Provence – lavendel, roser og olivenolie.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: