Ny bagesten sætter nye bagestandarder

Endelig har jeg fået en rigtig bagesten. Efter at have brugt pizzasten i flere år og knækket flere af dem, besluttede jeg mig for at investere i en rigtig bagesten. Jeg købte den hos Kunst Og Køkkentøj i Aarhus. Det er bare en lækker forretning.

Bagestenen er en del tungere end en tynd pizzasten, og det tager selvfølgelig også længere tid at varme den op. Men når den er varm skal der mere end en kold dej til at ændre temperaturen i ovnen og selvfølgelig stenen. Det må give et bedre brød med en bedre skorpe.

Bagesten

Stenen blev indviet her i weekenden, da jeg skulle servere morgenmad til vores overnattende gæster. Jeg havde besluttet at bage et Ølandshvedebrød, da jeg holder mig til sikre brød, når jeg skal servere brødet for venner. Desuden kan det tages lige ud af køleskabet og skal ikke stå og hæve i længere tid inden det kan bages. Og så skal det ikke have mere end 35 min.

Det blev alligevel et lidt anderledes brød end det plejer. Godt nok har jeg fornylig ændret lidt i opskriften for at få brødet lidt grovere. Jeg har skiftet noget af ølandshvedemelet ud med fuldkornsudgaven af ølandshvedemel. Da jeg skulle i gang med at bage havde jeg kun fuldkorns ølandshvedemel i huset, og da vi bor nogle km. fra den nærmeste butik, smutter jeg ikke bare afsted for en pose mel. Altså var der ikke andet at gøre end at gå fuldt ind for fuldkornsudgaven.

Det blev et udmærket brød, som jeg helt sikkert vil prøve at bage igen. Det hævede dog ikke så meget under bagningen, som det andet brød. Men det gjorde ikke brødet dårligere. Det fik en fin krumme, og skorpen blev fantastisk.

Opskriften på mit brød af fuldkorns ølandshvede:

  • 15 g gær
  • 3 dl opfrisket fuldkornssurdej
  • 6 dl vand
  • 400 fuldkorns Ølandshvedemel
  • 500 g alm. hvedemel
  • 20 g salt

Se hvordan du starter en surdej:

Opløs gæren i surdejen og vandet. Kom de to slags mel og salt i gæropløsningen og ælt dejen godt igennem til dejen kan klare gluten prøven. Hold dejen op med hænderne og spred den ud. Den skal hænge sammen og ikke ‘knække’ over. Jeg rører dejen på en røremaskine. Først på lav hastighed til dejen er rørt sammen, derefter på høj hastighed ca. 10 min indtil dejen kan klare en glutenprøve, som jeg har beskrevet tidligere.

Se her:

Læg et vådt klæde over dejskålen og sæt den i køleskabet til næste dag. Når brødet skal bages tages dejen ud af køleskabet. Bagestenen sættes i den kolde ovn, og temperaturen på ovnen sættes på 250 grader.

Når ovnen er varm, hældes dejen ud af skålen på et melstrøet køkkenbord.

Dejen deles i to. Bag et brød af gangen. Form forsigtigt brødet med hænderne og løft det over på en bagespatel som er strøet med rigelig mel. Skub brødet over på den varme bagesten og bag brødet i 25 min. Tilbered det næste brød på samme måde, når det første brød er taget ud af ovnen.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: