Citrontærte får englene til at synge

Tarte au Citron eller fransk citrontærte har jeg efterstræbt at bage siden jeg første gang smagte den for mange år siden på en lille restaurant i en af de små sidegader i Aix-en-Provence: Denne helt specielle kombination af kraftig citronsmag sammen med en lækker sød dej og sprød marengs.

Citrontærte

Jeg har forsøgt mig med en citrontærte flere gange, men jeg synes ikke, at jeg har kunnet få den helt rigtige smag frem.

Denne gang ville jeg have en ægte fransk opskrift og ledte med lys og lygte på nettet for at få den rigtige inspiration.

Efter en del søgninger på franske sider fik jeg inspiration til denne tarte au citron.

Da jeg serverede min ‘ny opfundne’ tarte au citron for min mand Karsten, var han ved at falde ned af stolen af begejstring. Det siger ikke så lidt.

Karsten er ikke specielt fascineret af desserter. Men denne citrontærte fik ham op at flyve.

Mens jeg følte mig hensat til de små gader i Aix-en-Provence, følte Karsten sig hensat til vores besøg i Barcelona, for et par år siden, hvor han fik en tarte au citron, som han ikke kan glemme på en to-stjernet Michelin restaurant.

Tærtebunden skal være sprød. Derfor er det vigtigt at den bages helt færdig inden citroncremen kommes i.

Marengsen piskes sammen med tørgær. Det gør at marengsen hæver en smule under bagningen og dækker de huller som skulle opstår, når man sprøjter marengsen på citroncremen.

Ingredienser:

Tærtedej:
  • 250 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 70 g sukker
  • 2 spsk vand
  • 1 knsp salt
  • 2 æggeblommer

Råvarer til citrontærte

Citroncreme
  • 4 citroner
  • 150 g sukker
  • 3 æg
  • 1 spsk maizena

    Marengs:

    • 2 æggehvider
    • 100 g sukker
    • ½ tsk tørgær

Tilberedningstid: 90 minutter.

Bagetid for tærtebund: 35 minutter ved 180 grader varmluft.

Bagetid for marengs: 20 minutter ved 150 grader konventionel varme.

Citrontærte - dej

Citrontærtedej forberedes

Marengs

Tilberedning:
Tarte au citron (fransk citrontærte)

1 Bland mel og salt i en skål. Skær smørret ud i mindre stykker og bland det i melblandingen.

2 Pisk æggeblommer, vand og sukker sammen og ælt det hele hurtigt sammen med dejen til en kugle.

3 Spred dejen ud i en tærteform. Den behøver ikke at blive smurt.

4 Kom bagepapir oven på dejen og hæld rå ris eller bønner oven på papiret, så dejen ikke buler under bagningen.

5 Bag tærten ved 180 g i 20 minutter.

6 Fjern risene og bagepapiret. Bag tærten endnu 15 minutter. Tærtebunden skal være gylden og sprød.

Tilbered citroncremen mens tærten bager.

Citroncreme:

7 Riv citronerne på et rivejern. Pres citronerne. Kom de revne citronskaller og citronsaft i en gryde. Bland sukker og maizena i citronsaften.

8 Pisk æggene sammen og hæld dem i gryden til citronblandingen.

9 Varm gryden langsomt op under omrøring. Pisk indtil citron og æggeblandingen tykner. Det tager tid og kræver tålmodighed – bliv ikke fristet af at skrue op for varmen.

10 Kom citroncremen i den forbagte tærte.

Marengs:

11 Pisk æggehviderne stive. Pisk sukker og tørgær i til marengsen bliver sej.

12 Bred marengsen ud over citroncremen eller kom marengsen i en sprøjtepose med en takket dyse, og pynt tærten med marengsen.

13 Tærten bages i 20 min ved 150 grader konventionel ovn eller til marengsen er gylden. Kagen køles helt inden den spises.

Bon appetit.[/two_third]

Streg

Har du prøvet min opskrift på Citronmåne.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: