Jeg bager “Berlinere” med min datter.

Min datter Anne Christine skulle komme i denne weekend. Et af weekendens projekter var at bage Berliner Pfannkuchen, for nemheds skyld “berlinere”.

Betegnelsen “Pfannkuchen” bruges mest i Berlin og andre dele af det centrale Tyskland. I Sydtyskland og Østrig kaldes de “Krapfen”. Den franske variant kendes som “Beignet”. “Pfannkuchen” betyder egentlig pandekager, men de bages ved at flyde i en gryde med varm olie.

Sidst jeg besøgte Anne Christine i København, så vi et engelsk bageprogram, The Great British Bake Off, som svarer til det danske program Bagedysten. Dommerne går i dybden med kritik, og der er den samme hysteriske eller måske hektiske atmosfære som i det danske program.

Der er lidt mere historiefortælling om de kager de bager i det engelske program. Så man får lidt at vide om de forskellige lokalhistoriske traditioner i det engelske bagværk. Der er rigtig mange traditioner forbundet med, hvornår man spiser hvilke kager i England. Det gør programmet lidt mere interessant at se.

En af opgaverne deltagerne fik, var at bage berlinere. Anne Christine og jeg besluttede os for, at det skulle være vores fælles projekt, næste gang vi var sammen.

Dommerne i udsendelsen stillede nogle kriterier op til gode berlinere. Så vi vidste, hvordan en berliner skal se ud, og hvordan strukturen i bollen skulle være.

Man skal have tålmodighed, når man skal bage berlinere. Først skal dejen hæve, som vi forevigede i en 30-sekunders “time-lapse”-video med en iPhone:

1 times hævning på 30 sekunder:

Det kræver tålmodighed at bage berlinere, dels fordi de skal hæve længe, og dels fordi selve stegningen af bollerne tager tid. Endelig skal også have de rigtige redskaber til at sprøjte syltetøjet ind i bollen bagefter.

Vi hyggede os vældigt med projektet, og fandt ud af, at der var nogle mangler i hjemmebageriets varelager, som måtte indkøbes til næste gang, der skal bages berlinere.

Trods alt var vi enige om, at vi godt kunne være tilfreds med resultatet. Selve strukturen i berlineren var perfekt.

Opskrift: Der blev ca. 18 berlinere ud af projektet

  • 2½ dl mælk
  • 50 g gær
  • 600 g mel
  • 125 g æggeblommer
  • 75 g smør
  • Revet skal af 1 citron
  • 10 g salt
  • ½ vaniljestang
  • 2 liter fritureolie

Lun mælken og opløs gæren i mælken. Riv citronen og skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Rør ingredienserne sammen på en røremaskine. Der skal røres i 8 min. Man kan også ælte dejen i hånden. Det kræver lidt mere arbejde. Dejen skal være blød og smidig.

Rul dejen ud til 1 cm i højden på en plade. Stik bollerne ud med en udstikker på 8 cm. i diameter. Man kan også rulle bollerne til kugle-boller. Sæt bollerne til at hæve på en plade med bagepapir. De skal hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. 1 time.

Opvarm fritureolie i en gryde til 170 gr og fritér bollerne til de blive gyldenbrune. Det er vigtigt at olien ikke er varmere end ca. 170 gr, da bollerne ellers bliver for hurtigt bagt udvendigt, hvis olien er for varm, men ikke bliver ordentligt bagt inden i.

Vend bollerne mens de flyder i olien, så de bliv er tilpas brune på begge sider. Tag bollerne op af olien og vend dem i sukker.

Berlinere - en lækker kage

Stil dem til afkøling. Fyld bollerne med syltetøj, creme eller kastanjemos. Brug et redskab til at stikke en kanal ind til midten af bollen og sprøjt fyldet ind med en sprøjtepose eller lignende.

 

 

 

 

 

 

 

Anne Christine og jeg brugte en lille plastikdyse og fyldte vores berlinere med hindbærsyltetøj. Abrikossyltetøj kan også bruges.

 

Vil du have en email når der er nyt på bloggen, så tilmeld dig her på forsiden.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: