Brød af Emmermel

Nu er dagen kommet, hvor jeg skal prøve at bage et brød med emmermel, som er en gammel kornsort i familie med spelt.

Det er med bævende hænder, at jeg går i gang. Jeg har lidt af en flash back tilbage fra de første gange, jeg skulle bage brød med Ølandshvede, hvor brødet ikke hævede og blev nogle hårde uspiselige brød, indtil jeg fandt ud af at blande hvedemel i.

Nu har jeg undersøgt flere opskrifter og er kommet frem til denne. Brødet fik en lækker og sprød skorpe. Krummen blev fantastisk. Den var luftig og sej. Smagen er noget særligt. Jeg tror, godt at jeg kan sige, at det er et af de bedste brød, som jeg har bagt. Det bliver derfor ikke sidste gang jeg har forsøgt mig med det.

Jeg sad foran ovnen de første 10 min og kiggede spændt på brødet, for at se om det hævede, og blev lettet, da det løftede sig. Brødet hævede fint, selv om jeg anvendte en større mængde emmermel end almindeligt hvedemel.

Jeg brugte en hævekurv til et 3 kg brød, og brødet blev meget stort. Jeg tror at jeg vil anskaffe mig to nye hævekurve til lidt mindre brød næste gang jeg skal bage.

Brød med emmermel

Brød af Emmermel
  • 15 g gær
  • 2 dl surdej
  • 7 dl koldt vand
  • 600 g emmer
  • 400 g hvedemel
  • 20 g salt

Opløs gæren i det kolde vand og surdejen. Kom emmer og hvedemel i skålen og til sidst salt. Salt hæmmer gæren, derfor skal den i til sidst.

Jeg rørte dejen på en røremaskine. Først på laveste hastighed til dejen er samlet. Derefter på høj hastighed indtil dejen slipper skålens bund. Det tager ca. 10 – 15 min.

Hvis man vil være sikker på at dejen er æltet godt nok, kan man tjekke det med glutenprøven, som jeg har skrevet om et par gange. Løft lidt af dejen op og spred den ud. Dejen skal hænge sammen. Hvis den går i stykker, skal den æltes længere.

Kom husholdningsfilm over skålen eller kom dejen i en skål med låg. Sæt skålen i køleskabet til dagen efter.

Næste dag tages skålen ud af køleskabet og dejen hældes ud på et melstrøet bord. Kom mel i hævekurven og løft dejen forsigtigt over i hævekurven. Dejen er meget lind og skal håndteres forsigtigt.

Lad dejen hæve et par timer på køkkenbordet med et klæde over.

Sæt en bagesten i ovnen og varm ovnen op til 250 g. Vend dejen ud på en bagespatel, som er dækket med mel. Skub brødet ind på bagestenen og skru ned til 220 grader. Brødet bages i 35 – 40 minutter. Hvis det er to små brød, skal de have lidt mindre. Brødet skal lyde hult, når man banker på det.

Lad brødet køle af på en bagerist før det skæres.

Jeg har tidligere skrevet om, at jeg lægger et fugtigt klæde over dejen, når jeg sætter det i køleskabet. Men efter at jeg har læst teorien om koldhævning, må jeg erkende, at jeg er nødt til at bruge et tæt låg. Der må nemlig ikke komme luft til dejen, da hæveprocessen kan gå i stå, når man koldhæver brødet.

Søgeord: Emmermel, Brød, Bageopskrift

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: