Hjemmelavet blåbær-is

Denne ret har jeg holdt mig lidt tilbage med at gå i gang med, da is kræver en ismaskine. Det har jeg længe gerne villet have, men det er et marked, som er svært at gennemskue. Da jeg var inde hos Kunst og Køkkentøj i Aarhus i sidste uge, spurgte jeg tilfældigt hvad en ismaskine koster. “6.000 kr, så får du også den bedste. Mindre kan heller ikke gøre det”, fik jeg pænt at vide.

Nå, men så er det jo uddebatteret. 6.000 kr er ikke det jeg har til en ismaskine, som jeg måske skal bruge nogle få gange om året.

Denne blåbær-is er uden æg og altså lavet uden en ismaskine. Når jeg selv skal sige det, så blev det en noget nær perfekt is. Med masser af smag og en god cremet konsistens.

Blåbær-is

Serveret som is-dessert

Desserten består af blåbær-is, salt karamel, crumble og råsyltede blåbær. Jeg serverede desserten til vores fredagstapas.

Blåbærrene er høstet på vores blåbærbuske i haven og har været frosset. De frosne bær har mere smag, end de blåbær, som man køber uden for sæsonen.

Jeg vil anbefale at starte med isen, som skal på køl og i fryseren og røres i flere gange undervejs.

Opskriften er til 6 personer.

Blåbær-is:
  • 230 g frosne blåbær
  • 150 g sukker
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dl mælk (jeg brugte skummetmælk)
  • 1 tsk friskpresset citronsaft

Giv blåbær og sukker et opkog i en gryde. Tag gryden af blusset og tilsæt fløde og mælk. Kom det i en blender og blend massen. Der må godt være nogle blåbærstykker tilbage. Smag til med citronsaft

Køl massen ned og sæt isen i fryseren i en skål, og rør i isen en gang hver halve time. Efter et par timer, hældes isen over i en lukket beholder.

Salt karamel

  • 150 g sukker
  • 75 ml piskefløde
  • ½ tsk salt

Smelt sukkeret i en gryde eller pande med høj kant. Det er bedst, hvis der er en stor overflade, så smelter sukkeret hurtigere og ensartet.

Varm piskefløden i en gryde samtidig. Når sukkeret er blevet gyldent røres piskefløden i det smeltede sukker. Kom til sidst salt i og rør godt.

Karamellen hældes på et glas og stilles på køl. Det må ikke bruges plastik, da karamellen er så varm at det smelter. Selv min hårde plastikskraber smeltede, så jeg måtte begynde forfra. Brug en træske.

Råsyltede blåbær:

  • 30 g blåbær
  • 15 g sukker

Rør det sammen og knus blåbærrene i sukkeret. Stil til side.

Crumble:

  • 15 g havregryn
  • 130 g hvedemel
  • 30 g brun farin
  • 30 g smør
  • 2 spsk frysetørrede blåbær

Bland havregryn, hvedemel og den brune farin i en skål. Smulr smørret i blandingen og fordel det på en bageplade med bagepapir.

Bages sprødt i ovnen ved 175 g i 10 min. Ikke mere, så brænder det på. Bland de frysetørrede blåbær i, når det er afkølet.

Smuk anretning løfter oplevelsen

Det er en gammel sandhed at man nyder maden mere hvis den er anrettet smukt – faktisk spiser man langsommere og med større respekt for anretningen, og dermed spiser man også mindre, så anret desserten på tallerkener i denne rækkefølge:

1 spsk hakket karamel midt på tallerkenen
Fordel 1 tsk råsyltede blåbær oven på
2 spsk crumble
1 kugle is
Pynt med citronmelisse og friske blåbær

Det er en himmerigsmundfuld!

Søgeord: Is, hjemmelavet, Blåbær, Is-dessert

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: