Bagekursus dag 1: Invitation. Vil du med?

Klar, parat, bag…

Indrømmet, overskriften er lidt frisk, for jeg inviterer dig ikke på bage-kursus, men jeg har selv været på bagekursus hos Meyer, og vil i de kommende dage skrive om den meget spændende viden jeg fik på kursusdagen – så for dig, kære læser, vil det næsten være som at være der selv.

For endelig oprandt den længe ventede dag, hvor min datter Anne Christine og jeg skulle på bagekursus hos Meyers køkken, hvor bageren Signe tog godt imod os og guidede.

Vi har glædet os vildt meget.

Vi skal lære noget om surdej, og koldhævning. Det kan måske virke lidt mærkeligt, at jeg har valgt et grundkursus i bagning, hvis du har fulgt lidt med i mine udfoldelser i bagning af brød og boller på bloggen.

Surdejsudfordringer

Men når sandheden skal frem, så har jeg haft lidt problemer med min surdej det sidste stykke tid. Jeg synes, den lugter surt, og så har jeg været i tvivl om det er særlig godt at bruge den. Den står på køkkenbordet og bliver rørt i hver dag. Til sidst satte jeg den på køl og lod den være, til jeg skulle på kursus.

Jeg synes også at jeg har manglet basal viden om, hvordan mel og surdej fungerer. Har surdejen i det hele taget en hæveevne, eller er det kun smagen?

Jeg kan også bruge lidt mere viden om melsorter. Så når jeg nu har gennemført kurset er jeg ekspert og kan virkelig gå igang med at eksperimentere.

Så var der også noget særligt, som Anne Christine og jeg kunne have sammen. En rigtig mor/datter oplevelse.

Dagen inden bagekurset havde vi en anden rigtig mor/datter-ting. Vi fik ordnet negle, og lagt shellak på i flotte farver. Vi kunne derfor møde op hos Meyer med fine velplejede negle.

Udvikling af gluten

Kurset levede helt op til mine forventninger. De gennemgående temaer var, hvordan gluten udvikler sig og hvilke typer mel, der kan udvikle gluten. Bagning af rugbrød, og ikke mindst kanelsnurrer.

Jeg vil forsøge at give noget af den viden vi fik, og nogle af de guldkorn, som blev strøet under vejs.

Surdejen var en nyopdagelse, og så er det lidt af en videnskab. Jeg har været noget irriteret over min surdej og stillet den på køl. Jeg regnede med at den skulle kasseres, men den skulle lige have en chance til.

Da jeg kom hjem fra kurset og løftede låget af for at lugte til den, blev jeg glædelig overrasket. Den lugtede fint, som jeg havde fået beskrevet, noget syrligt, men nu skal den bare friskes op.

Der arbejdes med begreber som opbevaringssurdej og ung surdej. Derudover skelnes der mellem hvedesurdej og rugsurdej.

Når først jeg har fået styr på hvordan jeg jonglerer med surdejen, så bliver det hele noget af en leg.

Jeg vil dele noget af min nye viden om surdej, og så håber jeg at I kan få den samme glæde af at arbejde med surdej, som jeg forhåbentlig får.

Vi bagte også kanelsnurrer. Her har jeg fået nogle fif, som jeg har skrevet ind i min tidligere opskrift på kanelsnurrer.

I de næste fire dage vil jeg skrive om:

 1. Surdej
 2. To slags Ølandshvede-brød
 3. Rugbrød
 4. En opdateret version af Kanelsnurrer

Det skal du bruge:

 • 2 pakker gær
 • 1 kg fuldkorns Ølandshvedemel
 • 2 kg hvedemel (12 g protein)
 • 1 kg rugmel
 • 330 g skårne eller knækkede rugkerner
 • 170 g græskarkerner
 • 50 g maltsirup
 • 1/2 ltr sødmælk
 • 2 æg
 • 400 g sukker
 • 400 g smør
 • 15 g kardemomme
 • 25 g kanel
 • 2 rugbrødsforme på 1,5 ltr.

Hvis du ikke har mod på at starte en surdej op, skal du købe en surdej.

Der er opskrifter på et håndæltet ølandshvedebrød eller boller og et maskinæltet ølandshvedebrød, to små rugbrød og kanelsnurrer.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: