Tapas-Night med inspiration fra Nord-, Midt- og Sydeuropa.

Dagens tapas-menu består af:

  • Grønkålstærte med røget laks.
  • Indbagt gedeost i Serranoskinke.
  • Hvide asparges med smørristede nøddekerner og avocadosuppe.
  • Macarons med mynte, hindbær, kandiserede violer og lemoncurd.

Med andre ord plukker jeg i gode råvarer fra hele det europiske kontinent: Laks fra Østersøen, grønkål fra danske marker, den tyske national-spise hvide asparges, og skinke, gedeost og kager fra Sydeuropa.

Grønkålstærte

Jeg anvendte 4 små Pillivuyt tærteforme. Tærten kan også serveres som en stor tærte i en form på 22 cm.

Start med tærtedejen

  • 125 g hvedemel
  • 90 g olivenolie
  • 2 spsk vand
  • 1 tsk salt

Kom det hele i en blender. Dejen er klar når den har samlet sig til en klump.

Smør 4 forme med smør. Del dejen i 4 dele. Kom en klump dej i hver form og fordel den i et tyndt lag. Skær det overskydende dej af. Det kan bruges til pynt.

200 g røgede lakserester
Fordel lakseresterne i tærterne

Grønkålscreme

  • 250 g hakket grønkål (frossen)
  • 1 dl fløde
  • 2 spsk maizena udrørt i lidt mælk
  • Revet muskat
  • Salt
  • 1 spsk rørsukker

Varm grønkålen langsomt op i en kasserolle. Kom fløden og sukker i. Riv muskatnød i. Smag til med salt. Jævn grønkålen til en tyk creme med maizena.

Hæld cremen over laksen og riv evt. ost over. Comté er et godt valg. Rul den overskydende dej i 4 tynde strimler til hver tærte og anret dem oven på grønkålen, så de ender i en top.

Bag tærterne ved 200 grader varmluft i 25 minutter.

Indbagt gedeost i Serranoskinke.

  • 1 gederulle ost
  • 4 skiver serrranoskinke
  • 4 kviste rosmarin
  • Forårssalat
  • 4 spsk syltede rødløg

Skær 4 skiver gedeost på ½ cm. Anbring dem på de fire skiver Serranoskinke og læg en kvist rosmarin oven på. Vikl skinken rundt om osten til en lille pakke. Pakkerne bages i ovnen ved 200 g i 10 min.

Læg forårssalaten på et fad og kom de syltede rødløg oven på. Bland en dressing af olivenolie og hindbæreddike og hæld den over salaten. Anbring Serranopakkerne ovenpå salaten.
Server et godt stykke brød til eller en ølandsbolle.

Hvide asparges med
smørristede nødder og avocado-suppe

Start med avocadosuppen, den skal ikke være varm.

Avocado-suppe

  • 2 avocadoer
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 dl fløde
  • 4 dl bouillon
  • Salt og peber

Tag kødet ud af avocadoerne og blend der med citronsaften. Varm bouillonen op i en gryde og lad den koge et par minutter. Hæld bouillonen ned i blenderen og blend det sammen med avocadokødet. Hæld fløden i og blend det med, til det bliver en cremet suppe. Smag til med salt og peber.

  • 8 hvide asparges
  • 1/2 dl hasselnødkerner
  • 20 g smør
  • Lidt citronsaft

Skræl asparges neden for hovedet. Skær det nederste af asparges. Varm en smule vand, lidt citronsaft og 10 g smør op i en gryde, hvor asparges kan ligge hele i. Når det koger kommes de skrællede asparges i. Læg låg på og lad dem småsimre i 5 – 8 minutter.

Hak nødderne og rist dem i det resterende smør. Anret de dampede asparges med de smørristede nødder over. Server avocadosuppen til.

Macarons

Se opskriften på macarons  her

 

Det er aspargestid. Derfor må denne tapas-menu selvfølgelig indeholde hvide asparges. Fra midt i april og indtil 24. juni går tyskerne asparges-amok.

Asparges i Tyskland har udviklet sig til en helt særegen lokal rejserute-tema kultur. Der findes aspargesruter – de såkaldte Spargelsstraßen – i hele Tyskland.

Man kan købe asparges direkte fra gårdene og deltage i aspargesfester i hele Tyskland.

Det er fortrinsvis de hvide asparges, som er genstand for festlighederne. De anses for finere end de grønne, selv om det i princippet er de samme asparges.

De hvide asparges bliver grønne, hvis de vokser oven for jorden. De hvide opnår man ved at opbygge lange rækker som man dækker til med jord.

Det er også de hvide asparges, som jeg har valgt at servere til denne tapas.

De små macarons, som serveres til kaffen eller en lille skarp skal tilberedes i god tid.

Det fine ved macarons, er at de kan fryses, og bare skal ud af fryseren 1/2 time før de skal spises.

De øvrige retter er rimeligt hurtige at tilberede.

Vin-forslag:

En god, halvtør hvidvin til de to første retter, f.eks. Domaine de la Baume på Viognier-druen.

Fortsæt med hvidvinen eller en let rødvin, f.eks. en kølig Pinot Noir, til asparges-tapas’en.

Kaffe med avec til Les Macarons.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: