Mit barnebarn bestilte hjemmelavede flødeboller. Det blev noget af et puslespil.

Det skal du bruge til hjemmelavede flødeboller:

Bunde:

  • 400 g god marcipan
  • Flormelis til at strø på bordet

Skum

  • 250 g sukker
  • 75 g vand
  • 110 g glucosesirup
  • 140 g pasteuriserede æggehvider
  • 15 g sukker

Overtræk

  • 500 g chokolade
  • Krymmel til pynt

Start med at bage bundene til flødebollerne.

Rul marcipanen ud på et bord, som er strøet med flormelis. Bundene skal være 2-3 mm tykke.

Stik bundene ud med en udstikker i den størrelse, som du ønsker. Jeg brugte en udstikker på 4 cm i diameter.

Sæt bundene på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ved 180 gr. varme i 5 minutter. Hvis de føles lidt hårde, når de har stået lidt, så er der ingen grund til bekymring. De bliver dejlig bløde når skummet kommer på og de bliver overtrukket med chokolade.

Derefter skal skummet tilberedes.

Kom sukker, vand og glucosesirup i en gryde og varm op. Det skal varmes op til 117 grader – også her kommer et godt stegetermometer med alarm til sin ret. Det kræver lidt tålmodighed, men det er vigtigt at det får den helt rigtige temperatur for det endelig resultat.

Imens piskes æggehviderne seje med 15 g sukker.

Når sukkermassen er varmet op til 117 grader hældes det i en tynd stråle i æggehvidemassen, mens der piskes. Når det er pisket godt sammen køles skummet en anelse, før det kommes over i en sprøjtepose med en takket dyse.

Nu sprøjtes skummet ud på marcipanbundene. Skummet skal nu sætte sig, så det bliver fast og ikke smelter, når flødebollerne skal overtrækkes med chokolade. Det tager mindst et par timer.

Chokoladen smeltes over vandbad. Det er vigtigt, at den ikke bliver for varm, da chokoladen ellers får en kedelig farve. Når chokoladen er smeltet, er det en god ide at vente en halv times tid med at komme chokoladen over bollerne, så den ikke smelter skummet.

Jeg brugte en skesi, hvor jeg anbragte flødebollen hen over skålen med chokolade, hvorefter jeg hældte chokoladen over. Den overskydende chokolade kunne så løbe ned i skålen.

Kom krymmel eller anden pynt på flødebollerne mens chokoladen stadig er blød. Bollerne skal stå i nogle timer, inden de kan spises.

Osvald kunne ikke være med i hele processen, da sukkermassen bliver rygende varm. Det er ikke for små børn. Men han var med til at rulle marcipan, og sprøjte skummet ud på bundene.

Til gengæld var han god til at spise dem .

 

Når jeg er sammen med min sønnesøn Osvald, har vi altid et projekt, som indebærer bagning eller anden aktivitet i køkkenet.

Inden Osvald og Christian skulle komme på besøg i weekenden, havde Osvald meddelt, at han gerne ville lave flødeboller sammen med mig.

Så kunne jeg forberede mig i god tid med at finde opskrifter og købe ind til projektet.

Jeg har aldrig før begivet mig i kast med at lave en sådan delikatesse, og jeg må sige, at jeg havde mine betænkeligheder.

Da jeg først havde sonderet Nettet med forskellige opskrifter, blev jeg nu helt hooked på opgaven.

Heldigvis havde jeg en stor blok mørk chokolade fra vores tur til Bornholm i februar.

Nu skulle det vise sig, om kvaliteten på chokoladen var så god, som jeg fik fortalt, hvilket den bestemt var.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: