Min køkkenhave bliver til: De første tre uger

Uge 17

Mandag i uge 17 blev bedet gravet igennem. Karsten kørte derefter igennem jorden med vores motoriserede kultivator. Ugen gik med at jævne og fjerne ukrudt.

Vi har kompost i vores kompostspand, som vi har fyldt grøntaffald fra køkkenet på igennem 12 år. Der er masser af muld i den. Det blev i ugens løb fordelt ud over jorden. Derefter gav Karsten den igen et par ture med havefræseren.

Køkkenhaven er ca 90 kvadratmeter, så det er til at overse. Men der er god mulighed for udvidelse.

Så kan vi gå igang:


Jeg har købt solbærbuske, hindbærbuske, stikkelsbærbuske og jordbær som er klar til at blive sat ned i jorden.

Uge 18

I denne uge skal det meste i jorden. Jeg har lavet en lettere haveplan over køkkenhaven. Buskene er jo permanente, og skal stå i et hjørne af haven. Det samme gælder rabarberne, som jeg har store forventninger til.

Jordbærrene er to-årige, og skal formeres til efteråret. Derfor lader jeg lidt plads stå til dem.

Jeg vil gerne have god plads mellem rækkerne, så man kan komme til at fjerne ukrudtet uden at træde på planterne. Rækkerne skal heller ikke være for lang. Det skal være overkommeligt.

Kartoflerne er sat i 10 cm dybde, så der ikke er så stor risiko for grønne kartofler. De skal selvfølgelig hyppes, men jeg fik alt for mange grønne kartofler sidste år.

Asierne og drueagurkerne er sået.

Jeg synes, at små 100 kvadratmeter er en stor have, men allerede nu er det meste af køkkenhaven fyldt. Jeg mangler stadig at så dild og ærter.

Uge 19

I denne uge kommer de sidste grøntsager i jorden. Så er er haven også fyldt ud.

Rødløg er en grøntsag, som jeg bruger meget af, derfor må jeg forsøge at dyrke nogle selv. Ærter er skønne at spise om sommeren. Dels er de gode bare at spise direkte fra bælgene, dels er der ikke noget som nye ærter i en salat. Det vil helt sikkert også være et hit for Osvald, når han kommer.

Det sidste er dild. Jeg elsker dild. Dild til de nye kartofler, og dild på spegesild. Skærmene skal jeg bruge til at sylte.

 

Nu er jeg i gang med det seriøse havearbejde.

Hver uge vil jeg her på bloggen opdatere om fremskridtene.

Det begyndte i slutningen af april da den nye køkkenhave blev anlagt. Vi hyrede en mand med en rendegraver til at grave den igennem.

Der har været brændenælder og andet ukrudt i flere år på den lille mark bag huset. Sidste år gravede vi selv bedet igennem og lagde kartofler, såede drueagurker, asier, ærter og lidt salater, som jeg også har skrevet om her på bloggen.

Men det var svært at holde, da brændenælderne og tidslerne voksede hurtigere end urterne.

Vi fik dog en del glæde af kartoflerne, agurkerne og asierne, men alt det andet forsvandt i ukrudt.

Hvis vi skulle have noget ud af haven, var vi godt klar over, at jorden skulle bearbejdes noget mere. Så vi har nu fået markstykket gravet godt igennem med en lille rendegraver.

Det er godt nok lidt sent på sæsonen, at vi kommer i gang. Men vejret har ikke været specielt godt, så jeg regner med, at vi nok skal få noget ud af haven i år.

Kartortofler blev sat til forspiring. Det var Sava og aspargeskartofler.

Jeg har valgt Sava-kartoflen, fordi jeg godt kan lide en fast spisekartoffel, som ikke koger ud. Den er godt nok en list sen kartoffel, men til gengæld er den hårdfør, og der går ikke så let skimmel, og nematoder, som er ringorme, i den.

Til gengæld er nematode-ormen en god fjende for snegle, herunder dræbersnegle.

Asparges-kartoflerne er virkelig en lækker kartoffel. Lille og fast og god til både sovs og stegt på panden. Der står alle steder, at det er en vanskelig sort, men nu skal det prøves.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: