Tapas-noche en danés – eller tapas på danske klassikere: Tarteletter, høns, asparges, rabarber
Menuen:
- Tarteletter med høns i asparges.
- Hvide asparges med smeltet smør og persille.
- Rabarber trifli med hjemmebagte makroner og creme anglaise.
Hjemmebagte tarteletter: (8-10 stk)
Indrømmet: De ser hjemmebagte ud. Og smager hjemmebagte!
- 200 g hvedemel
- 5 g salt
- 40 g smør
- 1 spsk citronsaft
- 1 dl vand
- 130 g smør ( til udrulning)
- 10 muffinforme.
- Staniol og tørrede bønner til at komme oven på dejen under bagningen.
Smelt smørret. Bland mel, salt, citronsaft, vand og det smeltede smør, og ælt dejen smidig. Lad dejen hvile ½ time. Bank smørret ud i en firkant. Det skal have samme konsistens som dejen.
Rul dejen ud i en firkant, som er lidt større end smørret. Hjørnerne skal være tyndere end dejen på midten. Læg smørret midt på dejen og fold dejen om smørret, så det dækkes helt.
Dejen hviler 10 minutter på køl.
Rul dejen ud til en rektangel. Fold 1/3 af dejen ind mod midten fra den lange side og fold den sidste 1/3 ind over. læg den på køl ½ time. Gentag processen 3 gange.
Rul dejen ud til en rund plade på ca 2-3 mm og stik dejen ud i runde cirkler, som passer til en muffinform. Jeg brugte en stor the-kop.
Kom dejen i en muffinform og for dejen med staniol og tørrede bønner.
Bages i 15-20 minutter ved 200 g varmluft. Tag staniolen og bønnerne ud de sidste minutter af bagningen, så tarteletterne bliver sprøde.
Kylling i asparges:
Kog en kylling eller brug et kyllingebryst. Jeg kogte en hel kylling, så er der også masser af rester til andre kyllinge-retter i ugens løb.
- 1 økologisk kylling på 1500 g
- 1 gulerod
- 1 porre
- 1/3 selleri
- 1 bundt persille
- 5 laurbærblade
- 20 peberkorn
- 3 tsk salt
Gør grøntsagerne i stand og skær dem i passende stykker. Skyl persillen og bind hvidt bomuldskarn om det. Kom kyllingen og grøntsagerne i en gryde og hæld vand i til kyllingen er dækket. Kom laurbærblade og peberkorn i.
Kog vandet op og taget skummet af. Lad kyllingen koge i en time. Tag kyllingen op og tag kødet fra. Det kød jeg fik til overs har jeg lavet en kyllingentærte af næste dag.
Skroget kom jeg tilbage i suppevandet og kogte det endnu en time. Siede suppen og kom den i poser til fryseren. Suppen bruger jeg til grøntsagssupper.
Kylling i asparges til 8 tarteletter
- 2 dl kogt kyllingekød
- 1/2 dl fløde
- 8 hvide asparges
- 4 dl suppe fra kyllingen
- 1/2 dl sherry
- Salt og peber
- 1 spsk maizena til jævning
Skræl de hvide asparges og skær dem i små stykker. Kog dem i 2 dl suppe til de er møre.
Kom 2 dl suppe i gryden til aspargesene. Kog op og tilsæt fløden. Kog igennem og smag sovsen til med krydderierne og sherryen. Jævn med maizena. Rør maizenaen ud i koldt vand og hæld det i sovsen og kog op.
Skær kyllingekødet i små stykker og kom det i sovsen. Varm den igennem og server den i tarteletterne.
Hvide asparges med smeltet smør og persille.
- 8 hvide asparges
- 10 g smør
- Persille
Skræl aspargesene og skær den nederste ende af. Koges i vand i 5 minutter. Smelt smørret på en pande, så det får en anelse farve.
Server 2 asparges til hver, med smeltet smør og drys persille over. En skrive godt brød vil også passe retten.
Rabarbertrifli med hjemmebagte makroner og Creme Anglaise
Makronerne kan bages dagen før. Start med at tilberede Creme Anglaise. Den skal i køleskabet. Derefter koges rabarberkompotten.
Du skal bruge:
- 8 makroner
- Rabarkompot
- Creme Anglaise
- 50 g pistacienødder ristet i sukker og lidt smør
Creme Anglaise:
- 2 æggeblommer
- 50 g sukker
- 1 dl mælk
- 1/2 dl fløde
- 1 stang kanel.
Pisk æggeblommer og sukker til en æggesnaps. Kog mælk, fløde og kanelstangen op, og lade det simre i nogle minutter. Tag kanel op og hæld den kogte mælk og fløde langsomt i æggemassen under piskning.
Hæld det hele tilbage i gryden og varm det langsomt op under piskning til det tykner. Det må helst ikke koge. Hæld det i en skål og sæt det på køl indtil det skal bruges.
Rabarberkompot:
- 230 g rabarberstilke rensede
- 100 g sukker
- Revet skal af en halv citron
- 1 spsk citronsaft
- Korn af ½ stang vanilje
De rensede rabarber skæres i stykker på 2 cm. Kom dem i en gryde og hæld sukker, vaniljekorn og citronsaft over. Kog det langsom op. Rør i det ind i mellem indtil sukkeret er opløst og rabarberne er begyndt at afgive saft. Kom citronskallen i. Lad det småsimre til kompotten er blevet tyk og cremet. Stil til side.
Rist pistacienødderne på panden i lidt smør og sukker. Tag dem af panden og hak dem i mindre stykker.
Anrrangér rabarbertriflien i portionsglas. Knus en makron og læg den nederst, derefter lidt rabarbertrifli, lidt Creme Anglaise, en knust makron, rabarbertrifli. Hæld Creme Anglaise over. Kom de knuste pistaciekerner over.
Denne tapas-night består af rigtige danske klassikere, serveret som en spansk tapas-kok ville have gjort det.
Tapas er jo en spansk tradition, derfor har jeg døbt den “Tapas-noche en danés” – fint skal det være . Måske vil du bare kalde det en treretters middag med småretter.
Tarteletter med høns i asparges skal være en af retterne. Jeg har også besluttet, at jeg selv vil forsøge at bage tarteletterne.
Jeg bliver altid skuffet, når jeg sætter tænderne i de tarteletter jeg køber, uanset om de er varme eller kolde.
Det kan selvfølgelig være at jeg ikke har fundet de gode endnu. Men det er som om de forsvinder på tallerkenen i krummer og ikke fylder munden.
De smager af ingenting. Jeg kan garantere, at de hjemmebagte ikke smuldrer og de smager af noget.
De hvide asparges købte jeg i Torvehallerne på Israels Plads, da jeg var i København i sidste uge. De fandtes i flere forskellige størrelser. Jeg valgte dem midt i mellem.
Jeg gik i gang tidligt da det tager nogle timer at bage tarteletter, fordi dejen skal rulles, foldes og hvile fire gange.
Der skal makroner til den dessert jeg havde besluttet mig for, så jeg måtte også i gang med at bage makroner. Det kunne jeg så gøre, mens dejen til tarteletterne hvilede.
Rabarberne til desserten hentede jeg i haven.
Skriv et svar