Køkkenhaven udvikler sig: Kartofler, bær og ærter viser livskraft

For et par uger siden begyndte jeg at skrive om vores gennemrenoverede køkkenhave. Med hjælp fra en mand og hans rendegraver blev et jordstykke på vores mark bagved vores hus endevendt, og det grundlæggende blev foretaget, herunder udarbejdet en haveplan:

…og sådan startede det ude i virkeligheden:

Ugen efter Store Bededag, uge 19, blev de sidste frø lagt i jorden. Jeg har sået dild og ærter.

Karsten har kreeret et fint hegn, som ærteplanterne kan vokse op ad. Sidste år lå de bare hen ad jorden, så det var svært at finde dem, og de var desuden let tilgængelig for de irriterende brune iberiske skovsnegle, også kendt som dræbersnegle.

Sneglene lå på lur i græsset rundt om urtehaven om dagen og krøb så ind på planterne om natten og åd løs.

I sidste uge, som var uge 20, begyndte kartoflerne at komme op. De er blevet hyppet efter bedste forskrifter, så jeg undgår at få grønne kartofler. Men også andre planter viser masser af liv.

Karsten har vandet flittigt, da der ikke er kommet særlig meget vand. Vores vandtønder er også ved at være tomme, så nu skal der bæres vand ud fra hovedvandhanen, som er ret langt fra haven. Næste års projekt må være at få en vandledning ud til urtehaven.

Asierne og agurkerne skal have rigeligt vand. De bliver bitre hvis de får for lidt. Jordbærrene bliver små og tørre. Det samme gælder ærterne.

Dræbersneglene har været lidt af en plage de seneste par år.

Hidtil har vi bearbejdet problemet “mekanisk”, som det hedder hvis man ikke vil gå for meget i detaljer, men i år har vi lagt sneglegift hele vejen rundt om køkkenhaven, og håber så, at de holder sig væk.

Jeg sikrede mig, at giften ikke er farlig for andre dyr, heller ikke hvis de spiser sneglene, som ænder og pindsvin jo godt kan lide.

Jeg har rabarber i mit krydderurtebed sammen med køkkenurterne. Det er ikke de bedste forhold for rabarber, derfor har jeg flyttet nogle af planterne ud i køkkenhaven, hvor jeg har sat en ny rabarberplante.

Det er mit håb, at rabarberne får et boost og giver et større udbytte. Nu har jeg en jordbær-rabarber og en hindbær-rabarber. Jeg er spændt på at smage forskellen.

Ellers er ugen gået med at holde øje med ukrudtet og trække det forsigtigt op, så jeg ikke ødelægger de frø, som er sat i jorden.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: