Krydderurtebedet i al sin magt og vælde

Krydderurtehaven har jeg anlagt inde i gården. Det er vigtigt at have krydderurterne i nærheden af køkkenet, så man har dem lige ved hånden, når man skal tilberede maden.

Alle krydderurterne er flerårige og nogle holder sig også hele vinteren.

Jeg har forsøgt at inddele krydderurtebeddet, og holde krydderurterne adskilt fra hinanden. Det er lidt af en opgave, da de udvikler sig vildt og gror ind i hinanden. Hvert forår skal jeg rydde med hård hånd for holde dem afgrænset.

Mit krydderurtebed består af:

 • Merian
 • Oregano
 • Mynte, hvor jeg efterhånden har tre forskellige slags:
  • Krusemynte
  • Cakaomynte
  • Chokolademynte
 • Citronmelisse

Det er de krydderurter, som skal holdes godt i ave, da de ellers skyder op i hele haven.

 • Estragon
 • Løvstikke
 • Persille

Helårskrydderurterne har jeg dels i bedet men også i krukker

 • Timian
 • Salvie
 • Rosmarin har jeg i krukker, da den ikke hos mig kan klare vinteren.

I år har jeg suppleret krydderurtebedet med flere krydderurter. Jeg blev fristet til at købe krydderurter hos vores søde nabo Paradiset, da jeg hentede æg. Pia og hendes mand Peter driver Paradiset i landsbyen Lillenor syd Aarhus med økologiske grøntsager, æg fra glade høns, forskellige cremer og andre ting fra sæsonens have.

Det var de flotteste krydderurter, som fyldte gårdspladsen. 25 kr. for en stor krydderurt og 5 for 100 kr. Det kunne jeg ikke stå for.

Jeg har drevet groft vold på vores timian i vinter, og er i tvivl om den overlever. Det var en almindelig timian, som har overlevet to flytninger. Den var gammel, men den er ribbet for næsten alt.

Timian er et fantastisk krydderi, som kan bruges til næsten alt. Både i simreretter med kød, karamelliserede æbler på panden, stegte grøntsager og forskellige supper. Derfor besluttede jeg mig for at supplere op og sætte en ny, så jeg kunne frede den gamle, til den kan komme sig igen efter vinterens rovdrift og kulde.

Det er jo fantastisk at have frisk timian ude i haven hele vinteren. Den overlever uanset vejret, og har stået under et tykt lag sne flere år i træk.

Timian er også en lægeplante, som blandt andet kan styrke immunforsvaret. Jeg har ind imellem brugt timian kogt i vand med honning, hvis jeg har været meget forkølet. Timian var en af grækernes foretrukne urter, når de skulle brænde røgelse af i kirkerne.

Udover almindelig timian købte jeg en citrontimian. Det vil være godt til de moules marinieres, som jeg havde tænkt mig at tilberede til aftenens måltid. Det blev en variation af den ret jeg tidligere har beskrevet her på bloggen.

De sidste to krydderurter jeg fik med hjem var rosmarin og persille. Det er nogle krydderurter jeg ikke har så god succes med at dyrke. Jeg synes ikke at jeg kan få den persille jeg sætter i haven til at gro. Det bliver nogle små uanselige planter, hvor jeg plukker de små stilke jeg kan finde.

Persille kan man jo ikke leve uden. I skrivende stund får jeg helt lyst til stegte sild med persillesovs. Hakket persille skal der også over de nye kartofler, som vi graver op. Nu har jeg købt en stor krukke i håbet om at den kan vokse sig stor. Det er en to-årig plante, så der skulle være en mulighed for at den overlever. Jeg kan godt se, at det er lidt håbløst med det forbrug jeg har. Måske skulle jeg alligevel forsøge mig med at så en hel række persille i min urtehave.

Rosmarinen tog jeg ind lidt for sent i år. Jeg troede at den ville overleve vinteren, når det ikke var så koldt. Den stod inde i vognporten. Men frosten har alligevel nået ind på bænken i hjørnet. Jeg har også en stående på køkkenbordet, som jeg har kunnet klippe af i vinter.

Rosmarin er efter sigende opkaldt efter Jomfru Maria, som lagde sin kappe på en rosmarinbusk med en hvid blomst på. Blomsten blev i løbet af natten blå og planten blev kendt under navnet ‘Marinas Rose’

Rosmarin er brugt som helende plante. Den er fuld af antioxidanter, som er godt for kroppen. Den bruges også i forskellige cremer. Jeg kender den især i Eight Hour Creme. Jeg tager ikke Rosmarin som kosttilskud, men jeg spiser Rosmarin, fordi det smager godt. Rosmarin er især velegnet til at krydre lam med. Ligesom det smager godt på og i brød. Foccacia er nok det meste kendte brød, hvor rosmarin anvendes.

Nu håber jeg at mine nye krydderurter kan holde hele sommeren og nogle overleve vinteren.

Et par opskrifter baseret på urter fra krydderurte-bedet:

Myntedressing til lam:

Min veninde Annelise laver en skøn myntedressing, som hun serverer til lam. Den består af friske mynteblade som lægges i en lage af hvidvinseddike, hvid balsamicoeddike og lidt honning blandet i kogt vand. Bladene lægges ned i lagen, når blandingen er blevet kold. Den står og trækker et par timer før serveringen.

 • ½ dl hvidvinseddike
 • ½ dl hvid balsamico eddike
 • 1 tsk honning
 • ½ dl kogt vand (kan udelades)

Moules marinieres med citronskal og citronmelisse

 • 500 g muslinger
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • en lille chili
 • Reven skal af ½ citron
 • 2 kviste citrontimian
 • 1 tsk safran
 • 2½ dl hvidvin
 • salt og peber
 • Olivenolie til stegning

Tag skrællen af løget og hak det i små tern. Rens hvidløgene og hak dem fint. Skyl chilien, fjern de hvide korn og hak den fint. Jeg hakker gerne hvidløg og chili sammen. Skyl citronen og riv den.

Skyl muslingerne godt.

Varm olien op i en gryde, som kan rumme muslingerne. Svits løgene sammen med hvidløg og chili i nogle minutter. Tag gryden af ilden og kom den revne citronskal, safran og timiankvisten samt salt og peber ned til løgene og rør det godt igennem.

Kom muslingerne ned i gryden og hæld hvidvinen over. Sæt gryden over ilden igen og lad det hele koge op. Sæt låg på, og lad muslingerne simre i nogle minutter indtil de har åbnet sig. Det er en god ide, at røre lidt rundt i muslingerne et øjeblik.

Muslingerne er klar til at blive serveret.

Vi spiste muslingerne uden noget til. Det mætter godt i sig selv. Man kan servere et stykke brød til med aioli.

Mynte er også vigtig at have i haven. Der findes et hav af forskellige arter, med de mest fantastiske smagsvarianter. Mynten stammer fra Vestasien, hvor den også som de fleste krydderurter blev anvendt som lægeplante.

Jeg skulle bruge mynte til en kage, og ingen af mine mynteplanter er kommet nok op af jorden, til jeg vil gå på rov i dem. Derfor købte jeg en chokolademynte, som jeg ikke har. Udover kager og desserter, bruger jeg den som tilbehør til lam i myntegele og så selvfølgelig i drinken Mojito.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: