Weekend med Osvald og hjertekage som hos Rosa fra Rouladegade

Vores barnebarn Osvald har som regel på forhånd bestilt en specifik kage, som han gerne vil bage sammen med mig, når kan kommer på besøg. Det er som regel en kage han har set i Rosa fra Rouladegade.

Der er ikke nogen opskrifter til kagerne på Rosas kager. Det kunne godt være et ønske. Så her kommer opskriften på Osvalds og min hjertekage.

Processen er for Osvald mindst lige så tiltalende som resultatet.

Kagen består af tre lagkagebunde, Kagecreme med flødeskum, slik og gelé af jordbær. Jeg tiltuskede mig at lave halvdelen af kagen med hindbærcreme, som et af lagene til dem, der ikke er så vild med slik. Det kan man jo frit vælge til og fra.

Lagkagebunde

  • 6 æg
  • 300 g
  • 150 g
  • 1 tsk bagepulver

Sæt ovnen på 200 g varmluft. Pisk æggene og sukkeret skummende. Bland mel og bagepulver og si det i. Rør det forsigtigt i æggeskummet.

Kom bagepapir på tre bageplader og fordel dejen på de tre plader. Bag lagkagebundene i ca 10 min ved 200 g

Vend dem ud med det samme på bagepapir strøet med sukker.

Kagecreme

  • 5 æggeblommer (150 g)
  • 150 g rørsukker
  • 40 g maizena
  • 1 stang vanilje
  • 5 dl sødmælk
  • 2 dl piskefløde

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom korn og vaniljestang sammen med mælken i en kasserolle og varm det op til kogepunktet.

Pisk æggeblommer og rørsukker skummende og rør derefter maizenaen i. Fjern vaniljestængerne fra mælken og hæld den varme mælk i æggemassen under piskning.

Hæld derefter det hele tilbage i kasserollen og varm langsomt op under piskning til cremen tykner. Tag kasserollen af varmen og hæld cremen op i en skål. Kom husholdningsfilm over cremen og stil den på køl.

Når den er blevet kold piskes fløden og blandes sammen med cremen. Stil til side.

Hindbærcreme.

  • 225 g hindbær (frosne er helt fint)
  • 75 g sukker
  • Saft af 1/2 citron
  • Revet skal af en citron
  • 1 1/2 dl fløde

Bring hindbær, sukker, citronsaft i kog. Lad det koge ca 10-15 minutter til en kompot. Kom citronskallen og rør rundt. Tag hindbærkompotten af varmen, hæld den i en skål, dæk den til og stil den på køl.

Når det er afkølet, piskes fløden meget stiv og blandes sammen med hindbærkompotten

Jordbærgelé

  • 500 g jordbær (frosne er fint)
  • 150 g sukker
  • 4 blade husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand.

Bring jordbær og sukker i kog. Lad det simre i 20 minutter. Si jordbærrene fra og hæld saften tilbage i gryden. Kog saften op, klem vandet ud af husblassen og smelt den i saften. Sluk for varmen. Husblassen må ikke koge.

Stil gryden til side.

Tag en springform på 30 cm i diameter. Skær en cirkel på 30 cm i diameter ud af hver lagkagebund.

Anbring springformen uden bund på et fad. Fór springformen med kagefolie på 10 cm i bredden. Læg en kagebund nederst.

Fordel halvdelen af kagecremen på hele bunden.

Hvis du vil dele kagen op i en halvdel med slik, og en anden halvdel med hindbær, skal der spares på kagecremen på den halvdel der skal have hindbærcreme på.

Fordel slik på den ene halvdel, og hindbærcreme på den anden.

Læg en lagkagebund oven på. Gentag procesen med kagecreme, slik og hindbærcreme.

Kom den sidste lagekagebund øverst. Når geléen er blevet kold og tyknet, hældes den oven på den øverste lagkagebund.

Stil kagen på køl til geléen er stivnet.

Prikken over i’et var at skære kagen i hjerteform med en lille, skarp kniv og dekorere siderne med guldbarestykker.

Jeg vil sige at det var sjovt at lave kagen sammen med Osvald, og sjovt at se Osvald nyde at spise en slikkage. For Osvald var geléen også en lækkerbisken.

Da jeg dagen efter foreslog Osvald, om vi ikke have smagt mere end nok af hjertekagen og om vi skulle smide den i skraldespanden, var han grædefærdig. Det var altså ikke en mulighed.

Kagen – eller hvad der var tilbage af den – blev et par dage senere transporteret til hans hjem i Sorø, hvor forældrene blev tvangsindlagt til at spise et stykke.

God fornøjelse.

Vores næste projekt blev besluttet, da vi kom forbi bageriet i Kvickly. Her så Osvald trøfler formet som mus. Musens næse var et stykke slik.

Jeg lover at skrive om musetrøflerne her på bloggen.

Det er altid en oplevelse at få besøg af Osvald. Det er dejligt at få lov til at være en del af den lille fyrs liv og den kærlighed, som er så ubetinget.

Osvald er som alle små drenge på 3 år meget aktiv. Der er fart på, og dagene fyldes med masser af aktivitet.

Osvald vil gerne deltage i alting, og han mener selvfølgelig, at han sagtens kan fjerne ukrudtet mellem blomster og køkkenurter.

Ligesom han også mener, at han kan snitte agurker og dosere krydderier med krydderbøssen.

Når han kommer, har Osvald som regel på forhånd bestilt en specifik kage, som han gerne vil bage sammen med mig.

Det er som regel en kage han har set i Rosa fra Rouladegade.

Det er ikke altid lige nemt, at komme efter Rosa. Hun er jo en sand kunstner, og en ting er at bage en kage på TV, hvor man kan hente slik i alskens variationer og gelé med farve og kageforme i alskens afskygninger.

En anden ting er at bage en kompliceret kage med en dreng på 3 1/2 år.

Denne gang skulle vi bage en hjertekage. Osvald og jeg drog til Odder for at købe en hjerteform til kagen.

Men ak, isenkramforretningen var midlertidig lukket. Det gik bedre med slikket. Det kunne vi købe i den lokale Brugs’ afdeling for slik i løs vægt.

Vi fik efter lange drøftelser udvalgt slikket, som skulle i kagen, og selvfølgelig også udvalg til Fredagsslik. Der var ingen vej uden om. Det man jo have, når det er fredag.

Geléen øverst på kagen havde jeg besluttet at lave af jordbær og husblas. Æggene købte vi hos vores nabo Gårdbutikken Paradiset.

Vi skulle lige omkring Paradisets hønsegård for at hilse på hønsene, som løber frit rundt på flere hundrede kvadratmeter.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: