Rabarber-chutney og historien om rabarber

Jeg glæder mig til at jeg får så stor en produktion af rabarber, at jeg hele sommeren kan blive ved med at plukke. Jeg er nemlig storforbruger af rabarber.

Denne gang har jeg forsøgt mig med at lave rabarberchutney med mine jorbærrabarber. Det er uhyre simpelt at lave, så det er bare om at komme igang. Og så kan det som tilbehør pifte en almindelig hverdagsret som frikadeller op.

Opskrift

  • 600 g rabarber
  • 1 stort rødløg eller 2 små
  • 1 spsk fennikelfrø
  • 1 tsk korianderfrø – korianderpulver kan også anvendes
  • 1 tsk hel allehånde
  • 1 chili
  • 1 dl rørsukker
  • 1 dl æbleeddike

Rens rabarberstilkene og skær dem i mindre stykker på ca 2 cm. Rens løget og skær det i både. Rens chilien og fjern de hvide kerner. Skær chilien i mindre stykker. Kom rabarber og løg i en kasserolle sammen med de øvrige ingredienser og kog det op. Lad det småsimre i 15-20 minutter uden låg. Tag chutnien af varmen.

Hæld rabarberchutnien på Atamon-skyllede glas. Det kan holde sig som syltetøj.

Rabarber er forårets og sommerens fornemmeste frugt. Den har en elegant smag.

Den kan bruges til alle mulige retter: I desserter, som tilbehør til kød og fisk for ikke at tale om syltetøj, marmelader og grød.

Rabarber er faktisk en staude, og hvis man lader den vokse får den nogle fantastiske flotte blomster.

Vores nabo har rabarber på en skråning ud til vejen. De kan jo som sådan ikke bruges til madlavning og får derfor lov til at vokse vildt. De bliver kæmpestore om sommeren og får store flotte hvide blomster.

Oprindeligt kommer de som de fleste andre stauder fra Centralasien, Kina og Tibet.

Der er lægerabarber, kronerabarber, vilde rabarber og haverabarber.

Oprindeligt blev rabarber brugt som lægemiddel i blandt andet Kina. Planten blev tillagt mange helsebringende egenskaber. Hvilke helsebringende egenskaber, kan jeg ikke finde nogen steder.

Men den blev blandt andet senere i Sverige brugt til at lægge på noget. Det har sikkert været sår eller udslet, uden at jeg dog ved det med sikkerhed.

Kineserne tørrede stænglerne og lagde dem i uldsække, hvorefter de blev transporteret til den russiske by Kiachta af kameler. Her blev den solgt i bytte for russiske pelse.

I 1700-tallet var den ny i Europa og blev hurtigt meget populær. Kineserne forbød udførsel af de bedste planter og truede med de strengeste straffe.

Haverabarberne er blevet forædlet flere gange siden, og den findes nu i flere smagsvarianter. I min have har jeg nu to varianter. Jordbær og hindbær rabarber. Jeg har endnu ikke smagt hindbærrabarberne endnu, da jeg kun lige har sat dem i foråret.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: