Citronmåne – elsket og hadet

Citronmåne er en kage, som på en gang er elsket og hadet. Citronmåne har mere end 50 år på bagen og blev lanceret første gang i 1968 i Give.

Citronmåne

Citronmånen er hadet, fordi der er mange billige udgaver, som kan købes i alskens kiosker og lavpris-fødevarebutikker. Den er elsket, fordi det er indbegrebet af dansk kage.

Nu er det nærmest blevet hipt og in at spise lækre Citronmåner, og de kan købes i dyre domme hos de hippe, kvalitetsbevidste bagere.

Citronmånen skal efter sigende stamme fra en kreativ bager i Malling.

Derudover er Citronmånen blevet hædret af vores dronning. Det sætter jo virkelig Citronmånens danskhed i perspektiv. 

Citronmåne, hjemmelavet

Mit barnebarn på 6 år kan stadig ikke få nok af citronmåne. Selv om vi bager mange forskellige kager sammen, så tør jeg godt sige at Citronmåne er hans favorit.

Der er to step i bagningen af en Citronmåne. Først en kagedej og derefter en marcipanblanding. Glasuren ikke at forglemme er den sidste krølle.

De Citronmåner man køber, er som regel halvmåner, og lidt for sandkageagtige efter min smag og erfaring.

Dette er min opskrift, den giver en lidt mere fast og saftige kage, så det er en vaskeægte fuldmåne!

Ingredienser:

Opskriften er til en springform på 22 cm i diameter.

Kagedej:
  • 200 g blødt smør.
  • 100 g flormelis.
  • 100 g rørsukker.
  •  Korn af en vaniljestang.
  • 180 g hvedemel.
  • 1 strøget tsk bagepulver.
  • 5 mellemstore æg.
  • Saft af 2 citroner.
  • Revet skal af 2 citroner.
Marcipanmasse:
  • 140 g marcipan.
  • 50 g blødt smør.
  • 60 g sukker.
  • 1 æg.
Glasur:

Citronmåne: ingredienser

Tilberedningstid: 90 minutter.

Bagetid: 50 minutter ved 190 grader konventionel varme.

Citronmåne

Tilberedning:
Citronmåne

1 Tænd for oven på 190 grader konventionel varme. Kom bagepapir i bunden af en springform og smør siderne med smør. Drys sukker på siderne og hæld det overskydende sukker ud af formen.

Kagedej:

2 Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas vaniljekornene ud i noget af sukkeret.

3 Pisk smørret luftigt. Det tager 1 minut.

4 Pisk rørsukker, flormelis og vaniljesukkere sammen med smørret. Pisk til massen er jævn og luftig.

5 Pisk æggene i et af gangen og pisk til de er optaget af massen.

6 Kom citronsaft og skal i og pisk det godt igennem igen. Dejen skal have en jævn konsistens.

7 Si mel og bagepulver i dejen og rør det sammen til melet er helt optaget.

Marcipanmasse:

8 Ælt marcipan, sukker, smør og æg sammen til en blød masse. Vend marcipanblandingen i dejen.

9 Kom kagedejen i springformen og bag den ved 190 grader i 35 minutter. Stik en strikkepind i kagen, hvis der ikke hænger noget på er den klar.

10 Tag kagen ud og fjern ringen. Lad den køle af.

Glasur:

11 Glasuren blandes og smøres på overfladen i et rigelig tykt lag. Glasuren skal være tyk, hvis den er for flydende så kom lidt mere flormelis i.

Streg

En anden klassiker til hjemmebag er smørkagen. Se min opskrift her.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: