Citronmåne – elsket og hadet

Er der noget mere dansk end Citronmåne? Her er min opskrift, og den er bare ren fuldmåne for kage-elskere.

Citronmåne, hjemmelavet

Der er to step i bagningen af en Citronmåne. Først en kagedej og derefter en marcipanblanding. Glasuren ikke at forglemme er den sidste krølle.

De Citronmåner man køber, er som regel halvmåner, og lidt for sandkageagtige efter min smag og erfaring.

Dette er min opskrift, den giver en lidt mere fast og saftige kage, så det er en vaskeægte fuldmåne!

Opskrift, dej
  • 200 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 100 g rørsukker
  •  Korn af en vaniljestang
  • 180 g hvedemel
  • 1 strøget tsk bagepulver
  • 5 æg (210 g)
  • Saft af 2 citroner
  • Revet skal af 2 citroner
Marcipanmasse:
  • 140 g marcipan
  • 50 g blødt smør
  • 60 g sukker
  • 1 æg (50 g)
Glasur:

Citronmåne: ingredienser

Kom smør, flormelis og rørsukker i en røremaskine og korn af vaniljestangen mast ud i lidt sukker. Pisk til massen er jævn. Kom æggene i og pisk til de er optaget af massen, altså en jævn masse. Kom citronsaft og skal i og pisk det godt igennem igen. Det skal være en jævn konsistens. Til sidst sies og tilsættes melet og bagepulveret, som blandes i forsigtigt.

Ælt marcipan, sukker, smør og æg sammen til en blød masse. Vend marcipanblandingen i dejen.

Kom bagepapir i bunden af en springform på ca. 22 cm. Sæt ringen på og klip det overskydende papir af. Smør siderne på springformen og drys med sukker på siden. Hæld det overskydende sukker ud af formen.

Kom kagedejen i springformen og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 35 minutter. Stik en strikkepind i kagen, hvis der ikke hænger noget på er den klar.

Tag kagen ud og fjern ringen. Lad den køle af.

Glasuren blandes og smøres på overfladen i et rigelig tykt lag. Glasuren skal være tyk, hvis den er for flydende så kom lidt mere flormelis i.

Citronmåne

CitronmåneCitronmåne er en kage, som på en gang er elsket og hadet.

Den er hadet, fordi der er mange billige udgaver, som kan købes i alskens kiosker og lavpris-fødevarebutikker. Den er elsket, fordi det er indbegrebet af dansk kage.

Nu er det nærmest blevet hipt og in at spise lækre Citronmåner, og de kan købes i dyre domme hos de hippe, kvalitetsbevidste bagere.

Citronmånen skal efter sigende stamme fra en kreativ bager i Malling.

Derudover er Citronmånen blevet hædret af vores dronning på kagefrabrikken Dancake. Det sætter jo virkelig Citronmånens danskhed i perspektiv.

Det er ved at være ferietid, og jeg lovede at bage kage til de resterende udholdende kollegaer, som var tilbage på en af mine sidste arbejdsdage.

Jeg har længe kredset om denne citronmåne, og har gransket flere opskrifter for at finde den helt rigtige.

Mine kollegaer var begejstret. Jeg selv var knap så begejstret. Jeg syntes ikke at denne første udgave smagte helt som den skulle. Det var for meget en almindelig sandkage.

Karsten gjorde også store øjne, da jeg tog kagen med om morgenen uden at efterlade et eneste stykke.

Så jeg var altså nødt til at forsøge igen, for at få den helt rigtige smag og rigtige konsistens på Citronmånen. Det handler om mængden af marcipan og forholdet mellem citronsaft og mel.

Jeg halverede også bagepulveret og droppede maizenaen i denne omgang. Denne opskrift giver efter min mening den rigtige smag og rigtige konsistens på en citronmåne.

En anden klassiker til hjemmebag er smørkagen. Se min opskrift her.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: