Tapas-forslag til gæste-middag

Jeg har inviteret gode venner til middag. To små tapas som forret: Serranoskinke fyldt med gedeost, mynte og lidt ahornsirup og tomatsalsa og baguette. Hovedretten: Lammerack på grillen med nye aspargeskartofler, smørstegt spidskål, auberginecreme og en myntedressing. Desserten: Minipavlovas med citroncreme, bagte jordbær og friske blåbær med mynte.

Tapas – en god og varieret gæste-oplevelse

Start med at bage de små pavlovas. De kan godt holde et par dage. Lammeracken lægges i lage dagen før, så den kan stå i køleskabet og trække.

Tilbered jordbærrene et par timer før, så de er klar til at gå i ovnen lige før serveringen. Auberginecremen og myntedressingen kan også tilberedes et par timer før.

Opskrifterne er til fire personer:

Skinke-tapas:
  • 4 skiver Serranoskinke.
  • 4 skiver gedeost af en gedeosterulle.
  • En kvist mynte.
  • Lidt ahornsirup.
  • Olivenolie til at smøre et ovnfast fad

Tapas med skinke, gedeost og tomat

Læg serranoskiverne på et skærebræt eller køkkenbordet. Skær 4 skiver gedeost på ca 5 mm og læg en skive på hver stykke serranoskinke. Skyl og hak myntebladene groft. Fordel de hakkede mynteblade på gedeosten.

Dryp et par dråber ahornsirup ovenpå osten. Pak skinken om osten som en lille pakke. Smør et lille ovnfast fad med olivenolie. Bag skinkepakkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca 10 minutter. Osten skal være blød uden at flyde ud. En lækker tapas.

Tomatsalsa:
  • 3 godt modne mellemstore tomater.
  • Et bundt basilikum.
  • 2 fed hvidløg.
  • Lidt salt og peber

Skyl tomaterne og skær dem i mindre stykker. Hak basilikummen groft. Rens hvidløgsfeddene og hak dem fint. Bland alle ingredienserne sammen og krydr med salt og frisk kværnet peber. Lad tomatsalsaen trække min en halv time.

Server de to tapas på en tallerken og server ristede skiver af et godt madbrød eller baguette. Der er flere opskrifter her på bloggen.

Lammerack med nye aspargeskartofler og myntedressing. Smørstegt spidskål garneret med ristede pinjeker og auberginecreme:

  • 800 g lammerack.

Lammerack

Lage:
  • 2 kviste rosmarin.
  • 4 fed hvidløg.
  • Revet skal af en stor citron.
  • 4 spsk olivenolie.
  • 2 tsk ahornsirup.
  • 2 tsk salt.
  • 1 tsk friskkværnet peber.

Skyl rosmarinen og tag bladene af. Kom rosmarinbladene, hvidløg, salt og peber i en kværn og knus det til det er næsten flydende. Kom det i en skål med olivenolie, revet citronskal og ahornsirup.

Rør det sammen og smør det over lammeracken. Læg det i en plastikpose og kom det på køl i min 6 timer. Gerne natten over.

Tag det ud af posen og kom det på en varm grill. Brun det godt og sluk for den direkte varme. Når lammeracken har fået en temperatur på 62 grader tages den af grillen og hviler ca 15 minutter.

Lammeracken skæres ud som tapas i mindre stykker på langs med benene.

Auberginecreme:
  • 1 aubergine.
  • 1 fed hvidløg.
  • 2 spsk olivenolie.
  • Saft af en halv citron.
  • 3 spsk græsk yoghurt 10%.
  • Salt og peber.
  • Et par dråber ahornsirup eller honning.

Prik auberginen med en gaffel. Bag den i ovnen ved 200 g i en time. Tag den ud og lad den køle af. Tag skallen af og skær auberginekødet i mindre tern. Kom det i en foodprocessor med de rensede hvidløgsfed og olivenolien.

Når det har fået en cremet konsistens kommes det i en skål og røres sammen med citronsaft og græsk yoghurt. Smag til med salt, peber og ahornsirup.

Myntedressing:
  • 2 spsk mayonnaise.
  • 4 spsk creme fraiche 18%.
  • 2 kviste krusemynte.
  • Salt og peber.
  • 1/2 tsk revet citronskal

Skyl mynten og hak den fint. Bland mynten sammen med mayonnaise og creme fraiche. Smag til med salt og peber og citronskal. Stil dressingen på køl og lad den trække et par timer.

Smørstegt spidskål med ristede pinjekerner:
  • 1 spidskål.
  • 20 g smør til stegning.
  • 1 lille håndfuld pinjekerner.
  • Dild.

Skyl spidskålen og skær den i 4 stykker på langs med stokken. Lad den nederste stok blive siddende på stykkerne, så den kan holde sammen på spidskålen, når den stegtes.

Smørstegt spidskål

Varm smørret på en sauterpande. Brun spidskålen på de flade sider. Læg låg på og lad den stege 5 minutter. Sluk for varmen og lad den stå i panden indtil den skal serveres.

Rist pinjekernene på en tør pande.

  • 1 kg nye aspargeskartofler.
  • Masser af frisk dild. (Det er fantastisk i store mængder, jeg har adskillige rækker dild i køkkenhaven).

Vaskes let og koges i let saltet vand i 10 minutter.

Lammerack med spidskål

Server et stykke lammerack med de nye kartofler og masser af klippet dild. Læg et stykke spidskål på tallerkenen og drys pinjeker over. Server myntedressingen og auberginecremen til.

Minipavlovas med citroncreme, bagte jorbær, friske blåbær og mynte:

Minipavlova

Marengs:
  • 3 æggehvider.
  • 100 g sukker.
  • 1 tsk citronsaft.

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukkeret og citronsaften og pisk marengsen stiv og sej. Jeg fik 6 pavlovas eller fuglereder ud af denne mængde.

Marengs

Fordel marengsen på en bageplade i 6 runde cirkler. Form marengscirklerne så de får en lidt høj kant. Det kan gøres med en ske dyppet i vand. Du kan også bruge en sprøjtepose til at lave kanterne.

Bag dem i en forvarmet ovn ved 100 grader i en time.

Citroncreme:
  • 40 g smør.
  • 2 æg.
  • 75 g sukker.
  • Saft og revet skal af en citron.
  • ½ dl piskefløde.

Pisk æg, sukker, citronsaft og citronskal sammen i hånden. Smelt smørret i en kasserolle. Hæld æggeblandingen i det smeltede smør i kasserollen og varm cremen op samtidig med at der piskes godt til cremen er tyknet. Den må gerne koge op, men pas på den ikke brænder på.

Tag cremen af varmen og pisk jævnligt i den til den er blevet kold. Pisk fløden lige inden desserten skal serveret og bland den i cremen.

Bagte Jordbær:
  • 200 g jordbær.
  • 50 rørsukker.
  • Saft af en citron.

Skær den grønne blomst af jordbærrene, skyl dem og skær dem i mindre stykker. Læg dem i et ovnfast fad. Drys rørsukker over bærrene og til sidst citronsaften. Kom bærrene i en forvarmet ovn på 200 grader og bag dem i 10 minutter. De skal stadig være faste i kødet.

  • 100 g blåbær.
  • 4 små friske skud af cacaomynte.

Kom citroncremen i marengsen. Fordel jordbærrene på citroncremen og drys friske blåbær over. Kom en lille kvist cacaomynte i toppen.

Flere tapas-opskrifter

Jeg har mange opskrifter på lækre, hjemmelavede tapas. Se en oversigt med opskrifter her.

 

Det var i fredags og sidste arbejdsdag inden ferien. Der har været feriestemning hele ugen på jobbet. Den ene efter den anden er gået på ferie.

God mad og god vin i samvær med gode venner er en god start på ferien.

Det har regnet det meste af dagen med et enkelt solstrejf i ny og næ, så selv om jeg gerne vil have noget på grillen, så tror jeg ikke rigtig på at vi kan sidde ude.

Karsten har sat parasollen op over grillen, så vi i det mindste kan stå under den og grille i regnvejret.

Det fantastiske viser sig dog i samme øjeblik at vore venner Lisbeth og Hans Christian kører ind i indkørslen: Solen bryder frem, og vi ender med at spise forret og hovedret på terrassen.

Menuen har jeg forberedt de sidste par dage. Lammerack er lagt i marinade, de små pavlovas er bagt. Resten kan jeg nå på selve dagen efter arbejdstid.

Lisbeth og Hans Christian er som alle vore venner gode køkkenskrivere, så det gør heller ikke noget, at alt ikke er parat. Jeg har valgt, at mynte skal være gennemgående i alle retter.

I foråret satte vi aspargeskartofler, men jeg har endnu ikke forsøgt at grave nogle op. Nu skal det altså være. Aspargeskartoflerne er perfekte. Udbyttet er ikke så stort, så der går 3 planter til. Men flotte er de.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: