Birkes fra dit eget hjemmebageri

En samtale om birkes udviklede sig ideologisk: Der er Thebirkes og der er Københavnerbirkes. Her er min opskrift på københavnerne.

Det har været lidt af en opgave at finde en god opskrift på birkes. Det begynder måske at ligne en vane for mig at bladre rundt i blade, bøger og på Nettet for at få idéer og til slut sammensætte min egen opskrift.

Derefter tester jeg den af, tilpasser måske efter første erfaring, sender til smagsgodkendelse i den nærmeste familie – og så kommer den på bloggen

Mine birkes skal være fine, ikke grove. Der er masser af opskrifter på grovbirkes, som jeg nok bliver nødt til at forsøge mig med! Men en anden dag.

Her får du så mit bud på en god hjemmebagt københavnerbirkes.

Der bliver 14 pæne birkes ud af denne portion.

Dej:
 • 700 g hvedemel.
 • 25 g gær.
 • 4 dl mælk.
 • 2 æg.
 • 3 tsk sukker.
 • 1 tsk salt.
 • 250 g koldt smør til at rulle ind i den færdige dej.
 • 1 sammenpisket æg til pensling.
 • Blåbirkes til pynt.

Kom ingredienserne i en skål og ælt dejen sammen. Dejen kan også røres på en røremaskine.

Læg det kolde smør mellem to stykker bagepapir og bank smørret ud til en samlet firkant på 12 x 12 cm.

Rul dejen ud til en firkant på 24 x 24 cm. Læg smørret på midten og fold dejen over smørret som en konvolut så smørret dækkes helt. Kom dejen i køleskabet i 30 minutter.

Birkes-dej

Rør imens ingredienserne til remoncen sammen og stil til side på køkkenbordet:

Remonce
 • 60 g smør.
 • 60 g marcipan.
 • 60 g sukker.

Tag dejen ud og rul den ud til en rektangulær firkant til den er ca 1 cm i højden. Fold den ene side på tværs 1/3 ind over den anden side og fold den sidste 1/3 over den første. Der er nu tre lag dej og tre lag smør. Stil dejen på køl og gentag processen to gange til. Der er nu 27 lag dej og smør. Stil dejen på køl i endnu 30 minutter.

Tag dejen ud og rul den ud til en aflang firkant, ca 70 cm lang og 24 cm bred. Dejen skal være ca 1 cm i højden. Smør remoncen på midten af dejen på den lange led. Fold nu den ene side ind over remoncen, og fold den anden side ind over den første side. Der er nu tre lag, og remoncen er mellem det nederste og det midterste lag.

Skær dejen ud i stykker der er ca 5 cm brede.

Birkes klar til ovnen

Sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve 30 minutter. De pensles med sammenrørt æg og drysses med blåbirkes. Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca 12 minutter.

Hjemmebagte københavnerbirkes

De udskårne thebirkes kan også lægges i køleskabet til næste dag. De skal tages ud af køleskabet 1 – 2 timer og sættes til hævning på en bageplade med bagepapir.

De pensles med et sammenpisket æg og drysses med blåbirkes. De bages i 12 – 15 minutter ved 200 grader varmluft.

De ubagte thebirkes kan også fryses. De skal tages ud om aftenen før de skal bages og lægges i køleskabet. Tag dem ud af køleskabet 1-2 timer før bagning, og lad dem hæve på en bageplade med bagepapir med et klæde over.

Talen faldt på thebirkes hen over morgenbordet for leden – og samtalen udviklede sig lidt anstrengt.

Vi talte forbi hinanden, og det var jo dog kun thebirkes, vi talte om. Hvad sker der!?

Det viste sig, at Karstens forståelse af thebirkes er uden remonce, og altså et stykke morgenbrød man kan komme smør og ost på.

Min forståelse af thebirkes er hvad der også kaldes københavnerbirkes – med remonce, tæt på et stykke wienerbrød.

Københavner-birkes

Så det er hvad det står på denne gang: Københavnerbirkes, som er en thebirkes med remonce!

Det er første uge i ferien og Karsten jeg knokler hele dagen med at sætte huset i stand til et større ryk ind fra Tyskland.

Kaffepausen i oprydningen kræver også lidt ekstra godt til kaffen. Derfor måtte jeg forsøge mig med at bage københavnerbirkes.

Vi har lejet vores hus ud via AirB&B. En flok på otte gymnaster i gyldbryllupsalderen skal til stævne. Stort hus, perfekt til så mange.

Det er altid godt at tjene en ekstra skilling til ferien, og så er det godt at have huset beboet, når man er væk.

Det kræver dog en del forberedelse. Karsten og jeg er gået i gang med den helt store rengøring, og det betyder samtidig oprydning og udsmidning.

Det er anstrengende, men hold da op hvor er det godt at få ryddet op.

Det giver sved på panden og kræver en pause en gang imellem.

Da vi snart skal til Frankrig og have rigtige croissanter, så vil jeg hellere bage noget rigtig dansk, som jeg synes kan sammenlignes med en croissant, da jeg elsker at få en croissant til formiddagskaffen, når jeg er i Frankrig.

En københavnerbirkes er også godt til en kop kaffe, og da jeg har været ude at løbe mine 6 km her til morgen, jeg kan godt tillade mig at frådse med kalorierne.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: