Københavnerbirkes

Københavnebirkes eller thebirkes med remonce. De er lækre og sprøde og er en himmerigs mundfuld til en brunch eller bare morgenkaffen.

Københavnerbirkes.

Mine Københavnerbirkes i denne opskrift er bagt med gær. Dejen er æltet, rullet og foldet til 27 lag. Skåret ud og hævet i køleskabet til næste dag.

Det er egentlig ikke så kompliceret at bage thebirkes. Det kræver blot tid og tålmodighed. Det handler om at få smørret pakket godt ind i dejen fra starten og lade dejen køle af i køleskabet imellem udrulningerne og foldningerne, så smørret bliver i dejen.

Jeg arbejder med dejen om aftenen og lader de færdigrullede københavnerbirkes ligge i køleskabet til næste morgen. De hæver på køkkenbordet 1 time, før de bliver bagt.

Københavnerbirkes er fyldt med remonce. Hvis man udelader remoncen får man de almindelige thebirkes. Det kan også anbefales.

Københavnerbirkes pensles med æg og drysses med blåbirkes. Jeg har for nylig lagt et billede ud med Københavnerbirkes drysset med sesamfrø. Det var ikke så populært. Jeg fik læst og påskrevet at Københavnerbirkes bages med blåbirkes.

Her får du så mit bud på en god hjemmebagt københavnerbirkes.

Ingredienser:

Der bliver 14 pæne københavnerbirkes ud af denne portion.

Dej til Københavnerbirkes:
 • 700 – 800 g hvedemel.
 • 25 g gær.
 • 4 dl mælk.
 • 2 æg.
 • 3 tsk sukker.
 • 1 tsk salt.
 • 250 g koldt smør til at rulle ind i den færdige dej.
 • 1 sammenpisket æg til pensling.
 • Blåbirkes til pynt.
Remonce
 • 60 g smør.
 • 60 g marcipan.
 • 60 g sukker.

Tilberedningstid: 3 timer med æltning, hævning udrulning og foldning. Jeg lader mine københavnerbirkes ligge i køleskabet til næste morgen, hvor jeg lader dem hæve 1 time på køkkenbordet før jeg bager dem.

Bagetid: 20-25 minutter ved 200 grader varmluft.

 

Birkes klar til ovnen

 

Hjemmebagte københavnerbirkes

Tilberedning:
Københavnerbirkes

Dag 1

1 Lun mælken. Kom mælken i en skål sammen med de øvrige ingredienser. Ælt dejen igennem til en glat dej.  Dejen må ikke være for fast.

2 Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 1 time.

3 Læg det kolde smør mellem to stykker bagepapir og bank smørret ud til en samlet firkant på 12 x 12 cm.

 

4 Rul dejen ud til en firkant på 24 x 24 cm. Læg smørret på midten og fold dejen over smørret som en konvolut så smørret dækkes helt. Kom dejen i køleskabet i 20 minutter. Rør imens ingredienserne til remoncen sammen og stil den til side på køkkenbordet:

6 Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til en rektangulær firkant til den er ca 2 cm i højden. Fold den ene side på tværs 1/3 ind over den anden side og fold den sidste 1/3 over den første. Der er nu tre lag dej og tre lag smør.

 

7 Stil dejen på køl  i 20 minutter og gentag processen to gange til. Der er nu 27 lag dej og smør. Stil dejen på køl i endnu 20 minutter.

8 Tag dejen ud og rul den ud til en aflang firkant, ca 70 cm lang og 24 cm bred. Dejen skal være ca 1 cm i højden.

9 Smør remoncen på midten af dejen på den lange led. Fold nu den ene side ind over remoncen, og fold den anden side ind over den første side. Der er nu tre lag, og remoncen er mellem det nederste og det midterste lag.

10 Skær dejen ud i stykker der er ca 5 cm brede. Sæt de ubagte københavnerbirkes på køl til næste dag.

Dag 2

11 Læg de ubagte Københavnebirkes på en bageplade belagt med bagepapir og lad dem hæve 1 time dækket med et klæde.

12 De pensles med sammenrørt æg og drysses med blåbirkes. Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 20 minutter.

De ubagte thebirkes kan også fryses. De skal tages ud om aftenen før de skal bages og lægges i køleskabet. Tag dem ud af køleskabet 1-2 timer før bagning, og lad dem hæve på en bageplade med bagepapir med et klæde over.

Streg

Se også min opskrift på Croissanter.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: