En tur omkring Madmekka

Det er stadig grillsæson, selv om vejret er lidt omskifteligt, og jeg vil helst tilbringe så meget tid uden for, som det er muligt. Især når jeg har siddet inde hele dagen på arbejde. I dag kan vi lige nå at grille inden det forventelige skybrud sætter ind.

Retten er sammensat af okseruller serveret med stegte kartofler, tomatsovs, humus med avocado og baba ganoush.

Tomatsovsen er lavet af en blanding af friske tomater og hakkede tomater på dåse. De tomater jeg har købt, er der simpelthen ikke nok smag i. Hvis sovsen skal laves af friske tomater skal man købe store mørkerøde tomater, som det er svært at få, der hvor jeg har handlet.

Mynte er en gennemgående krydderurt, som jeg har brugt både i tomatsovsen og Baba Ganoush’en. Det er en kakaomynte jeg har brugt. Det er den mynte jeg synes, at der er mest smag i.

Okseruller med pinjekerner:

 • 400 g hakket oksekød 10-12 %
 • 50 g pinjekerner
 • 1 spsk sød paprika
 • 1 tsk salt
 • Friskkværnet peber
 • 4 fed hvidløg
 • 1 håndfuld frisk citrontimian
 • 4-5 dråber Tabasco-sauce
 • 8 træspyd

Pil hvidløgsfeddene og skyl citrontimian og tag bladene af kvistene. Hak hvidløg og citrontimian fint. Bland det i farsen sammen med de hele pinjekerner, paprika, Tabasco-sauce, salt og peber. Lad farsen trække ½ time.

Form farsen til 8 ruller, som sættes på træspyd. Stilles til side.

Tomatsovs:

 • 1 kg solmodne store tomater (Hvis ikke du kan få de solmodne tomater så brug ½ kg tomater og en dåse hakkede tomater)
 • ½ rødløg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 håndfuld friske blade af oregano
 • 1 håndfuld friske blade af kakaomynte
 • 1 terning oksekødsbouillon
 • 1 tsk rørsukker
 • 1 spsk ahornsirup
 • Salt og peber

Skræl og hak rødløget sammen med hvidløgsfeddene. Skær tomaterne i større tern. Skyl og hak oregano og mynte.

Varm olien op i en gryde og svits rødløget og hvidløgsfeddene i nogle minutter. Kom tomaterne i gryden og skru ned for varmen. Lad tomaterne simre i nogle minutter. Kom den hakkede oregano og mynten ned til tomaterne. Lad tomaterne småsimre med låg en halv time. Kom oksebouillonterningen i og kog sovsen igennem. Smag sovsen til med rørsukker, ahornsirup og salt og peber. Du kan undlade rørsukkeret og udelukkende bruge ahornsirup.

Humus med avocado:

Hvis du bruger tørrede kikærter skal de udblødes i vand i et døgn og koges en time derefter. De skal afkøles inden de bruges.

Jeg har altid kikærter i fryseren, som kan tøs op i løbet af et par minutter, hvis jeg får lyst til at lave humus eller bruge kikærter i en salat. Jeg sætter en hel pose tørrede kikærter i blød og koger den, hvorefter jeg fordeler dem i plastikposer med ca 3 dl i hver og fryser dem.

 • 3 dl kogte afkølede kikærter (eller på dåse)
 • 3 fed hvidløg
 • ½ avocado
 • 4 spsk limesaft
 • 1 dl olivenolie
 • 1 håndfuld frisk koriander (1 tsk tørret koriander kan også bruges)
 • Revet skal af ½ citron
 • Salt og frisk kværnet peber

Rens hvidløgene, tag kødet ud af den halve avocado og kom det i en hakker eller blender sammen med de øvrige ingredienser og blend det til det får en blød, let fast konsistens. Hvis din humus bliver for fast, så kom lidt mere olie i. Smag til med salt, peber og limesaft.

Baba Ganoush

 • 1 aubergine
 • 1 fed hvidløg
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 spsk tahin (saltet)
 • ½ dl olivenolie
 • 1 håndfuld friske mynteblade (kakaomynte)

Halvér auberginen og bag den i ovnen i 45 min. ved 200 grader, eller til den er mør. Tag kødet ud af skallen og skær kødet i mindre stykker. Rens hvidløget. Kom auberginestykkerne og hvidløget i en hakker eller blender sammen med de øvrige ingredienser. Hak det til en blød creme. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Steg okserullerne på grillen. Jeg serverede sprødstegte kartoffelskiver til okserullerne med tomatsovsen og humus samt babaganoush.

Man kan også servere grillet romainesalat med friskpillede ærter til: Halver et romainesalat. Skyl det godt. Vend det i lidt olivenolie og gril det på begge sider, til det har fået farve. Drys nypillede ærter over og hæld lidt balsamicoeddike over.

Mens jeg overvejer, hvordan jeg kan bruge de mange madinspirationer, som jeg fik på vores ferie ned igennem Europa i  år – fra Stockholm i nord til Aix-en-Provence i syd – tager jeg lige en tur omkring Mellemøsten – sådan rent kulinarisk.

Jeg tager afsæt i mit besøg på Madmekka i DFunk i Aarhus, hvor unge flygtninge mødes for at være sammen om mad.

Det var nogle syriske unge mænd som stod for planlægningen. De lavede okseruller eller boller af oksefars, med pinjekerne og krydderier. Dertil ris og tomatsovs.

Jeg kunne desværre ikke blive og spise med, og jeg har ikke fået den præcise opskrift, så denne ret er inspireret fra det jeg så dem lave og hvordan det duftede, da retten var færdig.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: