Klar, parat, Tortilla – og spis lige brød til
Den spanske Tortilla jeg vil lave i dag bliver med kartofler fra haven, mynte, rød snack-peber og chorizopølser.
Tortilla
Opskriften er til 2 personer:
- 4 pænt store kartofler
- Olivenolie til stegning
- 1/4 økologisk chorizo pølse
- 2 spsk mellemsød sherry
- 1 rød snack peber
- 5 æg
- Blade af 2 stilke mynte (kakaomynte har mest smag)
- Revet skal af en halv citron
- Salt og peber
Tænd grillen i oven og anbring snack peberen under grillen. Vend den, når den har fået farve, så den bliver grillet på alle sider.
Tag snackpeberen ud af ovnen og læg den i en plastikpose i 5 minutter, så skindet løsner sig. Tag den ud af plastikposen og tag skindet af peberen.
Skær peberen i tynde strimler.
Vask kartoflerne grundigt eller skræl dem. Skær dem i mindre tern.
Olie, rigeligt olie
Varm rigelig med olivenolie op på en høj pande. Steg kartoflerne ved svag varme i ca. 5 minutter. Du skal være over dem hele tiden og løsne dem fra bunden med en paletkniv. Hæld olien fra kartoflerne ved at komme kartoflerne i en si.
Kom olie på panden igen og kom kartoflerne tilbage op panden. Denne proces gentages to gange.
Kartoflerne steges tre gange i ny olie. Det har jeg lært af min veninde Charlotte, som har givet sin viden videre fra en spansk kvinde.
Årsagen er, at kartoflerne ikke må brænde på eller sidde fast i bunden af panden, så tortillaen ikke brænder på efter at æggeblandingen er kommet på panden.
Pisk æggene sammen med reven citronskal, salt og peber. Hæld æggeblandingen over kartoflerne, når de er møre.
Skyl myntebladene og hak dem. Drys dem over tortillaen. Lad den stege ved svag varme. Kom eventuelt et låg over panden.
Skær chorizopølser i tynde skriver. Varm 1 spsk olivenolie op på en pande og svits chorizopølserne på begge sider til de har fået farve. Hæld sherryen over og lad pølserne stege et øjeblik med sherryen.
Anret pølserne oven på tortillaen og steg tortillaen færdig.
Pynt tortillaen med strimler af den grillede snack-peber. Server rucolasalat til tortillaen og en skive godt brød.
Som dressing til rucolaen rører jeg en god olivenolie sammen med en smule rødvinseddike i forholdet 3-1.
Spis brød til
Det er et af mange ordsprog som henviser til mad og måltider. Ordsproget bliver i dag brugt, som en metafor for, at man skal tænke sig om ekstra gang.
Det stammer fra slutningen af 1800-tallet, hvor brød hvor en vigtig ingrediens til de fleste måltider.
I dag passer vi meget på ikke at spise for meget brød. Det er sundhedsmæssigt blevet dårligt at spise brød. Vi skal helst ikke spise for meget brød.
Brød er stadig et vigtigt tilbehør til maden både i Frankrig, hvor vi just kommer fra, og Spanien, hvor inspirationen til dagens Tortilla kommer fra.
Det er dog de sidste par år blevet almindeligt at servere et godt brød før maden på restauranter. Det er nærmest en delikatesse.
Jeg mener heller ikke at det er usundt at spise brød. Det vigtigste er hele tiden den mængde mad vi spiser, og at vi spiser varieret.
Så spis lige brød til.
Jeg har lige bagt et nyt brød af fuldkornsølandshvede, som jeg serverer til den spanske tortilla vi skal have i dag.
Skriv et svar