Saltbagt selleri og vildsvineskinke
Rustikt, simpelt godt (1): Vi har en lækker skinke med hjem, fra Frankrig. Den kommer i menuen i dag, som er rustik, og meget velsmagende. Dagens menu er saltbagt selleri med brombærvinaigrette – en markant og mildt smagende forret, og tørret vildsvineskinke stegt med kalveschnitzel og gorgonzola med stegte hvidløg, kartoffelrøsti og tomatsalat – en kraftig, mættende ret.
Opskrifterne er til fire personer:
Saltbagt selleri med en brombærvinaigrette.
- 2 små selleri.
- 500 g salt
Skyl sellerierne meget grundigt for jord, skallen skal spises med. Anbring dem i et ovnfast fad på et lag af salt. Kom salt oven på sellerien og pak saltet rundt om sellerierne. Bag sellerierne ved 200 grader varmluft i 1½ – 2 timer.
Tag dem ud af ovnen og lad dem stå ca ½ time uden noget over. De skal bare være lune ved serveringen. Husk, at skallen bør spises med, da den tilfører salt til smagen.
Brombærvinaigrette
- 100 g brombær (man kan godt bruge frosne).
- 1 spsk salt.
- 3 skalotteløg.
- 1 dl æbleeddike.
- 1 dl olivenolie.
- 2 spsk honning.
- 1 bundt estragon (½ dl hakket).
- Lidt friskkværnet peber.
Kom brombærrene i en kasserolle og hæld saltet over. Lad det stå og trække ½ time. Skræl skalotteløgene og hak dem fint. Kom dem i kasserollen til brombærrene. Hæld æbleeddiken over og kog op. Lad det småsimre i ca 10-20 minutter til brombærrene er kogt ud. Kom olivenolien, honningen og halvdelen af den hakkede estragon i og kog op. Det skal småsimre i nogle minutter.
Tag sellerierne op af saltet og skær dem i skiver. Anret selleriskiverne på en tallerken og hæld brombærvinaigretten over. Drys resten af estragonen over.
Stegt vildsvineskinke på kalveschnitzler med gorgonzola.
Serveret med små kartoffelrøsti og tomatsalat.
Tilbered tomatsalaten og kartoffelrøstierne først, og hold kartoffelrøstierne varme i ovnen ved 100 grader.
Tomatsalat:
- 4 mellemstore tomater.
- ½ rødløg.
- 2 spsk kapers.
Skyl og skær tomaterne i tynde skiver. Skræl løget og skær nogle tynde skiver. Læg skiftevis et lag af tomatskiver, kapers og rødløg.
Bland en dressing af rødvinseddike og en god olivenolie og hæld over. Salaten må gerne stå og trække en halve times tid.
Kartoffelrøsti:
- 4 store kartofler.
- ½ tsk salt.
- 1 æg.
- 1 spsk mel.
- Et bundt purløg.
- Salt og peber.
- Olivenolie til stegning.
Skræl kartoflerne og riv dem groft. Kom dem i en skål og hæld ½ tsk salt over dem og rør godt rundt. Pres derefter saften ud af kartoflerne. Rør kartoflerne sammen med ægget og melet og krydr med salt og peber. Det er ikke sikkert at der skal mere salt i.
Form kartoflerne til små runde flade kager ca ½ cm i højden. Varm olien op på en pande og steg røstierne gyldne.
Vildsvineskinke og kalveschnitzler:
- 4 skiver tørret vildsvineskinke (Serranoskinke kan også bruges).
- 4 tynde skiver kalveschnizler.
- 100 g gorgonzola.
- 8 fed hvidløg.
- Olivenolie til stegning.
Læg skinken oven på kalveschnitzlerne og brug et træspyd til at fæstne skinken.
Rens hvidløgsfeddene, skær gorgonzolaen i tern.
Kom rigelig med olie på en pande og varm den op. Steg de sammenlagte skinke og kalveschniztler til de har fået farve. De skal stege ganske kort. Steg hvidløgsfeddene ved siden af. Sluk for varmen og kom gorgonzolaen oven på kødet og lad det smelte lidt.
Anret skinke og kalveschnitzlerne med gorgonzolaen på en tallerken sammen med hvidløgsfeddene, kartoffelrøstierne og tomatsalaten.
Vi drak en vin fra Languedoc, som jeg havde fundet i vores lokale brugs: Feuille de Vigne fra 201. Et godt fund til 60 kr. pr. flaske.

På markedet i Lourmarin købte Karsten en lækker tørret vildsvineskinke. Den har en helt speciel smag – en let bitter nøddesmag, og kan spises som snack.
Det er ikke grillvejr, selv om vi har været ude hele dagen. Derfor har jeg besluttet mig for en lidt rustik ret, hvor skinken passer perfekt ind.
Det er en rustik skinke. Den er meget fast med en flot fedtkant rundt om selve skinken.
Jeg fandt en flot selleri med top i vores lokale brugs, som jeg vil bage i salt i ovnen. Jeg vil servere brombær til sellerien, da jeg har masser af brombær på vores grund.
Det fandt jeg tilfældigt ud af sidste år og fik plukket et enkelt kilo i sidste øjeblik.
I år har jeg til gengæld holdt øje med dem og plukket dem efterhånden som de er blevet modne. Så jeg har til middagen været ud og plukke ½ kilo brombær.
Se også min opskrift på en anden simpel og god ret her.
Skriv et svar