Olivenbrød med skorpe og ny smag

Giv godt brød flere dimensioner: Her er et lækkert olivenbrød – et madbrød med sorte oliven i dejen og rosmarin på skorpen. Det tager et par dage, men det er det hele værd.

Opskrift på olivenbrød bagt med surdej:

Olivenbrød

  • 300 g opfrisket fuldkornssurdej.
  • 600 g koldt vand.
  • 10 g gær.
  • 900 g hvedemel.
  • 200 g ølandshvede.
  • 100 g rugmel.
  • 100 g sorte hakkede oliven.
  • 25 g havsalt.
  • 1 kvist rosmarin.
Dag 1

Kom alle ingredienserne i en røreskål. Saltet skal i til sidst.

Rør dejen på lav hastighed til dejen er rørt sammen. Det tager et par minutter. Rør dejen på høj hastighed til dejen kan klare en glutentest.

Glutentest foretages ved at tage et stykke dej og strække det forsigtigt ud mellem hænderne. Her skal dejen stadig hænge sammen. Jeg har tidligere beskrevet testen.

Sæt et stykke husholdningsfilm over skålen, sæt dejen på køl til næste dag – og glæd dig til dit olivenbrød.

Dag 2

Kom dejen ud på et melstrøet bord og tryk dejen flad. Fold dejen sammen ude fra alle hjørner og ind mod midten til du får en nogenlunde rund kugle. Tryk den let sammen.

Kom mel i en hævekurv på ca 21 cm i diameter. Sørg for at der er mel hele vejen rundt i kurven. Hæld det overskydende mel fra.

Læg dejen i hævekurven med den foldede side op. Lad dejen hæve 2-3 timer i hævekurven.

Hvis du bager olivenbrødet på en bagesten skal stenen sættes ind i en kold ovn og ovnen sættes på 250 grader varmluft. Når ovnen er varm vendes brødet ud på en bagespatel strøet med mel.

Den proces har jeg beskrevet her.

Skær et par dybe ridser i brødet. Jeg ridser et V. Drys hakket rosmarin oven på brødet.

Skub nu brødet ind i ovnen og skru ned på 235 grader. Brødet skal bage ca 1 time og have en kernetemperatur på 99-100 grader. Brug stegetermometer.

Hvis brødet bliver meget mørkt kan du skrue ned på 200 grader.

Hvis du ikke har en bagesten, vendes brødet ud på en bageplade med bagepapir og kommes i en forvarmet ovn på 250 grader, hvorefter der skrues ned på 235 grader.

Vi skal have gæster til en let anretning mad efter en biograftur, og det indebærer at jeg kan servere et godt brød.

Det skal være et smukt brød, og derfor vil jeg gerne lave en dej, som kan hæve i en hævekurv. Hævekurven giver brødet et flot mønster.

Jeg har længe holdt mig til det sikre Ølandshvedebrød, som jeg næsten kan bage i søvne. Det er også godt til morgenmaden og jeg har altid et Ølandshvedebrød i brødskuffen.

Men nu vil jeg forsøge mig med et nyt brød.

Dejen skal være mere fast end den dej jeg anvender til ølandshvedebrødet, som hældes ud på bordet lige før det skal i ovnen.

Forholdet mellem mel og vand skal ændres fra at være 50-50 til ca 60-40. Jeg vejer vandet og regner surdejen med til vandet.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: