Hvad vi skal have til kaffen? Smørkage af gærdej og med remonce og creme! Her er opskriften:

Smørkage af gærdej
og med remonce og creme

Dej:

  • 25 g gær.
  • 1 dl mælk.
  • 2 æg.
  • 1 spsk sukker.
  • 1 tsk stødt kardemomme.
  • 1/4 tsk salt.
  • 125 g blødt smør.
  • 350 g hvedemel.

Lun mælken og rør gæren ud i den lune mælk. Kom mel, sukker, kardemomme, salt smør og æg i en skål sammen med gær og mælkeblandingen. Ælt dejen sammen til en blød og smidig dej. Lad den hæve 1/2 time på køkkenbordet med et klæde over.

Tilbered i mens cremen og remoncen

Creme:

  • ½ vaniljestang.
  • 3 spsk sukker.
  • 2 æggeblomme.
  • 1 spsk maizena (majsstivelse).
  • 1½ dl mælk

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem ud i sukkeret. Kom alle ingredienserne i en lille kasserolle og pisk dem sammen. Varm kasserollen op mens du pisker godt. Pisk til cremen når kogepunktet og den tykner. Tag gryden af varmen og kom det op i en skål. Sæt det på køl.

Remonce:

  • 100 g blødt smør.
  • 100 g sukker.
  • 2 tsk stødt kanel.

100 g rosiner til at strø over cremen og remoncen.

Til pensling: 1 æg.

Rør sukker, smør og kanel sammen og lad den stå ude indtil den skal bruges.

Tag dejen op af skålen og ælt den igennem. Del den i to dele 1/3 og 2/3.
Rul den lille dej ud på et melstrøet bord, så den passer til bunden af en springform på ca 22 cm i diameter. Smør springformen med smør. Kom dejen i bunden af springformen.

Rul den anden dej ud til en firkant på ca 30 x 20 cm. Smør remoncen ud på dejen. Kom nu den kolde creme midt på stykket på den lange led. Strø rosinerne ud på dejen. Rul dejen sammen på langs til en roulade.

Skær otte stykker ud af rouladen og anbring dem oven på dejen i springformen.

Lad dejen hæve ca 1/2 time.

Pensl kagen med et sammenpisket æg. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200 g varmluft i ca 30 minutter. Hold øje med kagen efter 20 minutter og skru ned på 180 grader de sidste 10 minutter, hvis kagen er meget mørk.

Tag kagen ud og lad den køle af.

Pynt kagen med glasur af 100 g flormelis rør sammen med en smule kogt vand. Det kogte vand giver glasuren en blank overflade.

Kagen kan holde et par dage, hvis den er pakket ind i husholdningsfilm eller en plastikpose. En tæt beholder er selvfølgelig det bedste for miljøet.

Jeg har længe gået og kredset om at bage en smørkage. Mine overvejelser har gået på en gærkage eller en wienerbrødskage.

Det var tiden som afgjorde mit valg denne gang.

Når jeg bliver præsenteret for ønsket om kage til eftermiddagskaffen en time før og lige har forladt byen, så må jeg ty til den lette og hurtige løsning: En gærkage.

Denne smørkage er med remonce og creme, så min optimisme om at få kagen bagt til eftermiddagskaffen var alligevel for stor.

Det tager mere end en time at bage kagen, og så skal den jo også køles ned. Heldigvis blev Karsten inviteret på kaffe hos naboen, så jeg kunne vente med at servere kagen til formiddagskaffen lørdag.

Kagen holder sig godt i en tæt plastikpose og er stadig lækker dagen efter.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: