Trykkoger – perfekt til resten af lammet

Lam Navarin, perfekt til den nye trykkoger.

Trykkoger får den dejlige lammesmag frem. Det er som at stege i en gammeldags stegeso, bare bedre, hurtigere og nemmere. Opskrift på lam med grøntsager.

Opskrift til 6 personer.
Trykkoger på gasblus
Det er nemt og lækkert, og smagen af lam bevares i hele retten.
  • 1,5 kg lammebryst og lammehals.
  • Olivenolie til bruning.
  • 1 porre.
  • 6 fed hvidløg.5 dl oksebouillon.
  • 1 kvist timian.
  • 2 laurbærblade.
  • 2 porrer.
  • 2 gulerødder.
  • 1 pastinak.
  • 4 løg.
  • 6 kartofler.
  • 4 spsk koncentreret tomatpurè.
  • Salt og peber

Skær kødet fra benene og skær kødet i mundrette stykker. Rens porren og halvér den. Rens hvidløgsfeddene og hak dem groft.

Varm olien op i gryden og brun kødet. Kom hvidløgsfeddene, porren, timiankvisten, laurbærbladene og benene ned i gryden og hæld oksebouillonen ved. Kom låg på gryden og varm gryden op til der er tryk på trykkogeren. Lad den koge under tryk i 25 minutter.

Trykkoger_lam
Smagen bevares lækkert i en trykkoger, fordi smagsstofferne ikke forsvinder op i emhætten, men bliver i gryden.
Trykkoger_justering
Det er nemt at justere en moderne trykkoger. I min Mor’s køkken var en trykkoger et spruttende og sydende monster man skulle passe på ikke at komme til skade ved. Sådan er det ikke mere.

Gør imens resten af grøntsagerne klar. Rens porrerne og skær dem i skiver. Skræl gulerødderne og pastinakken og skær dem i passende stykker. Rens løgene og skær dem i kvarte. Skrub kartoflerne godt og skær dem i mindre stykker.

12 min. under tryk

Tak trykket af gryden og tag benene op og porren op. Kom de rensede grøntsager i gryden og kom salt og peber i. Sæt låget på gryden og varm den op til der kommer tryk på igen. Retten koges 12 minutter under tryk.

Tag trykket af og smag retten til med salt og peber og koncentreret tomatpurè.

Agnau Navarin
Persille klæder næsten enhver ret, og det tilfører lidt skarp friskhed til smagen.

I Frankrig serveres retten uden andet tilbehør. Men hvis man synes, vil fintsnittet rødt spidskål klæde retten.

 

Jeg har fået en ny trykkoger.

Jeg fandt den på Kitchenone.dk og den skal jeg selvfølgelig straks have i gang.

KitchenOne_logo

Jeg elsker mad som skal langtidssteges. Kødet bliver mørt på en lækker måde. Der er bare den ulempe, at en langtidsstegning skal planlægges og helst tilberedes i en weekend.

En trykkoger gør det muligt at tage en relativ hurtig beslutning om at tilberede noget kød, som ellers skal stege i flere timer.

Jeg får et helt lam hvert forår og det er ikke altid lige nemt at få brugt det hele. Derfor har jeg noget lammekød i fryseren, som kræver at blive stegt i længere tid.

4 l. trykkoger

Det er lammehals og lammebryst. Det smager jo himmelsk, når jeg endelig får mig taget sammen til at lave det.

Agneau Navarin er en fransk ret, som i Frankrig ofte tilberedes om foråret, men for mig er det en lækker efterårsret, da den er lidt rustik.

Jeg har til denne lam Navarin brugt porrer, gulerødder, løg og pastinak, som efter min mening er typisk for efteråret.

Retten er tilberedt i en trykkoger på 4 liter. Koge- eller stegetiden er samlet set 40 minutter. Hvis man stege retten i en almindelig gryde tager det 3-4 timer.

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: