Apfelstrudel til eftermiddagsskaffen

Det er æblesæson, og æblerne på træet skal bruges til noget nyt og spændende. Det er blevet tid til at prøve at bage en apfelstrudel. Her er opskriften.

Dej til Apfelstrudel:
  • 250 g mel.
  • ½ tsk salt.
  • 1 æg.
  • 1 dl varmt vand.
  • ½ dl rapsolie.
  • Rapsolie til at hælde over dejen.
Fyld:
  • 100 g rasp.
  • 50 g smør.
  • 140 g sukker.
  • 1 spsk kanel.
  • 150 g rosiner.
  • 100 g mandler.
  • 2 spsk citronsaft.
  • 1 kg æbler.
  • ½ dl rom.

50 g smør til pensling
2 spsk flormelis til at pynte kagen med

Start med dejen:

Kom ingredienserne i en skål og ælt dejen godt igennem til du får en blank smidig dej. Læg den i en skål og hæld olie over. Vend dejen, så der kommer olie rundt om hele dejen.

Lad dejen hvile 1 time.

Fyldet:

Skræl æblerne og fjern kærnehuset. Skær æblerne i tynde skiver.

Smelt smørret på en pande og rist raspen gylden i smørret.

Kom mandlerne i en lille kasserolle og hæld vand over så det dækker mandlerne. Kog vandet op og lad mandlerne stå i vandet i nogle få minutter. Smut mandlerne og hak dem groft.

Bland sukkeret med kanelen.

Bland æbler, rasp, rosiner, mandler, kanelsukkeret, citronsaft og rom sammen.

Nu skal dejen rulles ud.

Apfelstrudel dej
Sådan en Apfelstrudel fylder godt op i køkkenbords-landskabet.
Tænk roulade

Læg et viskestykke på køkkenbordet. Strø mel på viskestykket. Kom mel på bordet og vend dejen i melet. Rul dejen tyndt ud på viskestykket. Læg et fugtigt viskestykke over og lad dejen hvile i 10 minutter. Fjern nu viskestykket og træk dejen ud, så den blive helt tynd og næsten gennemsigtigt. Du tager en hånd ind under dejen og trækker den ud. Dejen er meget elastisk, så det er rimelig nemt.

Skær de tykke ender af dejen, så du får en helt firkantet og aflang dej. Smelt smørret og pensl dejen med det smeltede smør.

Fordel fyldet på dejen på nær et par cm hele vejen rundt. Fold enderne ind over fyldet.

Rul dejen sammen om fyldet som en roulade ved at trække og løfte op i viskestykket, og styr sammenrulningen med viskestykket. Du får nu en fin pølse.

Rul din apfelstrudel over på en bageplade med bagepapir ved hjælp af viskestykket.

Bag din apfelstrudel i en forvarmet ovn på 180 grader i 35 minutter. Når kagen tages ud af ovnen pensles den med resten af det smeltede smør.

Drys flormelis over med en si.

Apfelstrudel bagt
Det var lidt af et kunststykke at få dejen fra køkkenbordet til bagepladen, men det lykkedes og resultatet er godt.

Server flødeskum eller is til.

Apfelstrudel med flødeskum
Et stykke Apfelstrudel med flødeskum og lidt grøn dekoration er nu ret unikt til kaffen.

Jeg har kogt æblegrød i spandevis! Jeg har bagt æblepie og æbletærter. Jeg har også plukket æbler og lagt dem i kasser og kurve til vinteforrådet.

Naboerne har taget hvad de kan bruge. Men æblerne holder sig ikke særlig godt, uanset hvad jeg har gjort. Derfor skal de helst bruges nu.

Apfelstrudel har jeg haft lyst til at bage flere gange og nu skal det altså være.

Apfelstrudel er en østrigsk ret og serveres også i de lande, som tidligere hørte til det store hertugdømme Østrig-Ungarn

Ausgezogen

Jeg har været på nettet for at undersøge, hvordan man tilbereder kagen på østrigsk maner.

Dejen er en slags filodej. Den skal være meget tynd og efter østrigsk metode skal dejen være ausgezogen. Det betyder trukket ud. Den skal være så tynd at man skal kunne læse avis igennem den. 😏

Det lyder måske en smule svært. Men hvis du følger denne opskrift, så er jeg næsten sikker på at det vil lykkes dig at tilberede en perfekt apfelstrudel.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: