Øko-kylling og kartoffelspiral

Stegt øko-kylling med rosmarin, rucolasalat og stegt pestokartoffel på pind giver lidt ekstra på opleveren både når det gælder smag og som dekorativ ret på tallerkenen.

Opskrift på øko-kylling til 4 personer

Øko-kylling med ruccola

  • 4 kyllingelår med under- og overlår.
  • 1 kvist rosmarin.
  • ½ tsk havsalt fra Atlanterhavet.
  • 2 tsk revet citronskal.
  • 2 fed hvidløg.
  • 1 dl olivenolie.
  • Saft af en citron.
  • 4 mellemstore kartofler.
  • 4 spsk basilikum pesto.
  • 1 pose rucola (75 g).
  • 125 g frisk mozzarella.
  • Blåbær.
Dressing:
  • ½ dl olivenolie.
  • 4 spsk rødvinseddike.
  • Salt og peber.

Tag skallen af hvidløgsfeddene. Tag bladene af rosmarinkvisten og kom dem i en morter sammen med salt, den revne citronskal og hvidløgsfeddene. Knus det til en pasta. Bland olivenolien og citronsaften i pastaen og pak kyllingelåret ind i pastaen.

Læg kyllingelårene i et ovnfast fad med låg og steg dem møre i ovnen ved 200 grader. Det tager ca ½ time. Jeg bruger et stegetermometer for at sikre mig at kyllingen er gennemstegt. Den skal være min 65 grader.

Basilikumpesto:
  • 2 store håndfuld friske basilikumblade.
  • 4 fed hvidløg.
  • 1½dl olivenolie.
  • 50 g parmesan.
  • 1 lille håndfuld pinjekerner.
  • En smule salt.

Rist pinjekerne på en tør pande til de har fået farve. Rens hvidløgsfeddene. Skær parmesanen i mindre stykker.

Kom alle ingredienser i en hakker eller en foodprocessor, og hak det til en grov pasta. Smag til med salt og kom eventuelt mere olivenolie i, hvis pestoen er for tyk.

Skrub kartoflerne godt. Stik en grillpind af træ igennem kartoflerne på langs. Skær nu igennem kartoflen som i en spiral. Hiv lidt i kartoflen på pinden, så lagene skilles ad.

kartoffel på grillpind

Pensl kartoflerne med pestoen og læg dem i et ovnfast fad og steg dem i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.

Skyl rucolaen og blåbærrene. Læg salaten i en skål. Tag mozzarellaen ud af posen og skær den i mindre stykker. Fordel mozzarellaen over salaten og drys blåbærrene over.

Rør olivenolie og rødvinseddike sammen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over salaten.

Server kyllingelåret på tallerkener med en kartoffel og salaten.

 

Et lår fra en øko-kylling med et over og underlår er rigelig kød til et måltid.

Når jeg planlægger, hvor meget eller hvor lidt kød jeg skal bruge til et måltid mad i dag og hvor meget kød jeg serverede for nogle år siden, så er forskellen ret iøjnefaldende.

Der er ikke særlig meget kød på sådan et kyllingelår selv med overlåret. Det kan ikke være mere end 125 g i alt.

Når jeg planlægger et måltid mad, hvad enten det er fisk eller kød, så regner jeg ikke med mere end maks 125 g kød til hver person.

Når man skulle stege en bøf, var det tidligere helt normalt at den vejede mellem 200 og 250 g. Det kan jeg ikke en gang spise, hvis det bliver serveret for mig.

Samtidig tilbereder jeg også flere kødløse dage nu end tidligere. Jeg tror også at det generelt er sådan i de fleste familier.

Det er glædeligt, at det er gået den vej, da det både er godt for vores sundhed generelt og for vores miljø.

Øktober

Denne måned er der i COOP sat spot på økologi, så jeg beslutter mig for øko-kylling. Økologien brandes af flere kendte personer, som blandt andet Annette Heick.

COOP brander også måneden ved at kalde den for Øktober, og har kendte personer med i kampagnen:  Annette Heicks intention for denne økomåned er at alt det kød hun køber skal være økologisk. Det kan jeg tilslutte mig.

Jeg køber også økologisk, eller i det mindste kød fra dyr, som har det godt. Dyrevelfærd er meget håndgribeligt, økologi er somme tider et lidt teoretisk begreb.

Jeg går dog altid primært efter det økologiske. Hvis det er lidt dyrere køber jeg lidt mindre – og hvis man ellers kan læse det ud af varedeklarationen, eller man tror på slagteren. 

Det handler om tillid, og det er vi nødt til at udvise, selv om vi ind i mellem bliver skuffede.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: