Småkage som du ikke før har smagt

Storenorspecier med vanilje. Opskriften har jeg selv komponeret ud fra ønsket om at få en lille tynd, sprød og velsmagende småkage. Hvid chokolade sammen med nødder og vanilje gør forskellen.

Småkage - Storenorspecie

Opskriften på Storenorspecie-småkage med vanilje:

  • 225 g mel.
  • 140 g smør.
  • 140 g sukker.
  • Korn af en vaniljestang.
  • 1 æg.
  • 75 g hvid chokolade (jeg brugte hvide økologiske chokoladeknapper).
  • 75 g hasselnødder.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem ud i sukkeret. Hak nødderne fint. Nødderne skal være finthakkede, da det ellers bliver svært at skære småkagedejen. Hak chokoladen i fine små stykker.

Kom melet i en skål og hak smørret i mindre stykker og kom det i melet. Kom vaniljesukker, æg, de finthakkede nødder og chokolade i mel- og smørblandingen og ælt dejen sammen.

Dejruller

Del dejen i to og rul dem til dejruller med en diameter på 4 cm. Pak dem ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet i min. 3 timer til dejen er blevet helt hård.

Tag dejrullerne ud af køleskabet en af gangen. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Skær dejrullerne ud i tynde skiver – som nu en småkage skal være – med en skarp kniv. Kom dem straks på en bageplade med bagepapir.

Bag småkagerne i 6 – 7 minutter. Hold øje med dem, da de hurtigt bliver brune.

Tag dem straks af pladen og lad dem køle af på en småkagebagerist. Kom dem i en kagedåse, når de er kolde.

Småkage: Storenorspecie

Småkage hører som regel julen til. Det er vi nok mange som synes. Når vi spiser småkage til kaffen, og det ikke er jul, er det som regel de store amerikanske cookies.

De amerikanske cookies er mere en rigtig kage, og det synes jeg ikke, at jeg altid har lyst til at spise til kaffen.

Jeg synes dog at der hører et eller andet spiseligt til en god kop kaffe. Derfor har jeg besluttet at bage rigtige småkager, så man kan nøjes med en enkelt småkage eller to.

Det er også blevet mere og mere almindeligt at købe småkager uden for julesæsonnen. Det vidner blandt andet Småkagehuset om, og som jeg passerer hver morgen, når jeg går på arbejde.

Første gang jeg så Småkagehuset var i december måned sidste år. Da tænkte jeg at det alligevel var utroligt at et bageri kunne leve af at producere småkager hele året. De

bager dog også andre kager og brød. Men deres brand er småkager.

Tynde og sprøde

De småkager, som jeg her giver opskriften på i denne omgang, er tynde og sprøde. De er ikke så søde som julesmåkager. Så har jeg kommet hvid chokolade og nødder i småkagerne.

Jeg prøvede dem af på en chauffør, som kom med vores nye sofa, da jeg lige havde taget dem ud af ovnen. Han var selvfølgelig høflig og sagde at de smagte godt.

Men samtidig sagde han også, at han kunne lide dem, fordi de var sprøde og ikke var så søde. Bingo tænkte jeg.

Når man bager småkager, skal man helst bruge en småkagebagerist med et fint net til at køle småkager af på. Småkagerne skal nemlig af bagepladen straks de kommer ud af ovnen. De bageriste, som man kan købe i forretningerne har riller, og småkagerne falder let igennem og knækker. Jeg har ikke kunnet finde en sådan småkagebagerist noget sted, og har arvet den jeg har efter min mor.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: