Wienersmørkage

En rigtig smørkage skal efter min mening være en wienersmørkage. Denne opskrift  er en wienersmørkage. Jeg har brugt grundopskriften på croissanter til denne kage.

Wienersmørkage

Opskrift på wienersmørkage

 • 500 g koldt hvedemel.
 • 12 g salt.
 • 1½ dl koldt vand.
 • 1 dl mælk.
 • 30 g gær.
 • 60 g sukker.
 • 1 æg.
 • 250 g smør.
 • 1 sammenpisket æg til at pensle kagen.

Rør gæren ud i vand og mælk. Tilsæt mel, æg, sukker og salt og ælt dejen hurtigt sammen.

Rul dejen ud på et melstrøet bord til en firkant på 25 x 25 cm. Bank smørret ud til en firkant på 20 x 20 cm. Læg smørret midt på dejen og pak det ind i dejen. Smørret skal nå helt ud i hjørnerne.

Nu skal der rulles!

Rul dejen ud til en aflang firkant på ca 1 cm i højden. Fold dejen sammen ved at folde den ene tredjedel hen over den anden halvdel og derefter den sidste tredjedel over den foldede dej, så du har tre lag.

Læg dejen i køleskabet en halv time.

Tag dejen ud og rul den ud igen og gentag rulning og foldning – i alt 9 gange. Dejen skal kun i køleskabet efter den første rulning og den sidste.

Lad dejen ligge i køleskabet til sidst en times tid til den er gennemkold.

Imens røres remoncen sammen til en blød masse.

Remonce
 • 200 g rå marcipan.
 • 100 smør.
 • 100 g sukker.
 • Glasur af flormelis til pynt

Marcipanen smuldres og røres sammen med det bløde smør og sukkeret.

Tag smørkage-dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord til en aflang firkant, som er 26 cm bred, 60 cm lang og 2-3 mm i højden. Del dejen i to lige store stykker: Et stykke på 26 cm i længden (dvs. kvadratisk 26 x 26 cm) til bunden af springformen, og resten af dejen (dvs. 34 x 26 cm.) til roulade.

Læg et stykke bagepapir i bunden af springformen og smør siden af formen med smør. Det bliver lidt lettere at få dejen til at hænge fast på siden. Læg dejen i bunden af formen og lad den gå ca 1 – 2 cm op ad siden og stil den til side.

Roulader

Tag det resterende stykke dej og smør remoncen ud – helt ud til kanterne. Rul dejen sammen på tværs, så du får en roulade. Skær rouladen ud i 8 stykker på ca 4 cm hver. Hvis der bliver flere stykker ud af rouladen, kan de bages som snegle.

Anbring de 8 stykker roulade stående oven på dejen i springformen. Lad det hele hæve en time. Pensl smørkagen med et sammenpisket æg umiddelbart inden bagning.

Kagen bages på 200 g i en forvarmet ovn i ca 45 minutter. Læg eventuelt staniol oven på kagen det sidste kvarter for at undgå at din smørkage bliver for mørk.

Lad kagen køle af og pynt med glasur af flormelis.

 

 

Den traditionelle smørkage, som man kan købe i bagerforretninger er bagt af wienerbrødsdej.

Jeg har tidligere skrevet om en smørkage af gærdej, som også er ganske god. Men en rigtig smørkage skal efter min mening være en wienerkage.

Denne opskrift  er en smørkage på wienerbrødsdej. Jeg har som nævnt i starten brugt grundopskriften på croissanter til denne dej.

Forskellen på croissanterne og denne smørkagekage er, at der er flere lag i smørkagedejen. I alt 27 lag er der i dejen, som altså skal rulles 9 gange.

Jeg lægger kun dejen i køleskabet efter den første og den sidste gang dejen rulles og lægges sammen. Dejen skal være gennemkold inden den skal rulles helt ud til den endelige kage, hvor dejen skal skæres. Når dejen er gennemkold trækker den sig ikke sammen, når man ruller den ud.

Melet skal være koldt når det æltes. Så start med at lægge melet i fryseren om aftenen dagen inden du vil bage kagen.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: