Rugkiks i forskellige varianter

Her er min opskrift på hjemmebagte rugkiks med sesamfrø. Rugkiks er for mig egentlig lig med de bornholmske populære rugkiks, som bliver produceret í Aakirkeby. De er kendetegnende for deres mange sprøde lag, og så smelter de på tungen. De bliver efterhånden produceret i flere forskellige udgaver. Perfekt til ost.

Rugkiks til ost

Rugkiks med sesamfrø:

•100 g smør
•1 dl kold mælk
•100 g rugmel
•100 g Ølandshvede
•½ tsk fint salt
•1 tsk bagepulver
•25 g sesamfrø

Smørret smeltes i en gryde. Når det er smeltet hældes det kolde mælk i smørret. Bland rugmel, Ølandshvede og bagepulver, salt og sesamfrø i en skål og ælt smør og mælkeblandingen i. Ælt det til en ensartet blanding og stil det koldt en time. Det er en lidt klistret dej.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til den er 2-3 mm tynd. Skær dejen ud i firkanter på 6×4 cm.

Læg kiksene på en bageplade med bagepapir. Bages i en forvarmet ovn ved 180 grader over og undervarme i 10-12 minutter.

Afkøles på en kagerist.

Rugkiks med kommen:

Den oprindelig bornholmske rugkiks med kommen er legendarisk og perfekt. Og hvorfor ændre på noget som er perfekt?

Alligevel har jeg forsøgt at bage mine egne, da jeg elsker at servere og spise egne producerede brød, kager og kiks.

Jeg har på ingen måde ambitioner om at efterligne de originale bornholmske rugkiks, men jeg er dog ganske godt tilfreds med kiksene, som jeg serverede til ost.

Denne gang har jeg udskiftet kommen med sesamfrø for at prøve noget nyt. Jeg kan anbefale dem til også at bruge til en snack med pesto. Deres smag er knap så kraftig som den med kommen, og vil derfor ikke overdøve smagen af pestoen.

Jeg serverede dem også til de sidste tapas, hvor jeg serverer kiksene til den danske Høost.

Opskrift på rugkiks med kommen:

Opskriften med kommen, har jeg tidligere beskrevet på bloggen sammen med en ægte bornholmsk frokost, så se opskriften her. De er bagt med både smør og kommen.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: