Tapas: Hellefisk, saltcitroner og mere

En rigtig tapas-night med opskrifter: Røget hellefisk med saltcitroner, feta og syltede rødløg. Derefter rødspættefileter med parmesankartofler fulgt op af krydrede pandekager med rygeost og kaviar. Som dessert en chokolademousse med appelsin.

Røget hellefisk med lækkert tilbehør

 

Mit forslag til en fredags-tapas
med bl.a. røget hellefisk er

  • Røget hellefisk med syltede rødløg, saltede citroner og feta med hjemmebagte rugkiks.
  • Stegte rødspættefileter med parmesankartofler og aioli.
  • Krydderede pandekager med creme af rygeost og kaviar.
  • Chokolademousse med appelsinfromage og pistacekrokant med appelsinskaller.

Opskrifterne er til 4 personer.

Røget hellefisk med syltede rødløg,
saltede citroner og feta med hjemmebagte rugkiks.
  • 100 g hellefisk.
  • Nogle skiver saltede citroner.
  • 50 g feta.
  • 2 spsk rødløg.
  • Pynt: Karse og dild.
  • 100 g rugkiks (ca 12 kiks)

Anret tallerkenen med ingredienserne.

Opskriften på syltede rødløg ligger i denne opskrift på en artikel om tapas, som jeg serverede til nytår.

(Saltede citroner vil jeg skrive mere om ved en anden lejlighed.  Men i bund og grund handler det om at skære økologiske citroner i små både, og lagre dem nogle uger i et glas dækket med groft salt og ekstra saft fra andre økologiske citroner. Et skønt tilbehør, som kan holde sig næsten uendeligt i køleskabet.

Har du ikke gjort det, så prøv med nogle tynde skriver citron, som du drysser med groft salt og lader trække et par timer).

Stegte rødspættefileter
med parmesankartofler og aioli.

Fiskefilet med parmesankartofler og aioli.

Start med kartoflerne, derefter aiolien, som kan tilberedes nogle timer i forvejen.

  • 4 mellemstore kartofler.
  • 4 grillspyd af træ.
  • ½ dl rasp.
  • ½ dl revet parmesan.
  • Salt og peber.
  • 2 spsk olivenolie.

Bland rasp, parmesan og salt og peber.

Stik et tyndt træspyd igennem hver kartoffel og skær kartoflen med en tynd kniv igennem som en spiral. Træk forsigtig kartoflen ud på spydet, som en fjeder. Spyddet er det samme som også bruges som grillspyd.

Pensl kartoflerne med olivenolie. Drys blandingen af rasp og parmesan over kartoflerne og læg dem i et ovnfast fad. Bag kartoflerne ved 200 grader i en forvarmet ovn til de er gyldne og sprøde.

Fiskefileten har også fået et lille stykke saltet citron.

Aioli
  • 4 spsk mayonnaise (jeg brugte den svenske mayonnaise fra Findus, som jeg har hjembragt fra Sverige i store mængder. Efter min mening den bedste købemayonnaise).
  • 4 spsk cremefraiche 18%.
  • 1 tsk sennep.
  • 3 fed hvidløg.
  • Skal af en citron.
  • 1 spsk citron.
  • Salt og peber.

Rør mayonnaise, creme fraiche og sennep sammen.

Tag skallen af hvidløgsfeddene og pres dem. Riv skallen af citronen. Pres saften af citronen og rør ingredienserne i aiolien. Smag til med salt og peber

Sæt aiolien på køl indtil den skal serveres.

Rødspættefileter

Jeg beregner ½ fiskefilet til hver person i en tapasret.

  • 2 fiskefileter.
  • 4 spsk rasp.
  • 1 æg.
  • Salt og peber.
  • Olivenolie til stegning.
  • 20 g smør til stegning.
  • Dildkviste og brøndkarse til pynt.

Pisk ægget sammen på en tallerken og kom raspen på en anden tallerken. Halvér fiskefiletterne og vend dem i æg og rasp.

Varm olivenolie og smør op på en pande og steg fiskefiletterne gyldne og sprøde.

Server fiskefiletterne med parmesankartofler og aiolien. Pynt med dild og brøndkarse.

Krydrede pandekager
med kaviar og rygeostcreme

krydderurtepandekage

  • 1 skalotteløg.
  • ½ gul chili.
  • 1 håndfuld persille.
  • 2 tsk friskhakket rosmarin.
  • 1 spsk olivenolie.

Rens skalotteløgene og hak det fint. Skyl og rens chilien og fjern de hvide kerner. Hak den fint.

Varm olivenolien op på en pande og steg løg og chili, til løgene er blevet klare. Kom rosmarin og persille på panden og steg krydderurterne med et par minutter. Tag panden af varmen og kom krydderiblandingen op i en skål.

Pandekagedej (ca 8 små pandekager)
  • 1½ dl mel.
  • 1 æg.
  • ½ dl mælk.
  • 1 spsk olivenolie.
  • 1 tsk revet citronskal.
  • 1 spsk sesamfrø.
  • 1 knvsp salt.

Pisk pandekagedejen sammen til en konsistens som er lidt tykkere end fløde. Kom de stegte krydderurter og løg i pandekagedejen og rør den godt igennem.

Bag pandekagerne på en lille pande på 10-12 cm i diameter.

Kaviarcreme
  • 1 glas rød kaviar.
  • 80 g økologisk rygeost.
  • 1 spsk Mascarpone.
  • ½ dl fløde.
  • Frisk dild til pynt.

Rør rygeost, Mascarpone og fløde sammen til en blød creme. Tag halvdelen af kaviaren og bland den i cremen.

Rul pandekagerne sammen og anret to små pandekager på hver tallerken. Server kaviarcremen til og pynt med dildkviste.

Chokolademousse med appelsinfromage
og pistacekrokant med appelsinskaller.

Chokolademousse med appelsin

Jeg har tidligere beskrevet denne dessert her på bloggen. Se opskriften her.

 

 

 

Nogle gange kan jeg få meget ud af at gå på opdagelse i mit køleskab og spisekammer, når jeg skal tilberede et måltid.

Det kan anbefales at have nogle grundting i sit køkken, som man kan supplere et måltid.

Mit forslag til en tapas-ret er opstået, ved at jeg kom sent hjem en fredag, og skulle have noget klar rimelig hurtigt efter at jeg kom hjem, og ikke havde fået købt ind.

Det er et meget let måltid med mange smagsnuancer. Der skal faktisk ikke så meget til.

Syltede rødløg og saltede citroner er noget jeg som regel altid har i køleskabet.

Friske krydderurter er også en væsentlig forudsætning for at kunne gøre et måltid lækkert. Et måltid skal opleves både med smagsløgene og synet.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: